Prekladané lístkové klobásové pagáčiky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Na dnes sa mi ohlásila vzácna návšteva, tak som siahla do svojej zbierky maďarských receptov. Majú radi pikantné a chrumkavé, vybrala som tieto prekladané klobásové pagáčiky, ktoré sú výbornými korčuľami k dobrému vínu a sú skvelým pohostením, osvedčili sa už viackrát a sú u nás veľmi obľúbené. Privstala som si a už sú hotové, dráždivo rozvoniavajú i chutia, musím sa krotiť :D

30 kusov
porcií
180 minút
príprava
20 - 25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som si štipľavú domácu údenú klobásu, ktorú som ošúpala. Môžete kľudne použiť neštipľavú klobásu, my máme radi ostré :-)
  2. Do vandlíka som preosiala múku, pridala som soľ a...
  3. ...čerstvo mleté čierne korenie, všetko som potom spolu dobre premiešala.
  4. Rozkutrovala som ošúpanú domácu klobásu v cutteri - to je tá cena jedna časť z celej sady, ktorú som vyhrala, dakujem za to všetkým milým varecháčom, ktorí vtedy hlasovali , mimochodom tiež za moje pagáčiky :-) je to veľmi šikovná vecička, použila som ju po prvýkrát a iste nie naposledy:-) Môžete klobásu spokojne pomlieť alebo na drobno pokrájať nožom.
  5. K múke som pridala plátky masla a...
  6. ...rukami som spravila jeho zapracovaním drobenku medzi dlaňami.
  7. Do vyhĺbenej jamky v múke som namrvila čerstvé droždie a posypala kryštálovým cukrom.
  8. Zaliala som droždie asi 100 ml jogurtu, ktorý som zohriala na vlažný a ked kvások vykysol, pridala som 1 čerstvý žltok
  9. Všetko som spolu spracovala dôkladne rukami so zvyšným jogurtom na hladké pružné polotuhé cesto, kým sa nezačali tvoriť na povrchu pľuzgieriky, potom som cesto nechala vykysnúť prikryté čistou utierkou na teple do dvojnásobného objemu - 1 hodinu.
  10. Zatiaľ som ku klobáse pridala plátky zmäknutého masla a...
  11. ...pomocou vidlličky spracovala na klobásovú nátierku.
  12. Vykysnuté cesto som vyklopila na mierne pomúčenú dosku a...
  13. rozvaľkala do tvaru obdĺžnika o hrúbke asi 1 cm,...
  14. ...natrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomerne klobásovou nátierkou tak, že po obvode som vynechala asi 2 cm voľný okraj.
  15. Cesto som pomyselne rozdelila na tretiny a hornú tretinu som preložila do stredu,...
  16. ...cez ktorú som preložila dolnú tretinu cesta.
  17. Potom som preložila z ľava do prava tretinu cesta do stredu a...
  18. ...cez ňu som preložila tretinu cesta z prava do ľava. Cesto som nechala 20 minút prikryté utierkou odpočívať, rozvaľkalla som ho do tvaru obdĺžnika asi o hrúbke 1 cm,. Celý popísaný postup som zopakovala ešte 2x /celkom 3x aj s 20 minútovým odpočívaním cesta/.
  19. Na rozvaľkanom ceste o hrúbke 2 cm som ostrým nožom spravila šikmo zárezy asi 1 mm hlboké v pravom uhle na seba - vytvorila som mriežku.
  20. Dobre pomúčenou formičkou o priemere 7 cm som vykrajovala pagáčiky. Môžete kľudne zvoliť menší priemer, podľa toho, ako veľké pagáčiky chcete mať.,
  21. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 30 ks pagáčikov o tomto priemere - teda na 1 plech.
  22. Pagáčiky som čepeľou noža otáčavým pohybom o hranu mojej dlane zaguľatila, čím získali tvar i výšku. Môžete zaguľatiť i otáčavým pohybom medzi dvomi dlaňami. Potom som ich nechala prikryté čistou utierkou podkysnúť ešte 30 minút.
  23. Vykysnuté pagáčiky som 2x potrela vaječným bielkom a dala piecť do trúby na strednom rošte a dole na spodok trúby som dala hrnček horúcej vody.
  24. Piekla som ich v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C pri funkcii horný a dolný ohrev s ventilátorom 25 minút, sú niečo tmavšie a chrumkavejšie, ako ich miluje moja návšteva. :-) Inak postačí 20 minút - musíte odsledovať na vlastnej trúbe!!! Po vybratí z trúby som ich potrela ešte horúce cmarom a prikryla čistou utierkou, aby sa ešte zaparili - zostanú dlhšie mäkké, vláčne s krásnym lístkovaním, pravda, ak vôbec zostanú :D
  25. a tu sú už nachystané na podnose :-) Vdaka jogurtu a cmaru sú dlhšie mäkké a vláčne, ale ak nemáte jogurt a cmar, spokojne použite mlieko do cesta i na potretie pagáčikov po upečení, aj tak sa rýchlo budú míňať, sú veľmi chutné a do slova žravé, vynikajúcim sprievodcom ku kvalitnému vínku a skvelým pohostením.