Pečené bravčové koleno

Pomaly pečené bravčové koleno v liatine (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Pomaly pečené bravčové koleno presne tak, ako som si ho predstavovala a chutilo výborne!* Konečne som si kúpila liatinový pekáč/hrniec, tak som ho pokrstila práve týmto priateľovym obľúbeným jedlom. Až na to, že toto bol iný level.

3
porcie
20 minút
príprava
240 minút
na 160/210 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň predtým si surové koleno potrieme poriadne marinádou a vo väčšej nádobe ho necháme v chlade oddychovať. Na druhý deň nakrájame na kocky cibuľu, ktorú dáme do olejom potretého pekáča (liatina je super), pridáme ošúpaný cesnak vcelku a na to položíme namarinované koleno. Kým sa rúra vyhrieva na 160 °C, tak koleno ešte potieram pripraveným zvyškom marinády.
  2. Predtým ako prikryjeme a dáme piecť, koleno podlejeme pivom tak, aby bolo tekutiny do výšky tak 3 cm. Pivo by bolo ideálne čierne, ale nejak záhadne sa vyparilo z chladničky. Použila som svetlé pivo, do ktorého som rozmiešala skaramelizovaný hnedý cukor.
  3. Na rúre si nastavíme časovač na 3,5 hodiny a pečieme pri teplote 160 °C bez toho, aby sme pokrievku čo len raz zdvihli (to je zakázane). Po 3,5 hodine dáme preč pokrievku a necháme 30 minút dopiecť pri teplote 210 °C. Koleno, ktoré doteraz ležalo však otočíme odrezanou časťou bez kože smerom do sósu (na foto po 3,5 hodinách pečenia).
  4. Po pol hodinke vyberieme na tanier a môžeme servírovať s chrenom, kyslou uhorkou, horčicou - čím len chcete spolu s chlebíkom. Odporúčam mäsko poliať sosikom, ktorý je výborný. Na fotke je vidno, že je to tmavšie na niektorých miestach, ale je to na žiadosť priateľa. V skutočnosti to nie je vôbec cítiť, je to opečené, žiadna rakovina :)
  5. Už len naporcovať a podávať - ak budete mať šťastie na dobré koleno, tak vnútri bude veľa mäska, ktoré sa po tomto postupe nádherne oddeľuje, mastná časť je mäsitá a kožička je tenká a křupavá.