Pravé linecké .....

bubaya - fotkabubaya, 4. decembra 2016

Pravé linecké, od kamarátky Peprl z mestečka pri Linzi. Je to výborná kuchárka a stále hľadá pôvodné, hornorakúske recepty. Dala mi tento recept asi Zobraziť celý popisPravé linecké, od kamarátky Peprl z mestečka pri Linzi. Je to výborná kuchárka a stále hľadá pôvodné, hornorakúske recepty. Dala mi tento recept asi pred 6 rokmi a dvakrát som ho robila, keď som mala mandľovú múku, a tohto roku spravím zas. Tieto oči sú skutočne vynikajúce a mandľová múka im dodáva chrumkavosť a krehkosť. Podľa Peprl, ak nemáte vykrajovátko s tromi dierkami, tak sa ani nesnažte, lebo to nebudú Pravé Linecké Oči - Linzer augen, ale nejaký pocheraj. Fotky bohužiaľ nie sú.

50
porcií
30 minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
100 g
200 g
90 g
1 PL pravý
1 ks celé veľkosť M
1 štipka
1 štipka
150 g
2 PL pravý
80 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Urobte si vopred vlastný vanilkový cukor na posypanie - do práškového cukru pridajte vypitvaný lusk aj s vnútrajškom, najlepšie, ako ho necháte dlhšie odpočívať v sklenej, dobre uzavretej nádobe. Preosejte, práškový sa rád hrčká.

  2. 2

    Preosejte múku, práškový cukor a mandľovú múku. Pridajte štipku soli a narajbite do toho trochu citrónovej kôry, ale naozaj len štipku, nie z pol citróna.

  3. 3

    Studené maslo položte na múku a rozsekajte ho nožom na malé kúsky. Studenými rukami potom premieste cesto, aby sa spojilo maslo s múkou, a vyzeralo to ako posýpka. Do toho pridajte vajce. Spracujte cesto rýchlo, aby sa maslo nezohrialo a nezačalo sa topiť. Cesto skôr stláčajte, ako mieste. Keď sa z cesta utvorí guľa, je hotovo. Zabaľte cesto do fólie a nechajte stáť, najlepšie cez noc, ale stačí aj hodina.

  4. 4

    Môžete použiť aj kuchynský robot, vtedy dajte všetky prísady spolu do misy a kým sa neurobí guľa, miešajte. Teda ak vám robot nehreje, ako mne stará ETA, tam by som uvarila aj šodó.

  5. 5

    Odpočaté cesto vyvaľkajte na dobre pomúčenej doske na cca 2 mm, vykrojte formičkou polovicu deravých, polovicu celých koliesok. Zbytky rýchlo spracujte, a použite znova. Pravé linecké oči majú tri dierky.

  6. 6

    Pečte pri teplote 180 °C cca 10 minút, aby boli zlatistohnedé, nie veľmi tmavé.

  7. 7

    Kolieska s dierkami ešte horúce rovno na plechu pocukrujte práškovým cukrom, zmiešaným s vanilkovým. Necukrujte po zlepení lekvárom, zalepí vám oči. Na keksíkoch, samozrejme. Priznám, že som cukrovala len raz,

  8. 8

    Zohrejte ríbezľový lekvár, pridajte 2 PL pravého rumu. Ak sú v lekvári jadierka, prepasírujte cez sito. Natrite spodné kolieska, nechajte na kraji trochu miesta, aby vám lekvár netiekol von. Pritlačne jemne, zlepte obe časti, ale tak, aby ste si neomietli pocukrovanú vrchnú časť. Je možné použiť aj marhuľový lekvár.

  9. 9

    Tajomstvo úspechu je jednak v mandľovej múke, ktorá je mastná a chutná, a v tom, že cesto urobíte rýchlo, aby sa netopilo maslo. A samozrejme, v prvotriednych ingredienciách.

Diskusia k receptu

kukulienka71
Súčasne so mnou niekto stlačil 1*, tak to ukazuje len 3:-( Nič to ale nemení na fakte, že mne sa tvoj, teda Peprlin recept veľmi páči a tento rok budú u nás tieto linecké:-) recept je krásne spracovaný, mne nechýba ani fotka, predstavivosť mám veľmi dobrú. Tri očká budem vykrajovať jednotlivo. Už sa teším a ďakujem , že si si dala námahu. pekný deň!
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ďakujem za recept :-). Kde sa dá kúpiť mandľová múka ? Vykrajovátko s tromi dierkami pozriem na vianočných trhoch.
mitzy
Ejjj mňam! Skvelé vedieť takýto originálny recept.
mitzy
My robime dierky s naprstkom :) robis to i ty tak?
U nas s jednou dierkou volame "macacie oci" :-D
bubaya
Ja sa priznám, a Peprl by mi dala valčekom po hlave, že robím len s jednou dierkou. Mám aj s tromi očami, ale to sa mi zle vykrajovalo, tak som zvolila cestu menšieho odporu.
Mandľová múka je napr. u nás v COOP jednote, určite v nejakých bio obchodoch.
evanaaa
Aj mne stačí jedna dierka, na chuti to nemení :-) @Dr , mandľová múka je k dostaniu v predajniach Zdravej výživy ( napr. aj Nanacelia, alebo Alfa Bio, ap.). A nielen tá, aj iné - gaštanová...no, zablokovala sa mi pamäť, ale je ich dosť na výber.
bubaya
@Dr (4.12.2016 11:3
Ja si mandle sparím, olúpem, vysuším v rúre - nepražím, len vysuším, aby boli úplne tvrdé, a potom pomixujem, mám taký štvornožový malý sekáčik.
Našla som aj iný spôsob výroby mandľovej múky. Dúfam, že mi autor prepáči, že šírim ďalej.  chutsveta.sk/domaca-priprava-mandlovej-muky...

Mandle musia byť hlavne vždy tvrdé, aby sa dobre pomleli
bubaya
Ked som písala ten recept, spomenula som si, že sme kedysi robievali mačacie oči aj s vlašskými orechami.
letisia
Muslím, že "pravé" linecké nemôže byť s vajíčkom, ale iba so žĺtkami.
bubaya
Rešeršovala som, a našla som zhrub 1:1:1 recepty s vajcom, žltkom a bez vajca, a tri recepty zas len s bielkom, si predstav. Tak si vyber.
lizatko
Ja som pozrela mopu raceptov na rakuskych strankach, ale snad vo všetkych je cele vajce, tak neviem. Ja ked budem robit nabuduce linecke, tak dam aj tak len žltka. A mandlova muka je aj tu, a nielen mandlova, ale 30 dalsich druhov múk, vratane všetkeho možneho pre bezlepkačov. :-))
 www.muky.sk/MANDLOVA-MUKA-c31_0_1.htm...





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia