Pravé linecké .....

Autor receptu: bubaya

Pravé linecké, od kamarátky Peprl z mestečka pri Linzi. Je to výborná kuchárka a stále hľadá pôvodné, hornorakúske recepty. Dala mi tento recept asi pred 6 rokmi a dvakrát som ho robila, keď som mala mandľovú múku, a tohto roku spravím zas. Tieto oči sú skutočne vynikajúce a mandľová múka im dodáva chrumkavosť a krehkosť. Podľa Peprl, ak nemáte vykrajovátko s tromi dierkami, tak sa ani nesnažte, lebo to nebudú Pravé Linecké Oči - Linzer augen, ale nejaký pocheraj. Fotky bohužiaľ nie sú.

50
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Urobte si vopred vlastný vanilkový cukor na posypanie - do práškového cukru pridajte vypitvaný lusk aj s vnútrajškom, najlepšie, ako ho necháte dlhšie odpočívať v sklenej, dobre uzavretej nádobe. Preosejte, práškový sa rád hrčká.
  2. Preosejte múku, práškový cukor a mandľovú múku. Pridajte štipku soli a narajbite do toho trochu citrónovej kôry, ale naozaj len štipku, nie z pol citróna.
  3. Studené maslo položte na múku a rozsekajte ho nožom na malé kúsky. Studenými rukami potom premieste cesto, aby sa spojilo maslo s múkou, a vyzeralo to ako posýpka. Do toho pridajte vajce. Spracujte cesto rýchlo, aby sa maslo nezohrialo a nezačalo sa topiť. Cesto skôr stláčajte, ako mieste. Keď sa z cesta utvorí guľa, je hotovo. Zabaľte cesto do fólie a nechajte stáť, najlepšie cez noc, ale stačí aj hodina.
  4. Môžete použiť aj kuchynský robot, vtedy dajte všetky prísady spolu do misy a kým sa neurobí guľa, miešajte. Teda ak vám robot nehreje, ako mne stará ETA, tam by som uvarila aj šodó.
  5. Odpočaté cesto vyvaľkajte na dobre pomúčenej doske na cca 2 mm, vykrojte formičkou polovicu deravých, polovicu celých koliesok. Zbytky rýchlo spracujte, a použite znova. Pravé linecké oči majú tri dierky.
  6. Pečte pri teplote 180 °C cca 10 minút, aby boli zlatistohnedé, nie veľmi tmavé.
  7. Kolieska s dierkami ešte horúce rovno na plechu pocukrujte práškovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým. Necukrujte po zlepení lekvárom, zalepí vám oči. Na keksíkoch, samozrejme. Priznám, že som cukrovala len raz,
  8. Zohrejte ríbezľový lekvár, pridajte 2 PL pravého rumu. Ak sú v lekvári jadierka, prepasírujte cez sito. Natrite spodné kolieska, nechajte na kraji trochu miesta, aby vám lekvár netiekol von. Pritlačne jemne, zlepte obe časti, ale tak, aby ste si neomietli pocukrovanú vrchnú časť. Je možné použiť aj marhuľový lekvár.
  9. Tajomstvo úspechu je jednak v mandľovej múke, ktorá je mastná a chutná, a v tom, že cesto urobíte rýchlo, aby sa netopilo maslo. A samozrejme, v prvotriednych ingredienciách.