Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: alexdidi
Už som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi rýchlo, bez námahy, veľmi dobre sa s ním pracuje a ťahanie netrvá dlhšie ako 10 minút. Verte mi, stojí zato pripraviť si takúto pravú, nefalšovanú štrúdľu doma s plnkou podľa vlastnej chuti. Je predsa len iná ako z lístkového cesta a ak sa nám nevydarí po prvýkrát na 100%, po druhýkrát to určite vyjde.
60 minút príprava |
20-25 minút na 180 °C |
Postup
- V mise vymiesime cesto zo všetkých surovín, okrem masla pomocou šľahača s hnetacími metlami(asi 10minút). Najprv na nízke obrátky a potom najrýchlejšie.
- Vymiesené cesto potrieme naolejovanými rukami.
- Prikryjeme teplou misou a necháme odpočívať 30 minút.
- Cesto máme na dve štrúdle, takže ho rozdelíme na polovicu. Na plátennom obruse prvú polovicu cesta najprv vyvaľkáme.
- Potom naolejovanými rukami dookola pomaly, postupne vyťahujeme.Hrubé okraje odstrihneme alebo odrežeme.
- Cesto dobre pokvapkáme roztopeným maslom. Na 1/3 cesta navŕšime jablkovú pĺnku, ktorú si pripravímetak,že očistené a jadierok zbavené jablká nastrúhame na plátky a zmiešame s ostatnými prísadami.Okraje prehneme na pĺnku, aby nevytekala.
- Pomocou obrusa , nadvihovaním, stočíme.
- Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie. Potrieme maslom.
- Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú polovicu cesta s makovo-višňovou plnkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st C 20-25 minút.
- Upečené štrúdle hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom. Necháme vychladnúť a podávame poprášené práškovým cukrom, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.