Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka fotorecept

janger - fotkajanger, 9. júla 2013
Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept)
Foto: janger

Tento recept ma uputal hlavne nezvycajnou pripravou jablk. Pyre s pridanim roznych druhov zeleniny robievam castejsie. Pridanie citronvej stavy bolo trosku nezvycajne, ale chutne. Zobraziť celý popisTento recept ma uputal hlavne nezvycajnou pripravou jablk. Pyre s pridanim roznych druhov zeleniny robievam castejsie. Pridanie citronvej stavy bolo trosku nezvycajne, ale chutne.

3
porcie

Suroviny

Pyré:
750 g
100 g
1 PL
1 PL
100 g
Jablká v šunke:
3 ks
150 g
3 halúzky
2 PL




Postup

  1. 1

    Ocistene zemiaky dame varit, pridame trosku soli.

  2. 2

    Polnicek umyjeme, osusime. Namiesto polnicka mozeme pouzit aj iny salat, napriklad na kusky pokrajany ladovy salat, endiviu...V tom pripade ho ale musite dat viac (na vahu). Ja som chcela dat aj polnicka viac, ale v obchode to bolo uz posledne balenie :-(. Takze kludne mozete dat i viac. Myslim, ze aj s cerstvym spenatom by to bolo chutne.

    Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Jablka ocistime, pokrajame na stvrtky. Vhodne su jabcka, ktore zostanu pri tepelnej uprave pevne, aby sme z toho nemali kasu. Ja som mala Jona Gold. Posypeme cerstvo mletym korenim a tymianom.

    Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravime sunku. Pouzila som surovu, susenu sunku.

    Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kazdu stvrtku jablcka zabalime do sunky.

    Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na panvicu dame rozpalit asi 2 PL olivoveho (pripadne ineho) oleja, sunkove jablcka na silnejsom ohni poopekame do hneda.

    Poľníčkové pyré a šunkové jabĺčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom zakryjeme a na slabsom ohni este popecieme, aby sa aj jablka prepieklii. Asi takych 10 minut.

  8. 8

    Medzitym sa uvarili zemiaky. Zlejeme ich. Pridame creme fraiche, trosku citronovej stavy (asi 1PL) a 1PL olivoveho oleja. Spravime pyre. Posypeme troskou cerstvo pomleteho korenia. Primiesame surovy polnicek. Podavame.

  9. 9

    Mne takato porcia stacila. Moj muz a syn si dali k tomu kuracie stehno. Inspiraciou mi bol casopis Boodschappen - Plus (s mensimi zmenami).

  10. 10

    Ak vyskusate, prajem dobru chut!

Diskusia k receptu

paeva
priznám sa ,neviem čo je poľníček, ale ked sa dá použiť aj lad. šalát, vyskúšam, ale mäsožráčom budem musieť tiež nejaké stehienko prihodiť, ukladám
janger
@paeva , dakujem. Polnicek vidis na tom obrazku. Teda aspon dufam, ze sa po slovensky vola polnicek :-).Ak nie, tak ma snad niekto opravi ;-)...Myslela som, ze je bezne na Slovensku dostat...
lusinkab
:-) velmi pekny receptik a krasne spracovany ale priznam sa tiez neviem co je ten polnicek :D
mariamka
polnicek (neviem ci to nie je cechizmus) po slovensky valerianka polna tiez neviem ako chuti, nie je ju az tak bezne dostat, @janger receptik je originalny, pekne spracovany a urcite velmi chutny :)
jerica
@janger Jani, mne si ulahodila tvojim receptom, určite vyskúšam, ovocie máme radi s kombináciou na slano :-) už je tam , v knihe pre zábudlivých:-)
elixir
Toto môže byť veľmi chutné... :) tiež pridávam do knihy zábudlivých:)
pusta
slané a ovocie veľmi idú k sebe, pikantné a zároveň svieže, chutné jedlo.
pekný recept.
janger
@zuzananoskova , a ja som sa vcera cudovala, ze preco som taka kludna ;-))). @lusinkab , dakujem za komentik. Ak chces, pozri na link v anglictine:
 en.wikipedia.org/wiki/Valerianella_locusta...
. @mariamka , moze byt, ze je to cechizmus. Ja som googlila, hladala, aj tu na Vareche to uz bolo spominane ako polnicek. V slovniku slov. pravopisu som to nenasla, takze som aj myslela, ze vyraz to nie je asi spravny. Niekedy mam problem niektore nazvy do slovenciny prelozit...Napriklad aj take nazvy ryb, niektorych druhov zeleniny. Nuz ale na Vareche si takto pomozeme a problem sa vacsinou vyriesi ;-)...Dakujem ti:-). Mila Jarmilka, @jerica , ved len vyskusaj. Aj nam chutia take kombinacie, pa-pa :-). @elixir , dakujem. Tu 'knihu zabudlivych' si musim aj ja zapamatat :-))). Jarmilka to vystihla. @pusta , mas pravdu, treba kombinovat :-).Dakujem aj za link, idem si to precitat. @frezia , dakujem :-).
mariamka
@janger ved varecha sluzi aj na to aby sme sa vzajomne poucili a informovali, ja nic nevycitam a nemyslim v zlom :), dik ze si to tak zobrala :) sledujes nase "lisky v nore" ? myslim povazskych sokolikov? cochvila vyletia z hniezda, uz su krasni, velki, takmer dospeli )  176.61.240.52:8080/kamera/...
janger
@zuzananoskova , este som si precitala nieco o tom valeriane. Tak ten liecivy, to je iny druh... Ten ma latinsky nazov Valeriana officinalis. To len tak pre zaujimavost :-).
janger
@mariamka , ale kdeze, nedaj Boze, ani by mi nic zle nenapadlo :-))). Ja sa strasne rada necham poucit, vazne...Sokolici su nadherni! Uz su nacisto velki, ako to strasne uteka, ze? Ten prenos nasich listiciek uz ukoncili. Tiez uz vyrastli, 5 krasnych mladych lisiek. Bolo to radost sledovat. Pozdravujem ta :-).
slavka2012
Tak toto jedlo vyskusam co najskor, tento recept sa mi skutocne velmi paci. Pokial ide o nazov polnicek, myslim, ze sa pouziva aj na Sloveensku, rovnako ako valeriana. Vdaka @janger za inspiraciu.
monniee
Super zaujimavy receptik, polnicek kupujem casto, bezne ho dostat napriklad v Bille alebo Lidli ;)
medovnicek
takto pripravené jablká môžu mať veľmi zaujímavú chuť aj to pyré ma zaujalo
izabella929
prekrásny recept...) úzasné jedlo...) škoda, že som tento recept nemala minulý rok, ked som mala polníčku habadej a nevedela čo s ním a hladať na google som nemala veru čas...a tak ho susedkine sliepky zobkali...
dogagador
Creme fraiche je smotana sladka, smotana na slahanie, v stave tekutom, ci v prasku?
Inak recept je to zaujimavy, mensia porcia vhodna ako paradne slavnostne predjedlo, mozno s opecenym toastovym chlebikom?
janger
@slavka , ja som nevedela, ze je to ta valeriana, az tu som sa to naucila, dakujem ti za pristavenie sa pri mojeom recepte :-). @monniee , aj my ho pouzivame, tiez ako salat, s troskou dressingu. @medovnicek , @irenaw , som rada, ze sa vam paci. @izabella , no vidis, u nas by sa to iste minulo, u teba maskrtili sliepky :-))). Ale je to vyborna zelenina. @dogagador , creme fraiche je trosku kyselkava, husta smotana, 30%tuku, alebo aj viac. V tomto recepte sa kludne moze pouzit aj kysla smotana. A mas pravdu, ze by to mohlo byt aj predjedlo. A tie jablka ako priloha k mnohym jedlam...Dakujem vam vsetkym :-).
irenaw
to len preto, lebo ich mám uložené v kk a rada ich robievam, prepáč, že som sa ti zamontovala do receptu :-)
janger
@irenaw , aj ja ich mam ulozene. Ale este som zatial nerobila....A ja ti len dakujem za ocotu pomoct :-).
irenaw
ja viem ;-) a tiež som nemusela byť taká rýchla...
irenaw
a ešte som ti chcela napísať, že naozaj je ten domáci super, mne ani nenapadne kupovať, používam ho veľmi často do nátierok a dezertov.
janger
Alebo ja pomala ;-)...za ocotu ma byt ochotu, hahaha...
janger
@irenaw , musim niekedy vyskusat spravit domaci.... Ja experimentujem teraz s jogurtom a nejako sa mi nedari :-(.
evanaaa
Polníček je dostať asi všede, okrem Lídla a Billy aj v Kauflande a je pod tým názvom - Polníček.
bozulka
Janka, výborný recept,už je naplánovaný.Sušená šunka aj polníček je v chladničke a goldeny na stole...!
janger
@evanaaa , dakujem za radu, takze kto by chcel robit, zozenie bez problemu :-). @frezia68 , ved vyskusaj. Ja sa chystam na tvoje bryndzovo-zeleninove kolace :-). Uz si chutim :-). @bozulka , tesim sa, ze vyskusas. Som zvedava, co povies....A predstav si, nebudes mi verit, ale dnes rano som na teba myslela. Tak si mi zrazu prisla na mysel, ze ako sa asi mas :-)... Pozdravujem :-).
mesiar50
@janger
Janka tvoje pripravené jedlo vyzerá lepšie ako úchvatne.
Recept ma naozaj zaujal.Ďakujem, a pekne ťa pozdravujem.
babav
@janger , Janka, vdaka za zaujímavý recept .Originalne pyre, neviem ci nájdem na trhu polnicek , ale mladý spenat určite áno:-).
janger
Vlasti, @babav , dakujem za povsimnutie receptu. Ked nezozenies polnicek, kludne aj spenat, alebo ina zelenina moze byt :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia