Pravá falošná sviečková na smotane (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Môj staručký známy mäsiar mi doniesol v utorok kusisko pravej falošnej sviečkovej z býka z vlastného bio chovu. Mala krásnych 1362g. Perfektne sa mi hodila, pretože dnes budeme s asi 15. priateľmi oslavovať 444 rokov slovenskej fujary. Keďže niektorí sú Česi tak som sa rozhodol, že im pripravím ich národnú pochúťku. Ja som dlhé roky žil v Česku a mal som aj priateľa ktorý bol vyhlásený šéfkuchár v jednej štýlovej dedinskej krčmičke a ten ma tú sviečkovú naučil variť.

6
porcií
4 dni minút
príprava
180 minút
na 250 po zovretí 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Umyl som a odblanil pravú falošnú sviečkovú z bio chovu. Hmotnosť mäsa uvedená v surovinách je už po očistení.
  2. Pohľad na pravú falošnú sviečkovú (už nebudem písať z bio chovu lebo to už viete) na reze. Krásne tu vidieť štruktúru falošnej sviečkovej z býčka.
  3. UTOROK 18:00 hod.: pripravil som si zeleninu na nálev. Hmotnosť zeleniny uvedená v surovinách je už po očistení. Po upečení mäsa z nej urobíme omáčku.
  4. Očistil som zeler, . . .
  5. . . . mrkvu, . . .
  6. . . . petržlen, . . .
  7. . . . cibuľu
  8. Nakrájal som na kocky zeler, . . .
  9. . . . mrkvu, . . .
  10. . . . petržlen . . .
  11. a cibuľu.
  12. Na panvicu som dal jednu PL masti a rozpálil na vysokú teplotu. Pokrájanú zeleninu som dal na rozpálenú masť, pocukroval a opiekol. Pekne skaramelizovala. Pozor nespáliť!!! Zabudol som odfotiť. Musím sa ešte veľa učiť ako písať recepty. Zeleninu som preložil do hrnca, zalial vodou tak aby bola akurát ponorená, pridal som guličky čierneho korenia, nového korenia, bobkový list a uvaril do 3/4 mäkka (zatiaľ nesoliť). Al dente - na skus. Zeleninu aj s nálevom som nechal vychladnúť na izbovú teplotu.
  13. Pokiaľ sa mi varila zelenina, pripravil som si domácu svinskú údenú prerastenú slaninu v bio kvalite.
  14. Odkrojil som si 4 kusy slaninky.
  15. Ostrým dlhým špicatým nožom v kvalite švédskej ocele som urobil do mäsa 4 otvory
  16. do ktorých som vsunul slaninku. Pozn.: odporúčam tie kúsky slaninky pred špikovaním zmraziť. Budú sa ľahko vsúvať do mäska.
  17. Na dno pekáča som dal trochu uvarenej zeleniny. Vytvoril som akési lôžko aby nálev zatiekol aj pod mäso.
  18. Na lôžko som položil mäsko, obložil zeleninou a zalial nálevom. Mäsko musí byť ponorené aspoň do polovice. Pekáč som zakryl a naloženú sviečkovú som odložil do chladničky.
  19. STREDA 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
  20. ŠTVRTOK 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
  21. Piatok 18:00 hod.: sviečkovú som vybral z chladničky a v pekáči som ju otočil o 180°.
  22. SOBOTA 07:00 Pekne odležanú sviečkovú som vybral a osušil kuchynskou papierovou utierkou a až teraz osolil z každej strany. Na panvičke som rozpálil 1PL masti a osušenú sviečkovú som sprudka opiekol z každej strany aby sa mäso zatiahlo. Pokiaľ sa nám mäsko opeká vložil som pekáč aj so zeleninou a nálevom do rúry a rozohrial na 250°C.
  23. Opečenú sviečkovú som vrátil do zahriateho pekáča. Do panvice kde sa opekala som nalial trošku vody aby sa výpek odvaril od panvice a polial som ním sviečkovú. Prikryl vekom
  24. a vložil do rozohriatej rúry. Keď nálev v pekáči začal bublať tak som energoregulátor nastavil na 180°C. Rúru som naprogramoval na 1 hod. pečenia. Po hodine pečenia som pekáč vybral, sviečkovú otočil o 180°C a program nastavil na ďalšiu hodinu. Po druhej hodine pečenia som sviečkovú vybral a skontroloval mäkkosť mäska. Potrebovala potvora ešte pol hodiny.
  25. Upečenú sviečkovú som vybral a odložil odpočinúť aby potom pri krájaní z nej nevytiekla šťava. Zeleninu aj s výpekom som zlial do hrnca a rozmixoval ponorným mixérom. Zase som zabudol odfotiť.
  26. Rozmixovanú zeleninu som prepasíroval cez sitko. Bolo to husté ako ďas, čo vidno aj na fotke.
  27. Omáčku som priviedol do varu, prilial smotanu a ešte nariedil vývarom do požadovanej hustoty. Omáčku som znovu nechal prejsť varom. Rieďte ju tak aby ste potom nemuseli použiť múku na znovu zahustenie. Múka tam nemá čo robiť. Z nej si radšej upečte koláč.
  28. Do odstavenej omáčky (už nesmie vrieť) som vložil oriešok poriadne vychladeného masla a krúživým pohybom varešky zapracoval do omáčky. Na záver môžete omáčku ešte dochutiť podľa vlastnej chuti soľou, citrónom (octom) a cukrom. Ja som už nedochucoval. Takto to robím už dlhé roky, tak viem koľko čoho a ako mi to chutí.
  29. Počas toho dlhého pečenia som uvaril knedľu. Rcp. nedávam. Urobte si každý takú akú má rád.
  30. Hotová nakrájaná sviečková.
  31. Pohľad na moju porciu. Toto jedlo je úžasná česká pochúťka na ktorú existuje bezpočet receptov. Mnou takto pripravované, 3 dni v zeleninovom náleve naložené mäsko je šťavnaté má úžasnú jemnú chuť s nádychom údenej slaninky. Je jemné a na jazyku sa len tak rozplýva. Dokonale sa snúbi so skaramelizovanou zeleninou z ktorej sa rozmixovaním a prepasírovaním stane dokonale hladká a pridaním smotany a masla krémová omáčka. Správnym pomerom cukru a citrónovej šťavy som dosiahol tú správnu sladko-kyslú chuť omáčky obohatenú a vyzdvihnutú o chuť koreňovej zeleniny a kvalitného mäsa. K tomu som podával varenú knedľu ktorá je hutnejšia ako parená a nerozmočí sa v omáčke. K takto naservírovanému mäsku sa môže ešte podávať brusnicový kompót alebo džem s kúskami brusníc a šľahačka. Dobrú chuť praje Yogíček.
  32. Všetkým mojim českým priateľom ktorí sú na sviečkovú odborníci chutila a dostal som od nich zaslúženú pochvalu. Slováci trochu frflali. K tomuto vynikajúcemu jedlu som podával vinikajúce 10 stupňové pivko vychladené na 7,3°C. Slováci zase frflali. Na základe tejto pochvaly Vám môžem tento recept vrelo odporučiť.
  33. Ešte dodám, že jedna porcia ma vyšla na 2,31€ P.S. Touto cestou ďakujem môjmu priateľovi (bohužiaľ už bývalému) šéfkuchárovi za tento skvelý recept.