varený bravčový bok

Pomaly varený bravčový bok s paprikou

Autor receptu: patroveckypitrs

Bravčový bok si robievam dosť často, ale v pomalom hrnci som ho robil prvý krát. Od teraz ho budem robiť, len takto. Je ohromné mäkký a chutný. Čiže niečo aj pre skôr narodených a nie starých.

4 - 8
porcie
15 minút
príprava
360 - 480 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčový bok umyjem a očistím od chĺpkov. Prerežem na polovicu nech sa mi ľahšie s ním manipuluje. Cibuľu očistím a krájam na hrubé polmesiace a tú dám ako lôžko do pomalého hrnca pod bôčik. Zalejem vodou, aby bol bôčik cely ponorený. Pridám čierne korenie celé, nové korenie celé, rascu, bobkový list a cesnak strúčiky.
  2. Hrniec zavriem a zapnem na slow cook a tam na low. Čas na 8 hodín. Pekne sa to robí samé, nemusím pozerať. Toto nastavenie sa rovná teplote asi 95 °C - 100 °C.
  3. Po 8 hodinách je bôčik neuveriteľne mäkký, aj koža. Musím ho vyberať dvomi naberačkami čo je mäkký. Nechám ho trochu vychladnúť. Potom si dám na panvicu zohriať masť. Do horúcej masti dám pražiť cesnak pretlačený cez lis. Pozor, nech sa nespáli. Keď už pekne vonia, tak panvicu odložím zo sporáku a pridám mleté papriky s ostatnými koreninami. Dobre premiešam. Pripravím si alobal - dvojitú vrstvu. Bôčik dôkladne natriem, obe strany aj boky a na pevno zabalím do alobalu. Nechám vychladnúť a potom dám do chladničky aspoň na 12 hodín aj viac. Treba vydržať, nech sa to cele spolu dobre spojí.
  4. Po tej dobe nás čaká takáto dobrota. Ja mám rád k tomu cibuľu a poriadny domáci chlieb. No jednu chybu to má - nerobte jednu dávku, radšej hneď dve. Keď vyskúšate, zistíte prečo. Želám aj vám dobrú chuť.