Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. mája 2013
Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept)
Foto: sracz

Uznajte, že nie každá praženica je praženica! Aj nežnejšia ½ ľudstva má dni, keď šľahačku s višňami, alebo sacherku, či pavlovu s kávou, rada Zobraziť celý popisUznajte, že nie každá praženica je praženica! Aj nežnejšia ½ ľudstva má dni, keď šľahačku s višňami, alebo sacherku, či pavlovu s kávou, rada vymení za niečo „hutnejšie, domáckejšie, chlopské“! Svojho času sa mi @frezia68 „vyspovedala“ zo svojej závislosti na slanine. Ani moje krajšie JA nie je výnimka. Keď má „amazonský deň“ má aj chute na „pikoš“ jedlá! Priam ideálne je, keď viete, ako na tú svoju „prišahanu“. Rokmi sa v každom partnerskom vzťahu „obrúsia hrany“ a tak už každý/á vie, čo a ako.

1
porcia
5 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

120÷150 g
podľa potreby
1/2 ks
1/2 ks
1 ks
1 ks
4÷5 PL
podľa potreby g
1 ks




Postup

  1. 1

    tak toto bolo všetko, čo som potreboval k ruke a mohol som začať

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na rajnici som nechal opiecť prerastenú, na „štangličky“ pokrájanú, slaninu; tentoraz to bola gemerská, posypaná drveným jalovcom a vyrobená v Bardejove na Hornom Šariši; „pustila“ však málo tuku, tak som pridal asi ½ PL škvarenej masti

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    spoločne so slaninou som opiekal aj ½ zelenej papriky pokrájanej na pásiky

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ochutil mokka lyžičkou sušených feferónkových zrniečok a keď slanina získala „medený šat“

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    papriku som pomocou varešky porozkladal po obvode rajnice a priložil som plátky z ½ červenej cibule, ktorú som občasným premiešavaním orestoval; súčastne som pomocou kuchyňských klieští poobracal aj paprika, aby sa dokonale opiekla; keď sa cibuľa „napila“,

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    „buchol“ som na slaninovocibuľový podklad jedno vajíčko, vo 2÷3´ urobil praženicu, jemne dochutil soľou, ozdobil hrsťou čerstvých petržlenových lístkov a

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    s malou pätkou_kromkou domáceho chleba – bo na chľeba še češko a dluho robi – priamo z rajnice, ponúkol mojej krajšej a lepšej ½ !!! Mal som úspech, uznanie a aj obdiv po celý deň, až som sa musel červenať a keby som nemal uši, tak okolo celej hlavy!

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ....... takto u nás vyčíňal sneh 2. a 3. mája - ešte šťastie, že pod týmto rozkvitnutým stromom som stihol 1. pobozkať svoju lásku najláskavejšiu!!!

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ....... stovky rozkvitnutých narcisov dostali snehovú perinu -:(((

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a ani ligurček a šťaveľ neboli veselí ... !

    Praženica pre nežnú ½ s chlopskými šmakmi (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

tinkad
Hned som vedela, ze to bude tvoj recept. Uzasny ako stale, polovicka musi mat z teba ohromnu radost.
frezia68
Už som objednala letenku a letím k Vám na tú dobrôtku,ak trocha zvýšilo,lebo to je praženica podľa mojej chuti,len mi pridaj trocha pažítky prosím :-))))) Dúfam,že ten sneh sa skoro roztopil a už tam zavítala jar,lebo tu mám za oknom 26°C a to želám aj vám v tej diaľke.Veru,narobil si mi chute :-)
izabella929
Ježkove oči.-))) toto je mňamkovina, akú len tak zrazu na Vareche nevidieť....úžasné jedlo.-))...škoda, že môj žalúdok neznáša hocijakú papriku, už by som tvoj recept vyskúšala...) takto musím počkať na svoju úrodu papriky AMY...to je jediná, ktorú môžem bez problémov...nuž a tie fotky z tvojej záhradky sú fascinujúce, myslela som si, že pani zima iba u nás žartovala...ale na šťastie už máme prekrásne počasie a všetko rastie...) prajem veľmi krásny víkend tam za veľkú mlákovinu.-))))
soncya
ty ty ty! dúfam, že viacerí, naši, polovičáci milý @sracz naberú od teba inšpiráciu a v nedeľu, keď máme sviatok nám niečo podobné predvedú.
pozdravuje "šľepa špišačka" soňa. :))
pusta
milý @Sracz , tá kavalkáda chutí a farieb . to priam spieva :-)
super.
staja
tiez by som sa nenechala dlho prehovarat, pekne si to prichystal :)
sovka62
Ajajajajaj, hneď by som si dala! Len pre mňa by bolo treba viac vajec, tak tri-štyri a chleba aspoň dva statočné krajce. Keď už riskovať žlčníkový záchvat, tak nech to stojí za to!
manya
veď ten žlčník, ani nepamätám kedy som niečo podobné jedla, môj muž má zakázané robiť praženicu keď som doma, tiež robí takú chlapskú a mne len slinky môžu tiecť. Perfektné!!!
ywett
tak rada čítam tvoje úžasné a krásne recepty :-))
havino
lásky plný recept napísaný, upečený, podávaný,rada ťa čítam @sracz
stacy77777
ach jaj,prečo ja pozerám na večer takéto recepty...:-)), tvoj úvodný preslov nás rozosmial aj s manželom...a teraz sme hladní obaja,veď to nie je praženica so slaninou,ale slanina s praženicou,krásne to vyzerá
kecemis
Uz z uvodu som vedel ze chystas nieco dobre a nesklamal si. Len ma zaraza ten tvoj sneh. Neprestahoval si sa blizsie k nam?
aroooo
mňam, máš pravdu, k takej zime primerané jedlo na zahriatie
sracz
Ďakujem Ti, @tinkad milá za slová uznania! ... a k nám s mojou ½ = ten dělá to a ten zas tohle, ...

... počas letu sa nevykláňaj z okna, @frezia68 – ďakujem aj Tebe; Tvoj obľúbený „schnitlich“ vysejem na záhradke, len čo sa oteplí; sneh už je odprataný, jar je tu „csiribasznak a verebek, és bimbaszkodnák a fák“ – pekné pozdravy a pokojný weekend aj Vám v PO!!!

Neváhaj, hugácska-kedvesem, @izabella929 milá a daj sa do roboty! Skús si pripraviť papriku na bulharský spôsob, opiecť na sucho a olúpať vzniklé pľuzgiere, potom si ju pridaj ku „slanine s vajíčkom“ a pocítiš ten rozdiel! Mám to odskúšané sám na sebe, lebo som „prevycvičený vredár“! Krásne dni aj Tebe, ďakujem za koment! Zima je na odchode a kvitnutie pokračuje; musím sa chystať aj na kosenie.

Srdečný pozdrav a poďakovanie do „Iglú_ova“ milá @soncya ! Prajem všetkým mamkám_čajám, aby sa Tvoje očakávanie naplnilo a aj u Vás slaninkou zavoňal celý byt!!!

Láska robí divy; nemožné na počkanie a zázraky do troch dní! Veľmi si vážim slová uznania od takej kúzelníčky s vareškou a pekáčom, ako si Ty, vážená a milá @pusta – ď a k u j e m !!!

Kto neprepije a ukradne, má aj na pálenô, milá @daguska – cvik robí majstra, tak odporúčam, aj Ty vicvič toho svojho strážcu majáka!

Ďakujem, milá @staja – čo nie je, to môže byť! Stačí povedať a ...!?!

Ňama probľema @sovka62 – milá – ďakujem za „nakuknutie“. Každému podľa jeho chutí a želaní. Moje lepšie JA to má rado ako „pečenú slaninu s vajíčkom“ a odo mňa si vyslovene žiada, aby som rešpektoval jej snahu o štíhlu líniu – he-he-he! Nuž a žlčníkový záchvat? => Rozkáž mu: “Žlčník uhni, ide nápor”!!!

Milá @manya – pokúšania sú na každom rohu a iba, prepáč za výraz, obžerstvo je hriech. Sem-tam zamaškrtiť si môžeš aj Ty a Tvoj manžel Ti zo srdca rád pomôže. Boliestku pofúka, pomasíruje a uvidíš, či neuvidíš!?!?!

Tak prečo sa trápiš, @margaretka28 milá. Hor sa na pôjd pre slaninu a do komory pre vajíčko, šmaľec a cibuľu a ... však ďalej vieš aj Ty sama. Dobrú chuť a ďakujem!

Raz sa dobre najesť je viac, ako raz čítať!!! Ďakujem aj Tebe milá @ywett – neboj sa ja ešte pár rcp napíšem!

Veď ono sa to ani inak nedá, ak si chce človek zaslúžiý lásku - @havino – milá si – ďakujem!

Keby len vyzeralo! Papuľka a bruško si polahodili viac ako oči, milá @stacy77777 – smiech, a s manželom zvlášť, je výborný aperitív. Keď si celý svet dovolí posunovať čas podľa potreby, tak Ty si môžeš raz za čas dať slaninu s praženicou aj na dobrú noc! Ďakujem!

Veď od nás z Des Moines je To iba „kúštik“ na sever do Calgary, @kecemis – kamarát! Sneh sa už vytratil, dúfam že do decembra dá už pokoj. Som rád, že som nesklamal Tvoje očakávanie!

Veď práve to, milá @aroooo – aj s nepriazňou zimy, si musíme navzájom pomáhať! Účel predčí prostriedky! V lete budeme „špekulovať“, ako „vydžubať“ s horúčavami; pravdepodobne dobrými studenými ovocnými polievkami.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia