Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Už som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi rýchlo, bez námahy, veľmi dobre sa s ním pracuje a ťahanie netrvá dlhšie ako 10 minút. Verte mi, stojí zato pripraviť si takúto pravú, nefalšovanú štrúdľu doma s plnkou podľa vlastnej chuti. Je predsa len iná ako z lístkového cesta a ak sa nám nevydarí po prvýkrát na 100%, po druhýkrát to určite vyjde.

60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Postup

  1. V mise vymiesime cesto zo všetkých surovín, okrem masla pomocou šľahača s hnetacími metlami(asi 10minút). Najprv na nízke obrátky a potom najrýchlejšie.
  2. Vymiesené cesto potrieme naolejovanými rukami.
  3. Prikryjeme teplou misou a necháme odpočívať 30 minút.
  4. Cesto máme na dve štrúdle, takže ho rozdelíme na polovicu. Na plátennom obruse prvú polovicu cesta najprv vyvaľkáme.
  5. Potom naolejovanými rukami dookola pomaly, postupne vyťahujeme.Hrubé okraje odstrihneme alebo odrežeme.
  6. Cesto dobre pokvapkáme roztopeným maslom. Na 1/3 cesta navŕšime jablkovú pĺnku, ktorú si pripravímetak,že očistené a jadierok zbavené jablká nastrúhame na plátky a zmiešame s ostatnými prísadami.Okraje prehneme na pĺnku, aby nevytekala.
  7. Pomocou obrusa , nadvihovaním, stočíme.
  8. Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie. Potrieme maslom.
  9. Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú polovicu cesta s makovo-višňovou plnkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st C 20-25 minút.
  10. Upečené štrúdle hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom. Necháme vychladnúť a podávame poprášené práškovým cukrom, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.