Pomaly pečený bôčik s korenenou krustou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Pomaly pečený bôčik je lahôdka, ktorá sa priam rozplýva v ústach, dá sa jesť za tepla a výborný je aj za studena. Volila som netradičné korenenie, je síce ostré, ale práve to robí bôčik ešte lepším. Príprava tejto pochúťky je síce zdĺhavá, ale výsledok je nad očakávanie vynikajúci, tá námaha a čakanie sa naozaj oplatí, okrem toho možno vykonať mnoho inej práce doma.

1 dávka
porcia
7 dní minút
príprava
5hodín/15 minút z to minút
na 120/200 °C

Postup

  1. Ostrým nožom som odstránila z bôčika kožu /odložila som ju do mrazáka, bude na iné použitie/. Mäsko som umyla a dobre osušila papierovou utierkou.
  2. Osušený bôčik som poriadne posypala soľou z každej strany a soľ som ešte dobre vmasírovala rukami. Nasolený bôčik som uložila na misu, prikryla alobalom a odložila som ho na 7 dní do chladničky. Nebojte sa, nepokazí sa. Je to proces konzervovania, nakladania a pácovania, kedy sa zbaví prebytočnej vody a ochutí sa, podobne ako sa robí na zabíjačkách. Deň pred prípravou som bôčik dobre umyla a vložila na noc do studenej vody, tak aby ho pokrývala a odložila na noc do chladničky, aby sa prebytočná soľ vylúhovala. Pred prípravou som ho ešte dobre umyla pod tečúcou vodou a poriadne osušila.
  3. Po tejto dobe som si pripravila všetky koreniny - ako koriander - 1 PL,...
  4. ...mletú sladkú údenú červenú papriku - 1 PL...
  5. a celé čierne korenie, celé nové korenie i borievky. Množstvo a druh jednotlivých korenín si môžeta pripraviť podľa seba.
  6. Olúpala som cesnak a prichystala som si sušenú štipľavú papriku.
  7. Očistený cesnak som rozotrela čepeľou noža a dala do nádobky s olejom.
  8. Sušenú šštipľavú papriku som posekala na malé kúsky, môžete použiť aj chilli vločky.
  9. Suché koreniny som nasypala do mažiara a nadrvila som ich na hrubo.
  10. Nadrvené koreniny som dala do misky.
  11. Pridala som k nim posekanú sušenú štipľavú papriku.
  12. Pridala som sladkú mletú červenú údenú papriku.
  13. Všetko som spolu poriadne premiešala a koreniaca zmes bola pripravená.
  14. Bôčik som dala do pekáčika a potrela son ho z každej strany zmesou cesnaku a oleja.
  15. Na cesnakovo-olejovú zmes som rovnomerne naniesla z každej strany pripravenú koreniacu zmes a popritláčala som ju ešte rukami, môžete aj chrbtom polievkovej lyžice. Bôčik som podliala vodou, pekáčik som tesne prikryla alobalom a vložila som ho do studenej trúby, teplotu som nastavila na 120 stupňov C a pomaly piekla 5 hodín. Pri tejto teplote nie je potrebné mäsko podlievať.15 minút pred uplynutím tejto doby som odstránila alobal, taplotu som zvýšila na 200 stupňov funkciu gril a dopiekla som do chrumkavej krustičky - nespáliť.
  16. Upečený bôčik som nechala 20 minút odpočinúť a pokrájala som ho na tenšie plátky. Podávala som ho s rascovými zemiakovými dukátikmi a kapustovým šalátom a domácou čalamádou. Je vynikajúci za tepla i za sudena. Mäsko je mäkkučké a priam sa rozplýva na jazyku, ostrej , ale úžasnej chuti.
  17. Výborne chutí aj za studena, medzi krajcami čerstvého ražného chlebíka s horčicou a kyslými uhorkami, možno doplniť čertvou sezonnou zeleninou.