Makový zákusok
Makový zákusok

Pomarančovo-makové miniroládky videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 18. mája 2022

Recept na miniroládky nie je tak zložitý, ako sa na prvý pohľad zdá. Pomocou Lucie Piterky, finalistky kulinárskej šou Pečie celé Slovensko, to zvládnete.

50 minút
príprava
8 minút
na 180 °C

Suroviny

Plnka:
6 ks (cca 340 g)
cca 340 g (alebo toľko, koľko vážia vajcia)
180 g
30 g
50 g mletý
Cesto:
4 ks (veľké)
80 g
30 g
50 g
50 g
Sirup:
160 g
160 g
Okrem toho:
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Plnka: Do misky dáme vajcia so šťavou z pomaranča a poriadne premiešame. Cez sitko prelejeme do hrnca. Pridáme cukor zmiešaný so škrobom a dôkladne premiešame. Zmes za stáleho miešania zohrievame až na teplotu cez 90 °C. Vzniknutý hustý puding rozdelíme na dve polovice a do jednej primiešame mletý mak. Prekryjeme fóliou a dáme chladiť.

  2. 2

    Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme sneh, postupne do neho zašľaháme polovicu cukru.

  3. 3

    Začneme šľahať žĺtky na vyššej rýchlosti. Keď začnú naberať na objeme, pomaly pridávame druhú polovicu cukru. Keď budú žĺtky vymiešané do svetlej peny, pridáme mlieko na pomalých otáčkach.

  4. 4

    Múku zmiešame so škrobom a zmes po častiach ručne vmiešame do žĺtkovej peny. Do cesta opatrne po častiach vmiešame vyšľahané bielky.

  5. 5

    Cesto dáme do vrecka a nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby bolo tenučké a rovnomerne rozložené. Pečieme približne 8 minút na 180 °C. Po upečení necháme vychladnúť.

  6. 6

    Sirup: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme cukor. Po zovretí odstavíme a pridáme rum. Dáme chladiť.

  7. 7

    Vychladené cesto potrieme sirupom. Rovnomerne posypeme škoricou. Z korpusu odrežeme okraje, cesto po šírke rozkrojíme na dve časti. Rovnomerne natrieme v tenkej vrstve makový puding. Obidve natreté cestá zrolujeme.

  8. 8

    Roládky nakrájame približne na 6 cm široké miniroládky. Potrieme ich sirupom. Miniroládky postavíme a vrch pomocou vrecka ozdobíme zvyšným pudingom bez maku. Posypeme kryštálovým cukrom, ktorý skaramelizujeme pomocou flambovacej pištole.

Diskusia k receptu

martamm
Nerozumiem, preco davame cesto na plech vreckom, nemozem ho normalne vyliat a rozotriet? Rada skusim tento zaujimavy recept 😊




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia