Pomarančový koláč
Pomarančovo-mandľový koláč podľa Petra Vargu (videorecept)
Autor receptu: sons
Oslaďte si sviatky pokoja týmto šťavnatým a sviežim koláčikom. Pripravil ho pre nás Peter Varga, ktorý v Dubline varil
pre celebrity ako Jennifer Lopez, Lady Gaga alebo Ed Sheeran.
Postup
- Na miernom ohni uvaríme ošúpané celé pomaranče domäkka (približne 30 minút).
- Uvarené pomaranče nakrájame na menšie kúsky a rozmixujeme.
- V hlbokej mise rozšľaháme maslo izbovej teploty s cukrom, pridáme vajcia a vyšľaháme dohladka.
- Potom pridáme rozmixované pomaranče a mandľovú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Stierkou premiešame.
- Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložíme papierom na pečenie, vylejeme cesto a na približne 45 minút dáme piecť do rúry predhriatej na 160 °C.
- Upečený koláč vyberieme po 5 minútach z formy a necháme vychladnúť na mriežke.
- Sirup: Do hrnca s hrubým dnom nasypeme cukor, zalejeme vodou, pomarančovou šťavou a dáme variť. Pomaranč nakrájame na rovnako hrubé plátky a 15 minút povaríme v sirupe. Potom pomaranč vyberieme a necháme skaramelizovať na panvici. Ak je potrebné, sirup varíme dovtedy, kým nezhustne.
- Upečený vychladnutý koláč natrieme sirupom, aby bol šťavnatý a navrch poukladáme skaramelizované pomarančové plátky.