Polievka zo suchohríbov fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 1. októbra 2015
Polievka zo suchohríbov (fotorecept)
Foto: babkamt

Túto polievka má rada celá naša rodina. Dám si z nej aj dva taniere a nepotrebujem ani druhý chod.

Suroviny

2 hrste čerstvé
1 ks väčšia
1 ks
1 plátok
2-3 ks väčšie
1 ks
1 ČL
1 ČL
0,5 ks
1 ČL
1 ČL celá
1 ks
štipka




Postup

  1. 1

    Žiaľ, toto sa mi podarilo nazbierať ešte vlani. Neviem ako to bude vyzerať tento rok, či sa podarí čosi nazbierať. Aj polievka je fotená ešte minulý rok, len som ju nepridala.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú mrkvu, zeler, kaleráb,petržlen a zemiaky som si nakrájala na kocky.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zeleninu som dala do hrnca, pridala som soľ, mleté čierne korenie a celý kmín. Samozrejme nesmie chýbať ligurček. Dávam si z neho na zimu do mrazničky, takže ho mám po ruke po celý rok.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som aj na polovičky nakrájané suchohríby. Zaliala som zeleninu vriacou vodou, asi 1,5 litra. Uvarila som ju do mäkka.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Strednú cibuľu som nakrájala na kocky.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Usmažila som ju na oleji.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stiahla som z ohňa, pridala som 1 čl mletej sladkej papriky.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Udusenú cibuľu som pridala do polievky. Nedala som múku, lebo idem do polievky pridať domácu strúhanku. Tú robím z jedného vajca, štipky soli a hrubej múky. Múky dám toľko, aby mi vzniklo tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať. Nevarím veľa polievky, preto si časť zo strúhanky nechám uschnúť, skladujem v uzatvárateľnej fľaške. Takže teraz to mám uľahčené. Pridám strúhanku do polievky, povarím. Hotovo. Už stačí len nasekať petržlenovú vňať, nabrať na tanier a papať.

    Polievka zo suchohríbov (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Ukladám si, s touto polievkou spravím môjmu manželovi "vianoce" :-).
marianne
paraaadna polievka to je..mrvenicka tam vyborne sadne, my robievame namiesto nej trhane cesto..
katka78
Joj presne takéto niečo by som si teraz dala, výborná polievočka.
babkamt
@dr ak má manžel rád hríby, určite si pochutí. Žiaľ, tento recept som fotila vlani. Boli sme na prechádzke v lese a zopár hríbov sme priniesli domov. @marianne aké cesto používaš na trhance? Slížové alebo iné?Tie nepoznám. @zuzanka1367 syn mi práve vravel, že kamarát doniesol dubáky. Mala by som sa aj ja vybrať na huby:-) @katka78 narobila som ti chúťky? Aj ja by som dnes nepohrdla touto polievkou:-)
babkamt
@terinka 55 ďakujem za nahliadnutie. Som rada, že ju robíme podobne. @marianne ďakujem za pridaný link. Aj som si myslela, že cesto vyvaľkáš a potom ho natrháš. Naše babičky varili výborne.Vyskúšam niekedy tvoju kapustovú polievku.
tiginko
robievam podobnú keď nazbierame čerstvé huby. Dávam ich oomnoho viac a namiesto cibule dávam cesnak. A odjakživa sa jej v našej rodine hovorí hubová zamrvenka
havino
takto ju varím aj ja, ale ja nie zemiaky, len zeleninu a mrvenička musí byť, no a ligurček, alias magi, detto, bez neho to nie je ono, chuť jedna báseň
jozka2
Babkamt,svojou polievockou si ma dostala,tusim pojden do korejskeho obchodu nazbierat cerstve huby a sparavim,nech cele dni nelenosim.
kecemis
Super polievka. Takto ju robievala moja mamina a takto ju robievam aj ja. Ale tiez bez zemiakov. Nastastie toho roku bolo dost hubov, nie ako vlani, takze byvala casto.
babkamt
@izabella929 jr to chutná polievka, preto sa nedivím, že ju viacerí obľubujú. @tiginko dala som do nej všetky huby, čo sme nazbierali:-) Ten názov hubová zamrvenka som ešte nepočula. @havino s menšími obmenami, ale každá je dobrá. Ja som zvyknutá dať aj zemiak. Práve včera som vravela mužovi, ktorý čosi robil v záhrade, kde mám zasadený ligurček, pažítku, cesnakovú trávu, chren, nech sa týchto rastlín neopováži dotknúť:-) Vraj mu budú zavadzať pri oraní. Musí ich obísť. @jozka2 tvoj vtipný komentár ma pobavil:-) @patroveckypitrs táto závarka do polievky má mnoho regionálnych názvov. Ja ju mám rada aj do vývaru. @kecemis ja som tento rok ešte nič nenašla. Vlani som aj zavarila, čo vnučka okrem jedného pohárika pojedla.
tiginko
@havino ešte sa musím pristaviť pri tej poznámke o magi... jediná polievka, do ktorej sa povinne lialo za môjho detstva, či už u českej babičky alebo maminky, tzv. polievkové korenie Magi (či ako sa to vlastne správne volalo), bola práve táto hubovka. Ja už používam ligurček, ale bez tej chuti si ju ani neviem predstaviť. Ani by som ju neuvarila, keby som ju nemohla takto ochutiť. To sú tzv. zakorenené spomienky chuťových pohárikov. Aj mojej rodine som ich dala zakoreniť :-)