Predjedlo z melóna Galia a prosciutto crudo (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ide o veľmi jednoduché a chutné osviežujúce slávnostné predjedlo. Melón Galia sa vyšľachtil Dr. Zvi Karch v Izraeli, je známy ako Galia melón, tiež známy ako Sarda سردا (Urdu) v juhovýchodnej Ázii, má pevnú, šťavnatú bledo-zelenú dužinu, jeho zrelosť sa hodnotí podľa vône. Pestuje sa v Portugalsku, v Španielsku, Maroku, Brazílii, na juhu USA, v strednej Amerike, Grécku, Turecku, Egypte a Izraeli.

4-6
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som melón Galia, ktorý vážil 1 kg, tento melón má hrubú vráskavú žltú šupku a šťavnatú sladkú bledo-zelenú pevnú dužinu, zrelosť sa nehodnotí podľa mäkkosti, ale podľa intenzívnej vône.
  2. Melón som rozkrojila na dve polovice, potom na štvrtiny a každú štvrtinu ešte na 3 diely, celkom vzniklo 12 malých približne rovnakých dielov.
  3. Vydlabala som vnútro pomocou ostrej hrany polievkovej lyžice a ostrým nožom som po vonkajšom obvode odkrojila šupku.
  4. Každý diel som obalila tenučkým plátkom prosciutto crudo, okorenila čerstvo mletým korením a upevnila som prosciutto zabodnutím farebného bodielka do melóna, pomocou ktorého sa predjedlo ľahko naberalo na tanieriky a šikovne konzumovalo.
  5. Ide o veľmi jednoduché, rýchle,mimoriadne obľúbené a rozšírené osviežujúce ľahké predjedlo vynikajúcej osviežujúcej chuti s kontrastom slaného prosciutta so sladkým a dobre vychladeným melónom,ktorý výborne dopĺňa a vzbudzuje chuť čerstvo mleté čierne korenie podávaným pri slávnostných príležitostiach, považuje sa za veľkú pochúťku.
  6. Podávala som s čerstvými domácimi pletienkami so sezamom, bolo to milé posedenie pri večeri so vzácnou návštevou.