Pomelový šalát - Goi Buoi Tom

Autor receptu: 2010

Nehorka velka odroda grapefruitu pomelo sa pouziva na zaujmave salaty v celej juznej azii. Prikladam Vietnamsku verziu salatu s krevetami.

15 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pomelo rozkrojime a nozom vykrojime segmenty, pracne noznicami a malym nozikom ocistime mesiaciky od blaniek a supky.Rozdelime na mensie kusky.Inac ide to OK . pomelo je suchsie ako grapefruit a supka je hrubsia. Nase pomelo malo cca. 2.30 kg
  2. Surove krevety ocistime a dame ich na troske oleja rychlo oprazit , podlejeme trochu osolenou vodou , zakrijeme a par minut dusime , pokila nezmenia farbu do ruzovej. Moc neochucujeme lebo salat ma dressing . Ja som isiel podla klasickeho Vietnamskeho receptu a ten ziadal ich "parizer" Cha Lua -(bravcova jemna salama). Tu som len nakrajal na mensie kusky lebo je uz varena.
  3. Mladu , mrkvu ocistime umyjeme, a nakrajame na jullien na zapalky ( nestruhame ) Neslane burske oriesky si dame cerstvo oprazit -skoro na sucho a nechame vychladnut a posekame na vacsie kusky - odlozime na stranu. Nasekame cerstvy koriander a matu.
  4. Pripravime si dresing kde sa snazime zmiesat chute : slanu - sladku - kyslu a stiplavu aby ani jedna neprerazala. Vsetky ingrediencie zmiesame zalejeme dresingom posypeme podrvenymi burskymi orieskami a nakoniec ozdobime podla chuti oprazenou cibulkou.