Poľovnícke pečené morčacie stehno s pečenou zeleninou v pomarančovom karameli (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Dostali sme Bio morčacie stehno, ktoré som osolila a našpikovala údenou slaninou. Zeleninu som pokrájala na hrubo, dala do pekáčika, premiešala som ju so soľou tymiánom, rozmarínom, zvyškom údenej slaniny a s olejom. Na vrch som položila morčacie stehno, prikryté som piekla v trúbe 3 hodiny na 170 stupňoch a odokryté ešte 20 minút na 220 stupňoch. Opečenú zeleninu som ešte povarila v pomarančovom karameli. Podávala som so zemiakovou kašou, posypané petržlenovou vňaťou a karamelovou omáčkou.

2
porcie
20 minút
príprava
200 minút
na 170/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Pokrájala som údenú slaninu na hranolky
  2. Morčacie stehno som rozdelila na 2 časti, našpikovala som ho hranolkami údenej slaniny, dobre som ich nasolila a odložila som ich na 24 hodín do chladničky.
  3. Očistila som si cesnak, cibuľu, ostatnú zeleninu a pokrájala som ju na hrubo .
  4. Pripravila som si pomaranče, koreniny a...
  5. ...natrhala som lístky sušeného tymiánu a sušený rozmarín som posekala na menšie kúsky.
  6. V pekáči som premiešala na hrubo pokrájanú zeleninu so soľou, koreninami, tymiánom, rozmarínom a olejom, celé som podliala asi 50 ml vody. Pridala som zvyšok údenej slaniny.
  7. Na pripravenú zeleninu som položila našpikované a nasolené morčacie stehno, ktoré som vybrala po 24 hodinách z chladničky a poliala som ich olejom.
  8. Pekáč som prikryla, vložila do trúby a piekla som 3 hodiny na 170-tich stupňoch a na konci som zvýšila teplotu na 220 stupňov a piekla som už odokryté, aby kožička stehna bola do chrumkava ešte 20 minút. Zelenina bola dohotovená asi na polovicu.
  9. Kôru z pomarančov som nastrúhala a vytlačila som z nich šťavu.
  10. Do hrnca som dala kryštáľový cukor na prípravu karamelu a...
  11. ...pridala som čerstvo nastrúhanú kôru z pomarančov.
  12. Zahrievaním sa cukor začal karamelizovať za sústavného miešania, ...
  13. ...kým nevznikol karamel, pozor - nespáliť!
  14. Do karamelu som pridala pomarančovú šťavu a chvíľku som spolu povarila, treba dávať pozor pri pridávaní pomarančovej šťavy, aby neprišlo k obareniu.
  15. Morčacie stehno som vybrala, udržiavala v teple zabalené do alobalu, v trúbe, ktorú som už vypla. Pomarančový karamel som pridala k opečenej zelenine, chvíľku som spolu povarila, ale len tak, aby zelenina zostala "al dente".
  16. Očistené zemiaky som pokrájala na tenké plátky a dala som ich variť do osolenej vody a ked boli mäkké, som z nich pripravila zemiakovú kaš.
  17. Na tanier som dala zemiakovú kašu, do stredu som uložila upečené morčacie stehno, zeleninu v pomarančovom karameli s trochou karamelovej omáčky a dekorovala som pomarančom. Dobrú chuť!