Pomaly pečené srnčie stehno fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 12. januára 2015
Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept)
Foto: kimlo

Recept je z webu apetitonline, citujem: „Dopřejte masu na červeném víně čas, který potřebuje. Odměnou vám bude nevšední gurmánský zážitek...“ ...a mali pravdu...

6-8
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 - 2 kg
100 ml
2 - 3 PL
2 ks
1-2 ks
100 g
2 ks
4 strúčiky
6 PL
2 PL
500 ml
400 ml
2 štipky
1 ks
2 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 180°C. Mrkvu, petržlen a zeler nahrubo nastrúhame a cibuľu nahrubo nakrájame. Srnčie stehno dôkladne odblaníme a nakrájame na kúsky o niečo väčšie ako veľkosť sústa.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozohrejeme väčší hrniec s ťažkým dnom, najlepšie liatinový, ja som použil môj ťažký liatinový wok, dáme doň polovicu oleja a masla a orestujeme mrkvu, petržlen, cibuľu a zeler. Po asi 4-5 minútach pridáme cesnak nakrájaný na plátky a miešame ďalšiu minútu.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hladkú múku vsypeme do väčšej plastovej dózy pridáme 2 KL soli a 1KL mletého čierneho korenia a dobre premiešame, vložíme do nej mäso, uzatvoríme a pretrasieme aby sa kúsky mäsa zo všetkých strán obalili.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zeleninu na panvici zhrnieme do jednej strany, na voľné miesto dáme zvyšok oleja a masla, zvýšime plameň na maximum a prudko opečieme mäso zo všetkých strán aby sa zatiahlo a všetka vôňa a šťava zostali vnútri.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom opečené mäso so zeleninou preložíme do pekáča.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu pridáme ríbezľový džem, červené víno (dal som svätovavrinecké suché, výber z hrozna) a privedieme k varu, prilejeme vývar a pridáme tymián, bobkový list, premiešame a vlejeme do pekáča s mäsom a zeleninou.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prikryté dáme do rúry a pečieme asi 2 hodiny. Potom dochutíme soľou, korením a zjemníme maslom.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Napriek tomu že ide o mäso zo stehna je naozaj mäkkučké a šťavnaté.

    Pomaly pečené srnčie stehno (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    V pôvodnom recepte doporučili podávať s bagetou, ja som použil dusenú ryžu.

Diskusia k receptu

ampara
Tak toto je paráda! Divinu mám v mrazáku, vyskúšam s viedenskou žemľovou knedľou. Plný počet bodov.
bubaya
Ako fajn, prišla som sem hľadať inšpiráciu, a hneď prvý recept takýto nádherný. Nevedela som, čo spravím, príde mi veľká návšteva a chcem sa pochváliť, aká som dobrá kuchárka. Ja dávam podľa starej mamy, čo bola horárka, miesto ríbezlí brusnice a pridám pár guličiek borievky. Ale nikdy som sa neodvážila nakrájať na kúsky, lebo tradícia velí spracovať mäso v celku. Výborný nápad, pekne spracovaný recept. Ja doporučujem žemľové knedle.
1x vini55
frezia68
Veľmi pekný opis práce aj pre začiatočníka.Divinu mať nebudem,ale práve s tou ryžou by mi chutilo a chute si narobil.Takže idem si urobiť zeleninové rizoto a Tebe želám dobrú chuť :-) Máš ***** a ukladám do KK,čo ak niekedy.....?
radox1
jasne a zrozumitelne napisany recept-5 hviezd.
dosa
...parada, tak to je papanicko ... 5*
afataga
skoda ze srnka, lebo srnky nejem, ale viem si to uplne zivo predstavit z hovadiny, sa ti zas po dlhej dobre nieco podarilo :-), nabuduce daj miesto ribezli brusnice, ale tusim si zabudol aj na tie ribezle, ci len ja ich nevidim? Inak henten wok je super na plyn, aj ja ho mam, ale na sklokeramike je o nicom a plyn tu nemame :-(
kimlo
Ďakujem všetkým za povzbudivé komentáre... @afataga nezabudol, na obrázku vo woku už boli rozpustené, vlastnoručne robený džem z úrody na záhrade (ten pohárik napravo od dózy)




aj foto vína prikladám:




a máš pravdu, ten wok je naozaj super! :-)
leomax
Parádny recept. Srnčie som ešte nejedol, ale chodia mi na záhradu obžierať mladé stromčeky, tak niečo vymyslím, aby ich to ale moc nebolelo.
amelie
@kimlo , veľmi pekný recept na dobré jedlo:-) viem si ho predstaviť aj s hovädzím. tiež ti posielam hviezdičky, všetky, čo mám k dispozícii:-)
tatranka
Krásne spracovaný recept.Chuťové poháriky,len tak štrngajú pri pohľade na chutne spracovaný recept.Ja sem tam od zaťka mávam srňacinu,takže už je recept uložený v KK.Pár receptov som už robila podľa teba a bola som veľmi spokojná.Takže 5*.
zolik
Srnacina a cervene vino je skvele duo a k tomu este bylinky. Nadhera. Uz je v KK. Divinu milujeme a v najblizsej dobe urobim. Zatial ma ziaden Tvoj recept nesklamal, za co dakujem.
dandika1
@kimlo pekne nafotene,postup pripravy velmi pekne podany,podla ingrediencii chut musi byt vynikajuca,ulozeny do KK pravom5* ((ja pouzijem hovadzie)).Vdaka pekny vecer...
manya
výborne spracovaný recept, ukladám a bude z hovädziny aj keď za srňacinu nie je problém;
evusik
pomalé pečenie je výborná metóda na prípravu diviny ale aj hovädziny, mám to odskúšané... krásny recept :-)
havino
chystám sa už dlho na takéto niečo,divinu mám, ukladám si, super recept, aj prezentácia
jarunka
To musi byt dobreeeeee. velmi pekny recept vyskusam s hovadzim.
kimlo
Ďakujem za komentáre... fotil som všetko mobilom, mohlo to byť aj lepšie... @mariamka fotka je za tepla, tá omáčka sa tak zredukovala a je hustá, ale vynikajúca.
staja
Krásna práca, niet nad šikovných chlapov. Tiež vždy preferujem pomalé pečenie, vyskúšam na tvoj spôsob.
mariamka
@kimlo dakujem za odpoved, verim ze pekne koncentrovana, mame akurat huspeninu, tak mi to evokovalo :)
izabella929
No niečo neuveriteľne krásne...) chuť si nemusím predstavovať..keď som mala vinohrad a murovanú pec, piekli sme v nej všakovakú divinu a tá chuť bola báječná...tiež chlapi podlievali počas pečenia vínom a pieklo sa pokiaľ nebolo úplne mäkučké...úžasné mäsko si pripravil...)
despo
Zaujímavý recept ktorý stojí za vyskúšanie.....neodolám a idem na to...
používateľ nemá avatar
kd
kd
Vyskúšal som a je to naozaj super recept, robím ho už 3x a určite sa budem k nemu vracať. Prajem veľa úspechov.
vlado29
Ďakujem za úžasný recept, práve sme dopapali :D
daniela15
super, dnes sme mali na obed a všetci sme si pochutili, určite som nevarila naposledy :-)
kimlo
@Daniela15 (18.12.2016 22:06)

Ďakujem za pripomenutie tohoto receptu, som rád že chutilo... :-)
bembo
V nedeľu 1.sept.som si túto dobrotu pripravil.Všetko som urobil podľa receptu.Len musel som ešte upiecť plnené kura na žiadosť našich mladých.Keďže rúra bola doobeda obsadená,tak som sa rozhodol že srnčok sa bude musieť dokončiť v pomalom hrnci,aby som všetko doobeda stihol.Dal som P.Hr.na Hi na 5 hodín.Meso bolo mekučké ako pavučina,aj šťava zhustla.Takže obed bolo pl.kurviatko,a srnčok ostal ako maškrta na večeru.Mladým srnčok chutil tak, že mne sa neušlo nič,len okoštovať,tak som si druhú polovicu ktorá ostala doma dal až na druhý deň k obedu s čerstvým chlebíkom.Myslím,že na druhý deň bol srnčok ešte lepší.Bola to riadna maškrta.Na budúce keď ho budem robiť,urobím ho v rúre,a dám Ti vedieť,či bol nejaký rozdiel.Ešte skúsim poslať foto.
kvakac
Jeminenky Jejda @Kimlo to ti je dobrota. Dnes sme to robili a veľmi nám to chutilo. Mám ti odkázať, že už sa môžeš aj ženiť, keď vieš takéto dobroty vytvoriť. Použil som džem domáci z červených ríbezli a víno Valpolicella classico červené suché rok 2017. Mali sme k tomu zemiakové šúľance.


kvakac
A ešte odkaz čo váhate si urobiť takúto dobrotu, tak neváhajte je to trieda.
2x bembo a kimlo
kimlo
@kvakac (10.9.2019 17:05)
Som rád že Vám chutilo, vďaka za pripomenutie, dlho som túto dobrotu nerobil...
1x bembo
kimlo
@bembo (7.9.2019 15:36)
Ďakujem za pekné foto kamarát, ja som vtedy ešte pomalý hrniec nemal, ale keď to budem najbližšie robiť, tiež ho použijem.
vneva
Nikdy som žiadnu divinu nejedla a ani ma to nelákalo. Dostali sme darom srnčie stehno. Tak som dnes urobila tento recept. Je to niečo úžasne. Super. Každému chutilo. DIK.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia