Pražené čínske pirôžky guotie fotorecept

hkbarbie - fotkahkbarbie, 24. apríla 2010
Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept)
Foto: hkbarbie

Tuto cinsku specialitu oblubuje moja dcera a tak ich robim minimalne raz do tyzdna. Daju sa zmrazit a vzdy potom uvarit cerstve. Cinske pirozky Zobraziť celý popisTuto cinsku specialitu oblubuje moja dcera a tak ich robim minimalne raz do tyzdna. Daju sa zmrazit a vzdy potom uvarit cerstve. Cinske pirozky sa vo vseobecnosti volaju dziaodzi (citaj s makcanom na prvom dz) alebo po anglicky jiaozi. Potom uz podla sposobu konecnej pripravy sa but volaju shuijiao (svejdzao; citaj s makcenom na s a dz) alebo guotie ak su prazene na oleji pripadne zhengjiao ak su varene nad parou. Najchutnejsie su na Taiwane, ale tie nase co varime doma su tiez vyborne :-)

3
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto na pirozky:
275 g
250 ml
Plnka:
2 ks
2 velke listy
1.25 cm
250 g
1 PL
1 PL
1 PL
2 CL
1/2 CL
Na konecnu pripravu:
2 PL
250 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravime cesto. Muku dame do misky, v strede urobime jamku a vlejeme vriacu vodu. Vsetko premiesame vydlickou alebo cinskymi palickami. Nechame vychladnut asi 1 minutu, aby sme mohli s cestom pracovat. Cesto pekne vyhnietime na pomucenej doske asi 5 minut. Cesto ma byt elasticke a vlacne ako na nase pirohy, takze pridame muku ak je potrebne. Prikryjeme utierkou a nechame postat 30 minut. Zatial si urobime plnku.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zelenu cibulku rozrezeme pozdlzne a nasekame na drobno. Vsetko do plnky musi byt nasekane na drobno, aby sa nam s plnkou dobre pracovalo pri lepeni pirozkov. Nasekame listy cinskej kapusty podobnym sposobom a tiez zazvor. V miske zmiesame cibulku, kapustu, zazvor, mlete maso, maizenu, sojovu omacku, ryzove vino (mozeme nahradit nasim bielym vinom), sezamovy olej (mozeme nahradit nasim olejom aj ked to nie je presne to iste) a cukor. Vsetko spolu poriadne premiesame. Chcem upozornit, ze maso dopredu neprazime, lebo potom strati stavu a ide o to, aby boli pirozky zvnutra pekne stavnate.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravime si kolieska z cesta. Odstate cesto rozdelime na 2 casti. Kazdu polovicu vyvalkame na sulky dlhe 23 cm. Noz si jemne poprasime mukou a kazdy sulok pokrajame na 12 rovnakych kuskov. Kusky zakryjeme navlhcenou utierkou. Potom z kazdeho kusku urobime v dlaniach gulku a zase prikryjeme vlhkou utierkou, aby nam nevyschli. Potom kazdu gulku vyvalkame na maly kruzok v priemere 10 cm. Cesto by malo byt asi 1-2 mm hrube.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Lepime pirozky. Do lavej ruky (pre pravakov) si zoberieme kruzok cesta, do stredu dame priblizne 1 cajovu lyzicku plnky.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Jednu tretinu kruzku potrieme "lepidlom", ktore si pripravime z 50 ml vody a 1 PL maizeny.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lepime sprava do lava a to tak, ze zvysne 2/3 cesta naskladame ako ked skladame zaclonu na zavesenie alebo do "vejarika".

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto nenatahujeme, len naskladame okraje tak, aby sa nam zmestili do tej jednej tretiny, ktoru sme potreli lepidlom. Potom este pekne stlacime, aby sa pirozky nerozlepili.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Takto vyzera hotovy piroh spredu

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    a zozadu

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 9
  10. 11

    a cely plech

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 11
  11. 12

    Pirozky uvarime - uprazime. Na panvicu si dame zohriat 2 PL oleja (najlepsie je pouzit teflonovu panvicu, aby sa nam nelepili). Pirozky ulozime na olej a zalejeme 250 ml. vody.

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 12
  12. 13

    Prikryjeme prikryvkou a varime na stredne velkom plameni 7 minut az pokial sa nevypari vsetka voda. Plamen znizime na minimum alebo prelozime na najmensi horak a nechame dopiect este asi 5 minut. Ide o to, aby sa nam spodok pirozokov pekne pripiekol, ale aby boli uvarene. Hotove vyberieme s panvice a servirujeme s cinskym octom, do ktoreho pirozky namacame. Moze byt aj maltovy ocot. Dobru chut!

    Pražené čínske pirôžky guotie (fotorecept) - obrázok 13
  13. 14

    Tieto iste pirozky mozeme aj uvarit vo vriacej vode asi 7-10 minut ako ked robime nase slovenske. Potom sa volaju suijiao. Tiez ich namacame do octu, do ktoreho si mozeme kvapnut 2-3 kvapky sojovej omacky.

Diskusia k receptu

2010
hkbarbie
Nie ze vyzeraju super ale su aj super.
Diki odkladam
Mi kupujeme podobne japonske gioza a su nachystane v mrazaku ale nevydrzia ...
marlen
krásne. variaco-pečúca technológia úžasná. na podobnom princípe robievam cibuľu ako základ - málo tuku, cibuľa zmenší objem a potom sa môže dopražiť do takého stavu, ako potrebujem. predtým však musím soliť, vaše cesto je asi dosť slané.
hkbarbie
@marlen cesto nie je slane ale plnka ano. Ale ked sa varia vo vode ako nase pirohy, tak treba dat do vody sol, lebo z plnky sa trochu vyplavi a tak su trosku bez chuti, ak voda na varenie nie je slana.

a dakujem vsetkym za milu odozvu :-) teraz uz len lepte a dajte si do brucha. Nasa 5-rocna dcera ich zjedla teraz na veceru 10. Keby mohla, tak ich ma 3-krat na den, 7 dni v tyzdni.
honestka
Barbie, ja ich taktoez mozem naraz vela. Velmi pekne si ich vycifrovala.
Ja si tu mozem kupit hotove cesta na vsetko a tak doma cesto nerobim a poviem ti, ze v restike za 6 ks zaplatime $7,00 ale to nebrani tomu, aby na stole neboli tak ako swett&sour soup.

Je dobre, ze tu podavas vsetky recepty so spravnym postupom, lebo ozaj je v tom trosku trik, naucit sa robit cinu spravne. To bola jedina restauracia, ktora bola pre mna, ked sme sem prisli, vsetko nove a tak rychlo urobene, ze ma to ocarilo a rychlo som sa vybavila vecami, a napodobnovala doma. Mame radi asi vsetko!
babidka
Barborka , pekna prezentacia :-)))
mnam , to su aj moje najoblubenejsie cinske pirozky .plnku ma ucila @hkbarbie ale lepit ich ma naucila jej svokra . vtedy ma velmi potesila ked povedala , ze Slovenky maju sikovne ruky lebo iba my sme uz po 2 pirozkoch pochopili ako sa to ma spravne robit a sme take sikovne a rychle ako Cinanky :-)))))
cinske ryzove vino a ryzovy ocot sa daju kupit aj u nas , sezamovy olej som videla pred casom v Bille alebo v Metre .
marlen
@babidka , som tera z dotknutý... moja mama plietla, háčkovala, varila, písala na stroji....a moja žena zvláda už len tú klávesnicu, mejkap a účes:))))), ešteže má mňa. Slováka.
@hkbarbie , u nás doma babička touto technológiou robievala parené kysnuté buchty, trošku zo spodu pripečené. ja som sa jej vypytoval, prečo tam nieje iba spodná kôrka, lekvár a mak.....
cinkla
Jezkove oci,
tie by som radsej ochutnala, ako ich lepila..... Ale snad raz predsa najdem odvahu ?
Dakujem - je to krasne popisany recept.
haston
aj keď sa mi to vidí trochu prácne, urobím si ich, pretože vyzerajú byť chutné a niečo nové.
babav
@hkbarbie , mas zrejme dobru svokru a prilezitost naucit sa ich robit "from scratch".V nasej rodine su velmi oblubene ,ale len ked ideme jest do cinskej ,alebo thai restauracie.Nastastie ich tu mame dost ,originalnych ,tak som ich doma nikdy nerobila.Variacie su rozne ,teraz su velmi popularne vegetarianske so zeleninovou plnkou , uparene .Tvoj rececept a postup ma vsak laka a skusim ich urobit doma .Vdaka!
honestka
Neolutujete ak si date s nimi pracu aj za cenu ak ich tak pekne nenaskladate, hlavne aby boli dobre zalepene.
Navyknete sa na ne tak lahko ako na ....
VYBORNE papanicko!
bozulka
Je to úžasné,videla som to v telke.Bola to nejaká ukázka čínských receptov len ta Číňanka to robila tak rýchlo,že som to nepochopila a navyše činsko-anglický komentár.....Barbie ďakujem aj za krásnu ukážku.
hkbarbie
milan, bozulka, veronka, honestka a vsetci ostatni, ktori su vyssie a uz ich nedovidim, dakujem! :-)
2010
@hkbarbie , pozeram na tvoj recept, postup :-) z pred troch rokov a je uplna pravda a ze medzi receptami co sa pridavali davnejsie a teraz je asi taky rozdiel co si cinania varia doma pre seba a gebuzinami co predavaju v azijskom bistre za par eurasov.Aj u nas bol dnes velky vyrobny den - mlady vyrabali a ( cast isla do mrazaku).






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia