Pomaly pečená hus s pečenými jablkami a so zemiakmi pečenými v husacej masti (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj najlepší priateľ mi priniesol do daru domácu vykŕmenú hus. Pripravila som ju netradične pomalým pečením. Týmto pečením mala húska úžasne chrumkavú kožičku, ako masielko jemné a mäkkučké, šťavnaté mäsíčko. Pustila týmto spôsobom pečenia dosť tuku, v ktorom som upiekla zemiaky v celku. Podávala som pečenými jablkami a s domácim zavareným cviklovým šalátom s chrenom. Je vynikajúca za tepla i za studena len tak s chlebíkom.

4 - 6
porcie
48 hodín minút
príprava
240 minút
na 160 °C

Postup

  1. Môj priateľ hus zabil, ošklbal perie po zabarení ,vypitval a doniesol. Hus bola krásna, mladučká, doma vykŕmená kukuricou a veľká, preto som ju rozdelila a druhú polovicu som aj s drobami odložila do mrazáku na inokedy, lebo pre nás je to vzácnosť a sviatočná delikatesa. Spravila som do kože ostrým nožom zárezy hlboké po mäsko, ale do mäska som nerezala..
  2. Hus som riadne nasolila zo všetkých strán, soľ som votrela aj do zárezov a odložila som ju prikrytú alobalom do chladničky na 48 hodín, aby sa presolila aj do hlbky.
  3. Po tejto dobe som ju opláchla studenou vodou a umyla mliekom, aby sa vyplavila prebytočná soľ. Poutierala som ju papierovou kuchynskou utierkou, vložila do pekáča prsiami nadol a podliala studenou vodou - 150 ml. Vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov Celzia.
  4. Jablko som umyla, odstopkovala, zbavila jadrovníka a rozrojila som ho na 4 časti.
  5. Počas pečenia som hus polievala často výpekom a po 1. hodine pečenia som vložila do hrudnej dutiny rozštvrtené jablko.
  6. Po 2. hodine pečenia som vybrala upečené jablko, hus som obrátila prsiami nahor a piekla som dalej pri rovnakej teplote za častého prelievania výpekom a podľa potreby som podliala malým množstvom horúcej vody, aby sa neprerušilo pečenie a nedošlo k pripáleniu husi zospodu a ku zhoreniu vypečenej masti.
  7. Po 3. hodine som začala hus potierať studenou sladkou smotanou silikonovým štetcom, čím dostane krásnu hnedočervenú farbu a získa chutnú chrumkavú kožičku
  8. Kožu som potierala asi každých 20 minút sladkou smotanou.
  9. Po 4 hodinách bola hus krásne a správne upečená, vybrala som ju z trúby a nechala asi 20 minút odpočívať, potom som ju pokrájala na porcie.
  10. Pohľad z blízka na upečené jablká, ktoré dali husi príjemnú šmrncovnú chuť.
  11. Na tanier som naložila porciu upečenej husi, obložila som ju pečenými jablkami a zemiakmi, ktoré som upiekla v husacej masti. Zvyšok masti som scedila a odložila do chladničky. Podávala som k nej cviklový šalát s chrenom, ktorý mám doma zaváraný. Pomaly pečená hus je delikatesa, ktorá chutí za tepla, ale aj za studena len tak s dobrým doma upečeným chlebíkom.
  12. prikladám video na prípravu cviklového šalátu s chrenom, mám tento šalát doma zavarený. http://www.youtube.com/watch?v=EmXKu5up-3c