Papriková polievka
Polievka z pečených paprík
Autor receptu: roxanne
Jedna z mojich obľúbených polievok. Príprava trvá trochu dlhšie, ale je úplna jednoduchá. Polievka je totiž len z dvoch základných ingrediencií - papriky a mascarpone.
3-4 porcie |
20 minút príprava |
50 minút na 200 °C |
Postup
- Papriky poumývame a uložíme na plech, pečieme cca 50 minút na 200°C, kým papriky jemne nesčernajú na povrchu. Po upečení ich vyberieme a ešte horúce dáme do nádoby, ktorú prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa papriky zaparili.
- Po zaparení a miernom vychladnutí papriky olúpeme od tenkej vrchnej šupky a opatrne vybrieme jadrovníky. Je to trochu špinavá piplačka...
- V tejto fáze zvyčajne nasleduje nakrájanie cibule a jej opraženie na troške oleja alebo masti ako základ polievky. Ja som naposledy bohapusto na toto zabudla a zistila som, že aj tak bola polievka veľmi chutná a asi intenzívnejšie papriková. Takže kto chce, nech si cibuľu, príp. aj cesnak pridá, ale nie je to nevyhnutné.
- Olúpané papriky zalejeme primeraným množstvom vody a necháme prevrieť. Zmixujeme ponorným mixérom a dáme späť na sporák. V horúcej polievke rozpustíme 100 g mascarpone, ochutíme soľou, korením, zmeskou bylín a štipkou vegety. Myslela som, že bude treba pridať aj za malú lyžičku cukru, ale papriky boli také sladké, že sa mi nežiadalo. Po rýchlom zovretí odstavíme zo sporáku.
- Polievku podávame s pridaním kyslej smotany.