Papriková polievka

Polievka z pečených paprík

Autor receptu: roxanne

Jedna z mojich obľúbených polievok. Príprava trvá trochu dlhšie, ale je úplna jednoduchá. Polievka je totiž len z dvoch základných ingrediencií - papriky a mascarpone.

3-4
porcie
20 minút
príprava
50 minút
na 200 °C

Postup

  1. Papriky poumývame a uložíme na plech, pečieme cca 50 minút na 200°C, kým papriky jemne nesčernajú na povrchu. Po upečení ich vyberieme a ešte horúce dáme do nádoby, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky zaparili.
  2. Po zaparení a miernom vychladnutí papriky olúpeme od tenkej vrchnej šupky a opatrne vybrieme jadrovníky. Je to trochu špinavá piplačka...
  3. V tejto fáze zvyčajne nasleduje nakrájanie cibule a jej opraženie na troške oleja alebo masti ako základ polievky. Ja som naposledy bohapusto na toto zabudla a zistila som, že aj tak bola polievka veľmi chutná a asi intenzívnejšie papriková. Takže kto chce, nech si cibuľu, príp. aj cesnak pridá, ale nie je to nevyhnutné.
  4. Olúpané papriky zalejeme primeraným množstvom vody a necháme prevrieť. Zmixujeme ponorným mixérom a dáme späť na sporák. V horúcej polievke rozpustíme 100 g mascarpone, ochutíme soľou, korením, zmeskou bylín a štipkou vegety. Myslela som, že bude treba pridať aj za malú lyžičku cukru, ale papriky boli také sladké, že sa mi nežiadalo. Po rýchlom zovretí odstavíme zo sporáku.
  5. Polievku podávame s pridaním kyslej smotany.