Pomarančový zákusok

Pomarančovo-vanilkový tunel

Autor receptu: siuuu

Pôvodne to mal byť úplne iný koláčik, ale nakoniec vznikla táto verzia.

10-12
porcií
30 minút
príprava
12-15 minút
na 180 °C

Postup

  1. Ako prvé odporúčam pripraviť želé, ktoré potrebuje stuhnúť. Chcela som docieliť tvar polvalca, ktorý by kopíroval tvar formy na srnčí chrbát - tak som si formu vyrobila z dvoch kartónových vnútorných roliek z kuchynských utierok, z ktorých som zhora zrezala asi 1/3 a obalila som ich potravinárskou fóliou. Takto pripravenú "formu" so umiestnila do jednej formy na srnčí chrbát a z bokov som ju podoprela, aby sa neprevrátila po naliatí pudingu (na podopretie som použila načaté balíčky korením).
  2. V 200 ml pomarančovej šťavy rozmiešame Zlatý klas. Zvyšnú šťavu spolu s cukrom privedieme k varu, prilejeme zmes so Zlatým klasom a za stáleho miešania uvaríme puding. Za občasného miešania ho necháme asi 10 minút čiastočne chladnúť. Následne nalejeme do pripravenej "formy", necháme vychladnúť a dáme do chladničky tuhnúť. Môžeme dať stuhnúť aj do mrazničky.
  3. Teraz sa vrhneme na korpus. Vyšľaháme žĺtky s cukrom do bledej peny, pridáme postupne vodu, olej, múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľou a kakaom a nakoniec ručne jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto rovnomerne rozotrieme na pekáč vyložený papierom na pečenie a v rúre zohriatej na 180 °C pečieme cca 12-15 minút (skúška špáradlom).
  4. Po upečení vyberieme z rúry, necháme čiastočne vychladnúť, stiahneme papier na pečenie a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý korpus rozrežeme vertikálne (na výšku) tak, že jednu časť odkrojíme takú širokú ako je vrch formy v ktorej budeme finalizovať koláč a druhú časť tak, že k šírke vrchu formy pridáme cca 8-10 cm na šírku - túto časť budeme vkladať do formy a okraje cesta by mali prečnievať cez boky formy z každej strany asi 2,5 cm.
  5. Na krém vyšľaháme mascarpone, smotanu, cukor a vanilku. Mal by vzniknúť lahodný krém skôr tuhšej konzistencie, ktorý dobre drží tvar.
  6. A môžeme zostaviť koláčik : Formu vyložíme potravinárskou fóliou a papierom na pečenie (papier použijeme celý hárok, aby sme mohli koláčik zabaliť). Vložíme väčšiu časť upečeného korpusu tak, aby nad bočné dlhé okraje formy cesto prečnievalo asi 2,5 cm. Rozotrieme asi 2/3 krému, ktorý rozotrieme aj na boky až po vrch cesta, opatrne vložíme stuhnutú ovocnú vrstvu, ktorú sme vylúpli z papierovej formy (namiesto Zlatého klasu možno bude lepšie použiť želatínu, želé by bolo tuhšie, ale tá pudingová konzistencia je zasa lahodnejšia na chuť), jemne ju zatlačíme do krému a zatrieme zvyšným krémom. Navrch položíme cesto široké ako vrch formy. Zabalíme do papiera na pečenie, dáme do chladničky tuhnúť zaťažené napríklad kuchárskou knihou. Ja som po dvoch hodinách v chladničke preložila na 3 hodiny do mrazničky. Po stuhnutí dekorujeme podľa chuti a vkusu - ja som použila bielu a tmavú čokoládu a čerstvé ovocie.