Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Môj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju
netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku,
ako masielko jemné a mäkkučké, šťavnaté mäsíčko. Pustila týmto spôsobom pečenia
dosť tuku, v ktorom som upiekla zemiaky v celku. Podávala som pečenými jablkami a s
domácim zavareným cviklovým šalátom s chrenom. Je vynikajúca za tepla i za studena
len tak s chlebíkom.
4 - 6 porcie |
48 hodín minút príprava |
240 minút na 160 °C |
Postup
- Môj priateľ hus zabil, ošklbal perie po zabarení ,vypitval a doniesol. Hus bola krásna, mladučká, doma vykŕmená kukuricou a veľká, preto som ju rozdelila a druhú polovicu som aj s drobami odložila do mrazáku na inokedy, lebo pre nás je to vzácnosť a sviatočná delikatesa. Spravila som do kože ostrým nožom zárezy hlboké po mäsko, ale do mäska som nerezala..
- Hus som riadne nasolila zo všetkých strán, soľ som votrela aj do zárezov a odložila som ju prikrytú alobalom do chladničky na 48 hodín, aby sa presolila aj do hlbky.
- Po tejto dobe som ju opláchla studenou vodou a umyla mliekom, aby sa vyplavila prebytočná soľ. Poutierala som ju papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáča prsiami nadol a podliala studenou vodou - 150 ml. Vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov Celzia.
- Jablko som umyla, odstopkovala, zbavila jadrovníka a rozrojila som ho na 4 časti.
- Počas pečenia som hus polievala často výpekom a po 1. hodine pečenia som vložila do hrudnej dutiny rozštvrtené jablko.
- Po 2. hodine pečenia som vybrala upečené jablko, hus som obrátila prsiami nahor a piekla som dalej pri rovnakej teplote za častého prelievania výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušilo pečenie a nedošlo k pripáleniu husi zospodu a ku zhoreniu vypečenej masti.
- Po 3. hodine som začala hus potierať studenou sladkou smotanou silikonovým štetcom, čím dostane krásnu hnedočervenú farbu a získa chutnú chrumkavú kožičku
- Kožu som potierala asi každých 20 minút sladkou smotanou.
- Po 4 hodinách bola hus krásne a správne upečená, vybrala som ju z trúby a nechala asi 20 minút odpočívať, potom som ju pokrájala na porcie.
- Pohľad z blízka na upečené jablká, ktoré dali husi príjemnú šmrncovnú chuť.
- Na tanier som naložila porciu upečenej husi, obložila som ju pečenými jablkami a zemiakmi, ktoré som upiekla v husacej masti. Zvyšok masti som scedila a odložila do chladničky. Podávala som k nej cviklový šalát s chrenom, ktorý mám doma zaváraný.
Pomaly pečená hus je delikatesa, ktorá chutí za tepla, ale aj za studena len tak s dobrým doma upečeným chlebíkom.
- prikladám video na prípravu cviklového šalátu s chrenom, mám tento šalát doma zavarený.
http://www.youtube.com/watch?v=EmXKu5up-3c