Krémová pórová polievka

Pórová polievka s cesnakovými krutónmi bez lepku

Autor receptu: novalim

4
porcie
20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Pór umyjeme a nakrájame na kolieska. Na rozohriatom masle orestujeme dosklovita na jemno nakrájanú šalotku. Pridáme pór so zemiakmi a za stáleho miešania restujeme asi 3 minúty.
  2. Podlejeme vínom a necháme odpariť alkohol. Prilejeme vývar, doplníme približne také isté množstvo vody, osolíme a okoreníme. Varíme na miernom ohni cca 20 minút. Medzitým si pripravíme krutóny.
  3. Chlieb nakrájame na malé kocky. V mise si zmiešame olivový olej s prelisovaným cesnakom a morskou soľou. Do zmesi vložíme kocky chleba a premiešame, aby chlieb nasiakol. Vysypeme kocky chleba na plech a pečieme do zlatista v rúre na 200 °C cca 10 min.
  4. Keď sme dovarili polievku, ochutíme ju muškátovým orechom, rozmixujeme ponorným mixérom a naložíme do tanierov alebo misiek na polievku.
  5. Na vrch poukladáme krutóny, pridáme opečenú slaninu a ozdobíme hoblinami parmezánu a petržlenovou vňaťou.