Čokoládové pralinky
Čokoládové pralinky

Pralinky s plnkou zo slaného karamelu fotorecept

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár reštaurácie ZORNO v Lozorne, 15. marca 2019
Pralinky s plnkou zo slaného karamelu (fotorecept)
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

500 g (28 %)
500 g (33 %)
Slaný karamel:
400 g
165 g
250 ml
štipka




Postup

  1. 1

    Bielu čokoládu musíme natemperovať – 330 g čokolády dáme roztopiť do vodného kúpeľa. Roztopenú stiahneme, postupne pridávame po kúskoch 170 g čokolády a stále miešame. Teplota čokolády musí dosiahnuť 28 °C. Pripravenú čokoládu plníme do foriem doplna. Špachtľou zatrieme a jemným vibrovaním formy odstraňujeme z čokolády vzduchové bubliny. Formu obrátime, po krajoch jemne zabúchame špachtľou a vytečie nám prebytočná čokoláda. Otočíme naspäť, znova zahladíme a dáme do chladničky stuhnúť.

    Pralinky s plnkou zo slaného karamelu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Slaný karamel: Z cukru spravíme karamel, pridáme maslo, smotanu a nakoniec štipku soli. Zmes povaríme 2–3 minúty a necháme vychladnúť. Formy s bielou čokoládou naplníme slaným karamelom, prípadne rôznymi plnkami podľa chuti a znova dáme do chladničky zatuhnúť.

    Pralinky s plnkou zo slaného karamelu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na záver pralinky zavrieme temperovanou bielou čokoládou.

    Pralinky s plnkou zo slaného karamelu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyhladíme a necháme znova stuhnúť.

    Pralinky s plnkou zo slaného karamelu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rovnako postupujeme pri mliečnej čokoláde, jej teplota pri temperovaní musí dosiahnuť 29 °C.

Diskusia k receptu

mimy
Krásne nafotené, pán šéfkuchár má cit nielen na šéfkucharčenie, ale aj pre estetiku
garanco
Pri tomto recepte človek pochopí, ako funguje Pavlovov reflex........
Za ochutnávača by som sa prihlásila aj ja!
redakcia
Reakcia pána šéfkuchára Jaromíra Štefanoviča:
Ďakujem za pekné komplimenty, radi privítame všetkých čitateľov u nás v Zorne na ochutnávke :)
cesminaz
Veru parádne pralinky ;-) Určite vyskúšam,len musím zohnať formu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia