Pomaly pečená domáca kačka s červenou kapustou a so žemľovou knedľou (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Ked som prišla k môjmu najlepšiemu priateľovi, zabil doma kukuricou vykŕmenú kačku z jeho dvora, ošklbal za tepla a odložil do chladničky. Potom som ju ja vypitvala, dočistila, odrezala som hlavu, krk, krídla a spolu s drobami som ich odložila do mrazáku, bude výborná polievka a ešte nejaká dobrota. Kačku som nasolila, na 24 hodín odložila do chladničky, vložila som do nej jablko,upiekla pomaly do chrumkava a túto úžasnú pochúťku som podávala s červenou kapustou a žemľovou knedľou bola to bašta.

1 kačka pre viac osô
porcia
24 hodín minút
príprava
4 hodiny minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Kačku som vložila do pekáča, na koži som spravila ostrým nožom šikmé zárezy, ale nie až do mäsa, poriadne som ju nasolila z vonka i z vnútra, soľ som riadne vmasírovala rukami i do zárezov, aby sa ochutilo mäsíčko skrz naskrz, odložila som ju odpočívať na 24 hodín do chladničky. V deň pečenia som ju opláchla pod prúdom tečúcej studenej vody, aby sa zbavila nadbytočnej soli, vrátila som ju do pekáča a osušila som ju papierovou kuchynskou utierkou.
  2. Jablko som umyla, prekrojila na polovicu, zbavila som ho stopky a vykrojila som jadrinec, neošúpala som ho.
  3. Jablko som vložila do brušnej dutiny a kačku som posypala celou rascou.
  4. Kačku som otočila v pekáči prsiami nadol a posypala som ju rascou aj na chrbte, podliala som ju asi 100 ml studenej vody a vložila som ju piecť do trúby vyhriatej na 160 stupňov na 4 hodiny.
  5. Kačku som počas pečenia priebežne podlievala výpekom a ked bola na chrbte do červena, opatrne som ju obrátila tak, aby bola prsiami nahor a dopiekla.
  6. Asi 15 minút pred koncom som ju každých 5 minút potierala mašľovačkou so sladkou smotanou, aby bola kožička vypečená pekne do červena a do chrumkava a po 4 hodinách pečenia sa nám kačka takto "zbehla". :D
  7. Môj priateľ a ani ja sme to nevydržali a ešte za horúca sme si odlúpili kúsok tej úžasnej krásne vypečenej kožičky a kým upečená kačka chladla, tak sme si na nej pochutnávali na krajci čerstvo upečeného chlebíka :D Kačku som nechala chladnúť asi 20 minút a potom som ju naporcovala, masť som zliala a odložila do zváraninového pohára - bude vynikajúca na dobrý chlebík.
  8. Priateľ má rád stehno, dala som mu ho na tanier i s čerstvo uvarenými žemľovými knedľami, ktoré som bohato preliala výpekom z kačky a...
  9. ...priložila som misu práve dokončenej mojej dusenej červenej kapusty na sladko-kyslo, aby si mohol sám nabrať podľa seba, koľko mu len bude chutiť. Lepšiu prílohu si nemohol ani vybrať :-)))) náležite ocenil i pochválil všetko jednoznačne :-) odmenou mi bola dupľa a prázdny tanier :D Pečené jablko sme si spravodlivo rozdelili - milujeme ho obaja :-)
  10. Pre seba som vybrala horné krídlo s prsom, to mám ja najradšej :-) Takto pomaly pečená kačka má šťavnaté úžasne chutné mäsíčko, ktoré je mäkkučké, samo sa oddeľuje od kosti a kožička je krásne vypečená do červena a do chrumkava. Prakticky s tým nie je žiadna práca, pečie sa samo a za ten čas sa ľahko pripravia obe prílohy. Bola to úžasná bašta, pochutnali sme si a kvalitné červené vínečko Cabernet Sauvignon Rose sa k tejto kačke lahodne šmýkalo :-) Po tejto fantastickej dobrote sme len spokojne odfukovali.