Postrúhaný oštiepok utopený v kelovom prívarku s nadstavbou

Autor receptu: sracz

V kelovom prívarku, na všelijako, môžem aj spávať! Tento rcp som zostavil až tu, ďaleko od domova. Oštiepky som mal vždy rád, ale zaslúženú úctu im vzdávam až teraz, keď ich mávam iba sporadicky. Vďaka mojej dcérke Bábike, sestričke Ágičku, Ľudke a Mirkovi Hríbikovcom i prof. Ing. Krúpovi, DrSC. občas obdržím aj náš „podpultový tovar“ a tak môžem experimentovať. Takto som si dovolil utopiť oštiepok v kelovom prívarku. Ako na to, si vypýtala práve sestrička Ági! Tak, nech sa páči!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
30´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. základný rcp na kelový prívarok som už na Vareche uverejnil, teraz sa venujem iba rozdielom v jeho varení v jeho novej podobe. Stredne veľký kel rozkrojíme na ¼ – tinky, zbavíme ich hlúbika a pokrájame asi na centimetrové „rezance”; vložíme do hrnca s primeranou veľkosťou, pridáme 4÷6 bobkových listov, ML (mokka lyžičku) mletej rasce, ½ ML čerstvo strúhaného alebo mletého muškátového orieška, PL soli a 6÷8 strúčikov pretlačeného cesnaku; zalejeme vodou (tak, aby rezance kelu boli po pritlačení rukou ponorené 50÷70 mm vody) a uložíme na zdroj tepla; po dosiahnutí bodu varu, teplotu znížime na ½, hrniec prikryjeme a pokračujeme vo varení ~ 20´.
  2. pomocou sitka opatrne odoberieme z kelu vodu do pomocnej nádoby (tak, aby rezance kelu boli po pritlačení vareškou pod vodou); ku kelu pridáme 4÷6 stredne veľkých zemiakov pokrájaných ~ na 10 mm kocky; pokračujeme vo varení a priebežne si uvaríme zápražku.
  3. polovicu stredne veľkej cibule (~ 3 PL) postrúhame do rajnice (na panvicu), zalejeme 2 PL olivového oleja (vhodný je aj slnečnivový alebo kukuričný) a popražíme na „voňavo do zlatohneda”, pridáme 2 PL masla,
  4. 3÷4 PL hladkej múky,
  5. PL mletej červenej sladkej papriky a pražením spájame až
  6. sa v pene na povrchu objavia „dierky“; potom
  7. počas stáleho miešania varechou postupne naberačkou prilievame odložený kelový vývar
  8. a necháme prevrieť, prevariť a cez sitko zápražku vmiešame do kelového základu.
  9. v ďalšej pomocnej miske pripravíme „nadstavbu – aditíva“ = 250÷300 ml kyslej smotany vašľaháme s 300÷500 ml čerstvého studeného mlieka, jedným čerstvým vajíčkom a štipkou jedlej sódy bicarbóny a opäť cez sitko vmiešame do kelového polotovaru, dochutíme PL vegety a pridáme ½ ÷ ¾ strúhaného oštiepka; krátko povaríme, ochutnáme, podľa potreby dosolíme.
  10. vypneme zdroj tepla, na povrch kelu rozložíme „orech“ čerstvého masla (~ 1 PL) a
  11. Servírujeme: podľa toho, kto má na čo chuť! S volským okom, párkom alebo s domácou klobásou pečenou na „ježka či špirálu”, paprikášom, pörköltom, alebo iba tak bez ničoho na čisto s čerstvým pečivom či bez neho. Ja som upiekol diabetické hovädzie mafiny a zajedal som mojim povestným „burkovčakom” domáceho chlebíka!