Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 20. septembra 2010
Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept)
Foto: alexdidi

Už som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi Zobraziť celý popisUž som vyskúšala viacero receptov na ťahanú štrúdľu a najviac som si obľúbila ten, ktorý vám dnes chcem predstaviť. Prečo? Cesto je pripravené veľmi rýchlo, bez námahy, veľmi dobre sa s ním pracuje a ťahanie netrvá dlhšie ako 10 minút. Verte mi, stojí zato pripraviť si takúto pravú, nefalšovanú štrúdľu doma s plnkou podľa vlastnej chuti. Je predsa len iná ako z lístkového cesta a ak sa nám nevydarí po prvýkrát na 100%, po druhýkrát to určite vyjde.

60 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
100 ml
250 ml
125 g
Náplň makovo- višňová:
150 g
100 g
700 ml
Náplň jablková:
750 g
30 g
30 g
50 g




Postup

  1. 1

    V mise vymiesime cesto zo všetkých surovín, okrem masla pomocou šľahača s hnetacími metlami(asi 10minút). Najprv na nízke obrátky a potom najrýchlejšie.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vymiesené cesto potrieme naolejovanými rukami.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryjeme teplou misou a necháme odpočívať 30 minút.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto máme na dve štrúdle, takže ho rozdelíme na polovicu. Na plátennom obruse prvú polovicu cesta najprv vyvaľkáme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom naolejovanými rukami dookola pomaly, postupne vyťahujeme.Hrubé okraje odstrihneme alebo odrežeme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto dobre pokvapkáme roztopeným maslom. Na 1/3 cesta navŕšime jablkovú pĺnku, ktorú si pripravímetak,že očistené a jadierok zbavené jablká nastrúhame na plátky a zmiešame s ostatnými prísadami.Okraje prehneme na pĺnku, aby nevytekala.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou obrusa , nadvihovaním, stočíme.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Opatrne prenesieme na plech vyložený papierom alebo fóliou na pečenie. Potrieme maslom.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Rovnakým spôsobom pripravíme aj druhú polovicu cesta s makovo-višňovou plnkou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180st C 20-25 minút.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Upečené štrúdle hneď za horúca znovu potrieme roztopeným maslom. Necháme vychladnúť a podávame poprášené práškovým cukrom, so šľahačkou alebo kopčekom vanilkovej zmrzliny.

    Pravá, ťahaná makovo-višňová a jablková štrúdľa (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

helca103
mňamky,mňamky, až mi slinky tečú nad tou úžasnou štrúdlou. Bóžinku moje kilečká sú v ohrození pri takmto recepte.
Ukladám si...
babav
@alexdidi , vyzera perfektne!Taku pravu jablkovo -makovu som
naposledy jedla od mojej mamy,vytiahnute cesto bolo doslova priesvitne a ta chut......Sikula si velka ;je to druhy recept na strudlu ,ktory obdivujem.Prvy bol od @tatranky ;-)
michsamant
tak teraz ani netusis ako si ma potrapila :)) tento kolacik lubi hadam kazdy. musim pohladat nejake video, kde je ukazane ako sa to cesto taha, vobec si to neviem predstavit. moja babicka bola strasne sikovna a tiez robila krasne tahane strudle, ale nikdy som nevidela ako to robi.
carna
Mnamky,,,tak to je ale dobrotka ani nemozem pozeraz hm..klobuk dole pred takou strudlou Carna
marikasu
Ten ujo je hotový umelec, ja som počas celého videa skoro ani nedýchala :)
janger
Ujo vo filme je sikovny, ale aj strudla, co si robila ty, @alexdidi je krasna! Paradicka! Mne by sa teda tak nepodarila ako tebe.
tatranka
Ťahané štrúdle robím roky.Milujeme ich všetci.Je to zákusok vzácny,nie v každej domácnosti na stole.Robia už väčšinou ostrielané gazdinky.
No po ukážke,ktorú pripojila @michsamant ,za ktorú som jej aj ja vďačná,sa určite veľa žien odhodlá na túto dobrotu.
Takto som štrúdľu nikdy nerobila,ale určite ju nechám spracovať v robote a potom ju už len vybúcham.Vďaka michsamant.
1x hanula
sandratamer
Toto je sila... Ja som na takéto veci nerváčka, a ujo vo videu hovorí, že to treba robiť opatrne a pomaly.... A mama zas zvykne hovorievať, že keď babka ťahala štrúdľu, tak bolo cesto natiahnuté cez celú kuchyňu :-)))))))) Alexdidi, dobrá práca, takú štrúdľu som nejedla aj viac ako dvadsať rokov, a tá tvoja vyzerá dokonale...
2010
Super odkladan u nas vsetci rodinny vyrobcovia uz vymreli.
Tak budem aspon ukazovat v buducnosti vnukom ako to vyzeralo ta prava tahana strudla.
kuchticka
@alexidi dakujem za recept, @michamant dakujem za video, stacit nakupit jablka a zacat s tahanim. Ale ste mi narobilly chute! Este mam kusok slivkoveho kolaca ostateho, ale uz mi nebude ani chutit ked vidim tu strudlu.
coldbery
Ja tiež väčšinou robím takuto ťahanú štrúdľu...určite je to o niečom inom ako kúpene lístkove cesto,ale aj to sa niekedy zíde....:-))))
ejta
že by som sa konečne odhodlala na to ťahané cesto...:-)
alexdidi
Ďakujem všetkým...a @michsamant za video, niet nad ukážku na živo, hlavne ťahanie a učíme sa celý život...samozrejme, že som si pozrela aj štrúdľu od @tatranky , je úžasná...tiež roky robím štrúdle, ale na Varechu som sa rozhodla dať túto štrúdľu práve preto, aby som tým zjednodušeným postupom navnadila na výrobu tejto lahôdky aj ďalšie Varecháčky, príp. Varechákov...a chuťovo som nevidela žiaden rozdiel...pri tomto recepte sa neuvádzalo hádzanie, ale nabudúce to skúsim aj tu, možno to bude ešte lepšie...
pivonka
Takáto štrúdľa zožne obrovský úspech. Každý ju ľúbi, málokto si trúfne.
marienka44
125 g masla v surovinach , predpokladam, je na potretie a pokvapkanie cesta, nie do cesta. Ved tam je olej. Zda sa mi ho vela 100 ml, na 300 g sa dava 1 PL podla pani Burdy. Chýba v cesta ocot alebo cit. stava, ktory vytvara lepok a umozni cesto tahat. Bez octu tahat cesto nejde!
paveljrk
určite odskúšam.Poslednú ťahanú štrúdlu som jedol ešte ako chlapec u mami.
alexdidi
@marienka , bez octu ťahať cesto ide!!!Vidieť to aj na obrázkoch, je vytiahnutá na jeden veľký stôl(z 1/2 cesta). Práve, že som robila predtým takéto štrúdle s octom alebo citrón. šťavou, ale keď som vyskúšala tento recept, tak som si ho veľmi obľúbila, ale o tom som už písala, zrejme to robí ten olej.....aj toho masla nie je veľa, všetko som spotrebovala, ide o dve veľké štrúdle, ktoré sa dobre pokvapkávajú maslom a každá sa ešte 2X potiera, pred aj po pečení....aj na štrúdľu existuje mnoho receptov a ak sa Tebe všetko od pani Burdy vidí ideálne, tak sa oho drž, nikto Ťa nenúti to meniť....
jerica
gratulujem , je to krása pre oko a určite aj chuť :-))) video je tiež dobrá ponuka , radšej dva krát vidieť ako raz počuť . (KK)
sovka62
Teda! Že by som to skúsila? Aj kvôli tej sladkej štrúdli, ale hlavne milujem burek a banicu a to tu nikto nikde nepečie. A chodiť na ne do Chorvátska alebo do Bulharska je predsa len trochu ďaleko.
babidka
krasa...:-)uz som vsak taka "pribrata", ze som iba schrumala jedno jablcko, aby som sa nerozbehla robit cesto :-))))
evanaaa
Úžasné, obaja kuchári. aj Alexdidi, aj ten pán. len som chcela vedieť, či tam pridal aj ocot, lebo väčšinou sa do cesta pridáva, neviem načo, Alexdidi nedala a aj tak štrudlu vytiahla, a ten ujo? Neviem, či dal. J amám štrudlové cesto hotové- ako polotovar, uvidím, čo z neho bude.
zdezda
ďakujem za recept, povzbudil ma, tiež ho vyskúšam :-)
honestka
@evana : ujo dal 1/2 lyzicky octu. pridavam sa k @Alex ze strudla sa da tahat krasne aj bez kyselin. Najviac tu zalezi na pouziti muky, Ta MUSI obsahovat co najviac lepku, dalej oddychnutia cesta- lebo od toho zavisi ako krasne sa taha a netrha. Ja (aKO ujo) pouzivam specialnu muku chlebovu . Krasna strudla Alex! po dlhej dobe sme aj MY tahali pred par tyzdnami na rozluckovu party navstev a boli makove, tvarohove aj orechove. zboznujem vsetky kombinacie a domaci canadania boli ohureni. tieto nase dobroty sa nedaju nahradit nicim!!!!!
bedrunka
Už som pristará ale ťahať štrúdľu som sa nikdy neodvážila. Najfanovejšiu som jedla od mojej starej mamy a jej sestier a odkedy zomreli, žiadna štrúdľa nebola ani približná. Nuž čo - raz hádam zariskujem.
evanaaa
Honestka,a poznajú vôbec kanaďania takúto štrudlu. Myslím, že tam sú ženy pohodlnejšie. Minulý týždeň mi prišla odtiaľ sestra ( s Canady), musím sa povypytovať.
bozulka
@honestka ten ocot som dávala aj ja lebo ma to učila tak moja maminka.Boli časy,že som robievala presne tak ako to robil ten ujo.Mala som iba jeden problém,že som si zabordelila celú obyvačku,v kuchyni som mala malý stôl tak som musela pracovať na jedálenskom stole v obyvačke a múka bola všade.Potom som už nemala trpezlivosť/problém s chrbticou/ tak ťahané štrúdle v našej rodine skončili.Obdivujem ale každého kto to robí ako ty @alexdidi alebo @tatranka ,ťahaná štrúdla je ťahaná štrúdla,tomu sa nič nevyrovná.@sovka , banice mám aj ja rada,ale už som dávno nerobila.
zunicka
Skúšala som robiť podľa uja vo videu, cesto bolo rýchlo hotové a vyťahovalo sa tiež super. Bola to moja prvá ťahaná štrúdľa a vydarila sa, odporúčam každému vyskúšať, nie je to ťažké.
hubarka35
ja som v živote tahanu strudlu nerobila,ale po tychto vašich radach a receptoch sa dam asi na to a vyskušam...viem že i babka to s octom robievala-to je fuk,len dufam že sa mi podari...
kanadsky
Kanadania poznaju takuto strudlu. Robil som ju tak ako ten ujo. Ma krasnu anglictinu, bez cudzieho prizvuku, ale to nebude Anglican, lebo neviem ci oni vedia tahat. Ked sa mi nechce tahat tak si tu kupim hotove strudlove cesto. Originalne strudlove cesto prislo z Tureckou invaziou do strednej Europy.
amelie
@kanadsky , to, o čom hovoríš, je cesto filo, je výborné na malé kúsky, závtky, na štrúdľu je suché. @alexdidi , ukladám si tvoj recept do kk, vyskúšala by som ho hneď, ale vypadla nám zas elektrina a odišla mi rúra :-( Rozvody elektriny sa robili ešte za socíka a už nám túto zimu odišla chladnička... Mám pokazenú náladu, ale ako pokazenú ju budú mať moji chlapi... Len čo budem mať zase rúru, prvý recept, čo vyskúšam, bude tvoja štrúdľa:-) ďakujem
gabrielka
robila som štrúdľu podla receptu, akurát že som nepochopila že to maslo nejde do cesta, tak bolo cesto dosť mastné, ťahalo sa to na prvý krát celkom dobre, aj keď to druhé sa trochu trhalo, problém bol skôr v pečení bola trochu vysušená, a aj sa lámala pri krájaní, kde som urobila chybu?
kiwinka21
akurat som sa preniesla 20rokov dozadu do babkinej vonavej kuchyne.:-) no susim to aj ja nech si spomeniem ako chuti ozajstna strudla.:-)
marianne
vyzera laakavo,tahanu som este nerobila a podlaTvojich receptov sa mi dari,skusim...
mesiar50
@Alexdidi
Tvoj úvod v tomto recepte je bezpochybne pravdiví.A to do bodky.Píšem to preto,lebo tvoj rcp.som odskúšal.Cesto sa relatívne dlho mieša,ale finálne cesto stálo za to.Po vyvalkaní sa dala krásne naťahovať bez problémov.Ďakujem ti pekne za výborný recept a pozdravujem z NL.
kejo111
Vyskúšal som , cesto sa ťahalo fantasticky priam od Tatier k Dunaju. Ďakujem.
paploska
výborne spracovaný recept, a @kejo dnes si ma inšpiroval bude táto štrúdľa :-)
lydialily
tiež som robila a cesto je bomba,lahúčko sa ťahalo a výsledok? za pol hodinu bolo po štrúdli :)
mesiar50
@Alexdidi
Dnes som robil tvoje cesto znova.Pracuje sa sním naozaj dobre.Ďakujem ti za skvelý recept.


elixir
Tak toto je ozaj recept hodný vyskúšania, z mála surovín krásny výsledok... dala by som si hneď, hlavne s tou jablkovou plnkou :)
alexdidi
@kejo111 ,@paploska ,@lydialily ospravedlňujem sa za tak neskorú odpoveď, ale až dnes som si prečítala vaše komentáre, keď komentár pridal aj @mesiar50....ve ľmi ma teší, že sa vám recept páči a hlavne, že sa vydaril a aj chutil.@elixir vyskúšaj i ty a dúfam, že ťa tiež nesklame.
elixir
@alexdidi dnes som túto štrúdľu piekla, chutí výborne :) šťavnatá, presne ako mám rada...len sa mi ju tak nepodarilo krásne vyťahať do široka, a potom asi tej plnky na menšiu plochu bolo moc... no na chuti jej to neubralo rozhodne. :) Nabudúce sa určite podarí lepšie, a bude taká kočka ako tie v Tvojom recepte... :) Dnes to bola "ťahaná premiéra". Ďakujem Ti za chutný koláčik.



1x ywett
havino
som sa pousmiala, že aj @elixir dnes piekla ťahanú a prvý krát ako ja. Tak idem popísať svoje dojmy. Cesto geniálne, ja síce neviem posúdiť, aké sú aj iné cestá, ale toto cesto sa ťahalo samo, doslova a do písmena. Hore v pravo sú diery, moja veľká technická chyba, priznávam sa k nej a nehanbím sa za ňu, dieru som urobila už na začiatku, pretože som prenášala cesto, ako frajerka z linky na stôl a netušila, že ono sa už rozhodlo ťahať rovno v rukách. Mala som čo robiť ho nejako zakamuflovať do rovna, pretože na začiatku som nemala vyťahané obrys stola, ale v tvare L, nevadí, viem kde som chybu urobila, poučená som a odvážna do ďalšieho ťahania. @alexdidi , ja som zamiesila len z polovičnej dávky, bála som sa toho ťahania a stôl mám pre šesť osôb a vytiahla som do tri štvrte stola, z tej polovičnej dávky a ešte som aj kus poostrihávala, pridala som schválne k fotkám. Ale veľký kus som práveže stratila pri tých dierách, musela som tam odstrihnúť, pretože to mi už nešlo ťahať a v strede cesta somto nenechávala. Naučím sa, chcem sa naučiť. Na prvý krát som aj ja sama so sebou spokojná.
Teraz poprosím o rady, že: Cesto ked som stáčala, sa mi v dvoch miestach prilepilo na látku, ked som ho stočila a preložila na plech, tak mi v jednom mieste popukalo, už bolo suché a mrvilo sa, ale nie moc. Potrela som riadne maslom, akoby zalepila a po upečení nebolo poznať. Či sa to stáva chcem vedieť. Tak ešte raz dakujem ti za recept @alexdidi a @mesiarovi50 za pripomenutie tu receptu a môjho nakopnutia k ťahaniu. Už sa báť nebudem, len chcem vychytať muchy.





1x ywett
elixir
@havino máš ukážkové tie rezy závinom, aj krásne vyťahané :) týmto si mi pripomenula, že sa mi cesto lepilo na látku skoro stále... možno i tá nebola na ťahanie úplne vhodná
havino
@elixir moja zlatá dakujem, ved aj ty, ja som dala na stol plachtu, používam ju už výlučne len na kuchynské účely, vyvarená, vypratá, ked robím čalamádu na stole a podobne, že potrebujem zakryť celý stôl, velké obrusy, na celý stôl ja už nemám, len vianočný a kde to, to by bola škoda mi ho zničiť, aj ty si mala také samo ťahajúce sa cesto? či si aj valček na začiatku použila? ja som nemusela vôbec a plachtu som málo poprášila múkou, neviem koľko sa má poprášiť, ja veľmi málo, preto sa mi asi tiež prilepilo na dvoch miestach,ale tá časť bez plnky po zrolovaní zakryla pretrhnuté
katka78
@havino a @elixir : nádherná prvá ťahaná štrúdľa u oboch, gratulujem! :-)

@havino Cesto sa zvykne prilepiť ak je málo pomúčený obrus/plachta, alebo ak je v ceste nenápadná dierka, pretečie cez ňu šťava z ovocia, aj vtedy sa môže na tom mieste prichytiť.
elixir
@havino @katka78 no tak ja som spravila chybu v tom, že som látku vôbec nemúčila... však koláčik chutný, robiť ešte budem, tak uvidíme, čo to spraví nabudúce.. :)
havino
@katka78 dakujem, teraz ma napadlo, že ja som poprášila len prednú časť stola, kde vidíš plnku, tam pod makom sa mi pretrhla, nie vela, ozaj len kusoček, hned som z látky vrátila späť, opatrne som rolovala, múky som len tri krát medzi prsty nabrala len a na druhej strane, kde plnka nebola tak som ani nemúčila, zabudla som už a ked to šlo ťahať ani ma nenapadlo, tam nepodmúčené šlo ako po masle rolovanie, takže musela som mať dierku z jablk zrejme, lebo maslo som len frkala ani som sa cesta prstom nedotkla radšej, aj na fotke vidím kúsky, hned po priložení foto tu, som šla zabrdnúť do toho, že či je to ozaj jablko, lebo ved je to krájané už zo stredu, tak cesto tam nemá kde byť, tak sú to jablčka, zle mám tie jablka rozmiestnené, ale zas som ich strúhala priamo na štrudľu už.
elixir
@havino ešte som chcela, valček som na začiatku použila... a potom tak rozťahovala, skúsim vyvaľkať tenšie nabudúce, prípadne rovno ťahať...snáď na pomúčenej látke to lepšie pôjde.
alexdidi
@elixir. @havino veď tie vaše štrúdle sú ukážkové a na prvýkrát tá moja určite nebola taká krásna. Veľmi ma teší, že sa recept tak páči a že tak dobre poslúžil. Ja obrus síce nemúčim, ale určite to nie je na závadu. Cesto trochu na začiatku vyvyľkám priamo na obruse, ale najlepšie sa vychytávajú chyby ny vlastnej koži, takže postupne prídeme na to, ako na ne. Nech sa vám tak darí i naďalej.
elixir
Tak som dorobila znovu, dnes sa mi podarila podľa predstáv, keď som si látku pomúčila... chyba bola hlavne v tom, že látka kt. som použila nebola veľmi vhodná zrejme... tá múka mi pomohla... a tentoraz štrúdľa pri pečení nepraskla, ako naposledy. Verím, že ešte pár krát skúsim a budem to mať zvládnuté. :) Chuťovo je výborná. Je to zaujímavé, ako rôzne sa dá jablková plnka pripraviť...táto od Teba nám ozaj zachutila. :) Pripájam aj druhé foto. Ostanem tejto štrúdličke verná... je oveľa lepšia, než z lístkového cesta.



1x ywett
radost
@elixir
ty si neskutočne šikovná mladá kočka..veru..aj ja chcem takú dcéru...:-)))
beatacsontosova
dnes som neodolala, spravila som z polovičnej dávky, vyšla mi jedna štrúdľa, krásne sa mi to ťahalo, netrhalo, super recept, už ledva čakám, kedy vychladne a vrhneme sa na to :-)
sedmoskaredka
aj aj som skúsila, ozaj sa krásne ťahala, až som nemohla uveriť, že to môže ísť tak ľahúčko. Ale omylom som ju zvrchu potrela maslom už pred pečením a potom nebola taká ako ju máš ty na obrázku, ako keď sa lístočkuje. A aj vo vnútri bola dosť mastná, akoby sa mi to cesto slabo prepieklo. Ale možno som dala veľa plnky - mak s višňami. Môže to byť tým?
ivetka2580
ten recept je ozaj super a robila som ju a podarila sa na 105 % bola výborná a chutila
ywett
dievčatá, štrúdle sa vám krásne vydarili ste šikovné a dodali ste aj mne odvahu ;-) Ešte som ani ja nerobila, ale podľa tohto pekne spracovaného receptu by som to mohla zvládnuť. Ďakujem @alexdidi , za pekný recept a hneď si ho uložím a potom dám vedieť ;-)
ywett
ahoj @alexdidi , tak dneska som sa konečne odhodlala spraviť moju prvú ťahanú štrúdlu, spoločne aj s mojou 9,5 ročnou dcérkou. Píšem to s takou radosťou, lebo sa nám celkom vydarila a chceme ti poďakovať za skvelý recept, štrúdľa je výborná. Spravili sme tvarohovú s hrozienkami a jablkovo-makovú. Ak sa mi podarí vložiť fotky, budem rada a ešte raz vďaka :-)

Tu pomáha moja dcérka :-)

 mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...


...hotovo

 mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...


 mail.google.com/mail/u/0/?ui=2&ik=3122bafad2&vi...

ywett
trošku sa nám prvé cesto roztrhlo, ale to druhé nám už išlo dobre :-)
iva2111
@ywett , díky za vytáhnutí nádherného receptu :-) (fotky mi bohužel rozkliknout nejdou)

@Alexdidi , jablek plnou zahradu, hledala jsem nějaké ověřené fajn těsto na tahaný štrůdlík - ukládám si, udělám, děkuju .-)
ywett
@ivka2111 , vrelo tento recept odporúčam :-)...hmm, škoda, že fotky sa nedajú vložiť do komentárov ako predtým, neviem prečo? Skúsim ešte raz...

aj moja 9,5 ročná dcérka pomáhala vyťahovať cesto:-)



...hotovo





alexdidi
@ywett , prepáč, že reagujem tak neskoro, ale vôbec mi nechodili na e-mail komentáre k receptom, až teraz všetky naraz....štrúdle sa ti vydarili báječne, čo ma veľmi teší, že ti tak poslúžil môj recept.
ywett
@alexdidi , to je v poriadku a stalo sa to už aj mne, ohľadom komentárov, alebo mi ich dalo do spamu...a ďakujem, vydarili sa vďaka tvojmu výbornému receptu ;-)
stacy77777
@alexdidi - robila som už 2x, super cesto, konečne som sa odhodlala a som vytešená, že sa darí, vďaka za super recept
brambora
strudlu tahat neviem, ale v Tescu mali rucne tahane domace cesto, chladene za smiesny peniaz (0,59€) a vysli mi z toho 2ks strudliciek. vynikajuce.


alexdidi
@brambora , ak je to cesto dobré a máme tak výbornú rychlovku, tak prečo nie? Tiež si kupujem napr. lístkové cesto.
jozka2
jaaaj,vsetky vase strudlicky si zasluzia po 5.Ste velmi sikovne.
havino
@Alexdidi , nedá mi opäť nepochváliť tento Tvoj recept, čo prešli od prvého ťahania mojej prvej ťahanej už pomaly 3 roky, som vyskúšala 4 recepty, nehovorím, že neboli dobré, ja som v chuti od Tvojho receptu nepoznala rozdiel, či s octom, alebo bez, ale toto cesto sa ťahá samo, s ostatnými som sa musela popasovať, ale zvládla som, takže nech sa každý kto má rešpekt pred ťahaním odváži aspôň na prvý krát s tvojím receptom. Ja, ako vždy a nie druhý krát Tvoj recept pečiem, dnes som až pofotila zas, ale vždy vytiahnem polovičnú dávku cesta, čiže z 250 g múky na 3/4 stola pre 6 osôb, vždy. Odporúčam zo srdca a úprimne, kto má chuť na ťahanú, sa nemusí sa báť. Ja ešte navyše, vymiesim cesto v robote, je na suroviny presné, oplieskam o linku, uvoľním lepok v ňom, nesmie sa mi trhať, ale držať po kope a ťahať už plieskaním a potom pod nahriatú misku na pol hod. , vygúľkam malý priemer a už ťahám od stredu. Dokonca toto cesto u mňa na stole je vytiahnuté zo 180 g celkovej hmotnosti, lebo 170g mi zostalo,ale to sa už nedá opäť vygúľať, nie je to chutné po upečení, aj keby som chcela byť za šetrnú. Už len premyslenejšie ťahať na celý stôl, no len mi to vždy nedá, že na stôl pre 6 osôb z 250g múky to nedám, skúsim na budúce. Krájanie bude zajtra, fotky za horúca, na ostro :-) dakujem ešte raz za recept bez ujmy na nervoch.


haji
@Havino (29.10.2016 23:15)
Krásná práce, milá Tánička! Štrúdlu miluju! Některé věci se dědí, i chutě. Můj tatínek by za štrúdl dal život, byla to jeho nejoblíbenější maškrta. Moje maminka už roky dělá štrúdl s olejem - je to lepší na tahání. Největší sranda vždy byla, že se pekla spolu s velkou štrúdlou i malá štrúdla /z utrhnutého či odřezaného kousku/ pro našeho pejska Maxima. Psí štrúdla. On to dobře věděl a spolu s tatínkem stáli "frontu" u chladnutí štrúdlových nohavic. Mně shůry nedali umění vyvalovat, natož "tahat" těsto a tiše závidím ženám /i mužům/, kteří to umí. Moje poklona všem, kdo bravurně vytahují nebo vyvalují těsto! Krásný den přeji všem!
deinak
Výborné cesto. Robila som ho na silikónovej podložke. Super sa ťahá a netrhá sa.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia