Pomarančová torta
Pomarančová torta

Pomarančová torta s pistáciami

Štefan Benďák
šéfkuchár hotela Mikado**** v Nitre, 2. apríla 2019
Pomarančová torta s pistáciami
Foto: Pravda - Ivan Majerský
8-10
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 165 °C

Suroviny

2 ks (bio)
350 g
400 ml
Cesto:
5 g
150 g
3 ks
175 g
150 g
Krém:
400 ml
100 g
15 g
200 g
1 ks (bio)
Cukrové pistácie:
60 g
100 g




Postup

  1. 1

    Pomaranče nakrájame na tenké plátky. Preložíme do kastróla, zalejeme vodou a pridáme cukor. Varíme, kým pomaranče nezosklovatejú.

  2. 2

    Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie, vytrieme maslom a posypeme múkou. Na dno formy naukladáme časť plátkov pomaranča. Zvyšné plátky rozmixujeme s trochou pomarančového sirupu.

  3. 3

    Cesto: Múku zmiešame s kypriacim práškom a mandľovou múčkou. Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme rozmixované pomaranče a postupne zapracujeme múčnu zmes. Cesto nalejeme do tortovej formy na plátky pomaranča. Pečieme pri 165 °C 45 minút.

  4. 4

    Cukrové pistácie: Medzitým do kastróla vložíme pistácie a krupicový cukor. Podlejeme trochou vody a postavíme na oheň. Miešame, až kým sa neodparí všetka voda a pistácie sa pekne obalia cukrom.

  5. 5

    Na krém nastrúhame kôru z jedného pomaranča a odšťavíme. Pridáme mlieko, cukor a Zlatý klas. Zmes necháme prejsť varom. Krém miešame do vychladnutia a postupne doň zapracujeme maslo.

  6. 6

    Vychladnutý korpus rozrežeme na tri časti a naplníme krémom. Navrchu by mala byť časť korpusu s pomarančovými plátkami. Posypeme cukrovými pistáciami.

    Pomarančová torta s pistáciami - obrázok 6

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia