Vanilkový zákusok
Vanilkový zákusok

Poschodový lacný krémeš fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 8. apríla 2018
Poschodový lacný krémeš (fotorecept)
Foto: cesminaz

U nás doma ho voláme len takto :-) Je to výborný zákusok s krémom zo Zlatého klasu. Recept mám od svojej mamy.

8-10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
200 g
2 ks
125 g
cca 1,5 dl
2 ks
Krém:
4 bal.
2 l
3 ks
3 PL
2 bal.
podľa chuti
80-100 g (82 %)




Postup

  1. 1

    Najprv si v jednej miske premiešame lyžicou len sypké suroviny. Potom pridáme vajcia a dopoly spustené maslo, ktoré dobre v múke spracujeme. Dostaneme niečo ako drobenku. Potom pomaly dolievame vlažné mlieko podla potreby, aby sa nám cesto spojilo a vyhladilo. Máme dostat polomäkké až mäkké cesto.

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z cesta urobíme valec, ktorý pokrájame na 4 rovnaké časti. Každé vyvalkame na tenko na velkost plechu a opatrne pomocou válku ho prenesieme na plech, ktory sme trocha natreli olejom. Cesto dáme piect do rúry, ktorú sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C.Cesto sa pečie len velmi krátko, cca 8-10 min. Ono sa to má len nafúknut a slabo ohnednut. Na dotyk má byt este mäkké. Takto upečieme vsetky pláty za sebou. Posledný plát necháme v plechu. Moj plech má rozmer 28x38 cm.

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ako nasledovné si urobíme krém. Celkom klasickym postupom, ako sa aj puding robí, si uvaríme Zlatý klas v mlieku. Rozdiel je len ten, že ked už začne bublat a hustnút, vtedy pridávame a postupne zamiešavame polohrubú múku. Treba zo 3 kopcovitejšie PL. Necháme povarit/pobublat, pridáme cukor podla chuti a este 2-3 minutky aj s nim povaríme. Hotový krém zoberieme dole z ohna a za stáleho pomalého miešania ho necháme vychladnút natolko, aby ste si v nom už nepopálili prst. Musí byt ešte dostatočne teplý nato, aby sa v ňom vaječné žltky tepelne upravili, no nie zrazili/uvarili :-)

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte do pomerne horúceho krému v miešame žltky. Ked sme žltky vmiešali, dáme kúsok masla, ktoré sa pomalým miešaním krému má v nom celé rozpustit.

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém natierame este teplý. Rozdelíme si ho tak, aby ho bolo medzi plátmi rovnako. Ako prvý natrieme ten v pekáči a tak ukladáme nan aj dalšie pláty. Vrchný posledný plát trocha pritlačíme a koláčik necháme zmäknút. Ja ho zakrývam len utierkou. Celkom zmäkne asi za 3-4 hodiny.

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tento krémeš je velmi chutný, velmi pekne vyzerá a je celkovo velmi jednoduchý :-) Cesto je od toho krému výborné, jemné. Celkovo je fantastický ;-) Nech vám chutí.

    Poschodový lacný krémeš (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jerica
Vždy sa poteším tvojim receptom, stačí pozrieť foto postup a viem kde je “sever” potom čítať :-) určite si ho vyskúšam :-) kk je môj pamätník :-i
kecemis
Co mi to robis dievca zlate. Normalne sa ku zakuskom nevyjadrujem, lebo nepeciem, respective neviem. Ale tomuto neodolam a poziadal som nevesticku, aby pripravila. Dov tedy pojdem do postele s tvojou fotkou a budem sa tesit na skutocnost.
haji
Pěkný recept, moc hezky zpracovaný postup s báječným výsledkem. Jsi šikulka, milá Cesmínko! Testovací vzoreček bych dala s chutí.
motyka
Pripomína mi mamkin - starodávny krémeš- do ktorého / do cesta / sa pridávalo salykaly. Bol taktiež božský, ale zmäkol až do druhého dňa. Ten Tvoj určite vyskúšam. O chuti nepochybujem. Postup výborný, takže sa nedá nič pokaziť. Ukladám KK a pozdravujem.
cesminaz
@Luwinka @Jerica @Finczi @Mitzy @Haji @Mojaradost dakujem vam velmi pekne za mile slová :-) Som rada,ze vas kolačik zaujal,je fakt velmi dobrý. @Kecemis :-) no to si teda dobre spravil :-) nevesta ho urcite hravo zvladne.Verim,ze vam bude chutit aspon ako nam! Milá @Motyka neviem sice z akeho cesta bol ten čo ty pises,ale aj tu treba davat pozor nato,aby ste cesto nenechali v rure dlho piect,inak sa vysuší a tym padom to "mäknutie" bude trvat aj 1den.Povedzme max. tych 10minut.Ono to zaleží od rúry.Treba radsej pozerat cesto a ked je uz nafuknute a slabo ohnedlo (svetlohnede),tak uzaj von s nim z rúry :-) A krem treba tiez natierat teplý.Ked to vsetko človek dodrží,mas mäkký zakusok za par hodín :-)
Prajem vsetkym pekny den.
evanaaa
Trochu podobou pripomína medové rezy ( nie chuťou), ale vypadá veľmi dobre, a iste s tou plnkou aj vynikajúco chutí, @Cesminaz , páči sa mi.
@Motyka má asi na mysli salajkový koláč ( nie salykaly :-) ), ten dávno pradávno robievala moja stará mama....
jack
Vyzerá nádherne.Takýto koláčik sa u nás určite udomácni.
motyka
Evanaaa - asi máš pravdu, ale u nás sme to tak volali. A tiež bol perfektný. Piekol sa hlavne na svadby, lebo sa z neho nakrájalo za jeden košík. Možno nájdem ešte niekde starý mamin zošit, a snáď aj upečiem. Cesto určite nebolo také, ako ho má Cesminaz. Pamätám si, že bol len z jedného vajíčka .
cesminaz
@Gordonko preco nie,kludne mozes :-) Ja som sa to pytala aj mojej mamy,ze preco nezamiesa muku hned s pudingom.A ona mi vravela,ze niektora muka inak hustí a takto po lyžiciach lepsie vidí,ze ako to postupne hustne a kolko tej muky ma dat :-)
1x motyka
ywett
Tvoje recepty sú inšpirujúce, lákavé a krásne, tiež aj fotky, obdivujem ;-)
kucharka
Potrebovala som koláč, ktorý sa mohol urobiť 1-2 dni popredu, a toto bola veľmi dobrá voľba, lebo cesto akoby zmäklo. Len by som asi na budúce urobila trochu redší, mne sa zdal trochu hustý....
Ďakujem za recept, ku kávičke sme si pochutili!


cesminaz
@kucharka (6.12.2020 21:04)

Krásne sa ti vydaril :-) Ano cesto zmäkne a preto je tento koláčik najlepší na druhý deň. Tým " redší" myslíš krém? Ono to môže byť aj tvojou múkou, takže si to nabudúce kludne prispôsob :-) Prajem pekný deň a vdaka za odozvu!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia