Pórové rizoto so špenátom fotorecept

paploska - fotkapaploska, 1. marca 2014
Pórové rizoto so špenátom (fotorecept)
Foto: paploska

Pravé rizotá patria k mojim najobľúbenejším jedlám a dnes som sa rozhodla pre jeho jarnú verziu. Verím, že vás inšpirujem.

6
porcií
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
1 l
1 dc
2 PL
1 ks
2 ks
100 g
200 g
50 g
100 g




Postup

  1. 1

    Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno, pór poriadne umyjeme a pokrájame na tenké pásiky. Zeler pokrájame na drobné kocky. Špenát opláchneme.

    Pórové rizoto so špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu, cesnak, pór a zeler opekáme na olivovom oleji asi 3 minúty, alebo kým zelenina nezmäkne. Pridáme ryžu a zmiernime plameň. Ryžu v tomto okamihu musíme stále miešať, aby sa pekne obalila olejom a nepripálila. Po asi 2 minútach pridáme víno.

    Pórové rizoto so špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď sa víno vyvarí, pridáme 1,5 naberačky vývaru. Ja som mala hovädzí, ale môžete použiť aj zeleninový alebo kurací. Rizoto stále miešame a spomalíme plameň. Po vstrebaní tekutiny pridáme ďalšiu naberačku vývaru a soľ. Takto pokračujeme, pokiaľ sa nám neminie celý vývar, alebo rizoto nebude uvarené. Pred poslednou naberačkou pridáme čerstvý špenát a spolu dusíme.

    Pórové rizoto so špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po stiahnutí rizota zo sporáku pridáme maslo a parmezán. Pred podávaním rizoto výdatne posypeme čerstvo namletým čiernym korením. V prípade intolerancie pridajte ghee a syr vynechajte. Dobrú chuť.

    Pórové rizoto so špenátom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

afataga
mnamkovo si navarila :-) ja by som vynechala ten zeler, ja ho nemusim
zuzkabluzka
no vyzera naozaj ohromne, u nas taketo rizota chutia vsetkym, aj mala (2,5 r) zje aj dva taniere ;)...tvoj recept si ukladam :) 5*
kukulienka71
No,@paploska ,poviem ti,odteraz jedno z mojich top jedál!Ďakujem za recept,voňalo a chutilo božsky,mali sme ho ako predjedlo dnes na obed..

pusta
@paploska , vidím, že ani ty sa neobávaš listového špenátu, tak ako ja, hoci ešte vlastný v záhradách nerastie a asi aj ty kupuješ ten dovezený, napriek tomu, že je z EU, tak ako ja :-)
no áno, je čiastočne tepelne upravený :-)
to tvoje rizoto je úžasné vzhľadom i chuťou. nádherné prudko jedlé foto (y)
len chválim a ***** dávam.
paploska
@zuzkabluzka @mariamka ďakujem, dajte vedieť, či zachutilo :-) @kukulinka vy ste akí jedáci??? že vraj predjedlo :-) ale ďakujem za foto, potešilo @pusta , no jasné, že kúpim aj v zime, čo tí chudáci, ktorí si nemajú kde vypestovať :-) nie? a moja záhrada je tiež len okrasná, takže okrem jahôd a byliniek tam nič iné nie je ....a ďakujem :-) @giussa daj vedieť či chutilo :-)
kukulienka71
@paploska ,robila som ho zo 60g ryže+ostatné bolo tiež na takú dávku rozmerané,vyšli dve miniporcie,možno to vidieť v tom kastróliku:-))Z celej dávky by bolo pre celú ulicu predjedlo:-))
sharona
Hneď ako som uvidela obrázok tak som vedela, že to bude mňamka.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia