Pomelový šalát - Goi Buoi Tom
Autor receptu: 2010
Nehorka velka odroda grapefruitu pomelo sa pouziva na zaujmave salaty v celej juznej azii. Prikladam Vietnamsku verziu salatu s krevetami.
15 minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Pomelo rozkrojime a nozom vykrojime segmenty, pracne noznicami a malym nozikom ocistime mesiaciky od blaniek a supky.Rozdelime na mensie kusky.Inac ide to OK . pomelo je suchsie ako grapefruit a supka je hrubsia.
Nase pomelo malo cca. 2.30 kg
- Surove krevety ocistime a dame ich na troske oleja rychlo oprazit , podlejeme trochu osolenou vodou , zakrijeme a par minut dusime , pokila nezmenia farbu do ruzovej.
Moc neochucujeme lebo salat ma dressing .
Ja som isiel podla klasickeho Vietnamskeho receptu a ten ziadal ich "parizer" Cha Lua -(bravcova jemna salama). Tu som len nakrajal na mensie kusky lebo je uz varena.
- Mladu , mrkvu ocistime umyjeme, a nakrajame na jullien na zapalky ( nestruhame )
Neslane burske oriesky si dame cerstvo oprazit -skoro na sucho a nechame vychladnut a posekame na vacsie kusky - odlozime na stranu.
Nasekame cerstvy koriander a matu.
- Pripravime si dresing kde sa snazime zmiesat chute : slanu - sladku - kyslu a stiplavu aby ani jedna neprerazala.
Vsetky ingrediencie zmiesame zalejeme dresingom posypeme podrvenymi burskymi orieskami a nakoniec ozdobime podla chuti oprazenou cibulkou.