Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto fotorecept

celero - bez fotkycelero, 13. októbra 2011
Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept)
Foto: celero

Túro úpravu bravčovej panenky som sa naučila na jednom príjemnom kuchárskom kurze od šéfkuchára Branislava Križana.

4
porcie
15+marinovanie minút
príprava
45-60 minút
na 80 °C

Suroviny

1 ks
320 g
2 ks
2,5 dcl
1 l
1 strúčik
1 vetvička čerstvý
100 g
50 g
50 g strúhaný
1 dcl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Bravčovú panenku osolíme a okoreníme. Vložíme do nádoby, prelejeme olejom a v chladničke marinujeme. Po 24 hodinách vyberieme, vložíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre 45-60 minút (podľa veľkosti panenky).

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistíme si šalotku a cesnak. Šalotku nakrájame nadrobno, cesnak na plátky. Parmezán nastrúhame na najmenšom strúhadle. Urobíme si vývar.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na troche masla pražíme plátky cesnaku a rozmarín, približne 2 minúty.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme dubáky, jemne osolíme, zalejeme 0,5 dcl vína a 15 minút dusíme.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na rizoto si na troche masla do sklovita opražíme šalotku, pridáme ryžu, chvíľu opekáme a zalejeme 2 dcl vína.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sa víno vstrebe, postupne pridávame po naberačke vývar. Ďalšiu naberačku vývaru pridáme vždy až keď sa tá predchádzajúca vstrebe. Ryža je hotová približne za 16-20 minút.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do rizotta pridáme dubáky a premiešame. Potom pridáme kúsok masla, nastrúhaný parmezán, znova premiešame a rizotto je hotové.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečenú bravčovú panenku nakrájame na tenké plátky a podávame s dubákovým rizottom.

    Pomaly pečená bravčová panenka a dubákové rizotto (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
@celero krásny recept, rizoto nemá chybu a panenka ako pridaná hodnota - super :-)
musela som sa zasmiať na tej mini kuchynke, ja som dvadsať rokov varila doslova v pidi kuchynke, bola to len taká chodba po jednej strane linka, za chrbtom police a fungovať tam mohol len jeden človek a predsa sme sa tam pomestili a aj deti mi od mala pomáhali.... a s tým zvykaním máš pravdu, teraz mám takú normálnu kuchyňu, dokonca z balkónom ale dlho som si nemohla zvyknúť na prebytok priestoru :-)
ale, ako je jasné z tvojho receptu, skvelé jedlo sa dá uvariť všade :-)
modrykamen: do talianskeho rizota parmezan jednoducho patri. bez neho by to nebolo ono a ja si ho tiez bez neho neviem/nechcem predstavit. ale samozrejme, kazdemu chuti nieco ine.

Pridaj komentár k receptu: