Polievka z kuracích kostier,kostí, kože, tuku odrezkov a drobov

Autor receptu: pusta

Nemám vo zvyku nič vyhadzovať, ak mi zvýši z varenia inej dobroty.Do mrazničky si tieto použiteľné zvyšky odkladám a ak ich mám dostatok, varím túto dobrotu, ktorú Vám ponúkam.

240 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do veľkého hrnca vložím všetko, čo mám z kuraťa ako je uvedené v surovinách, zalejem studenou ľadovou vodou, osolím a postavím prikrytý hrniec na najmenší plameň na liatinovú platňu a varím veľmi pomalým varom, sotva znateľným čerením, podľa potreby zbieram penu, ale pri správnom varení sa pena prakticky netvorí.
  2. Po hodine a pol pridám všetku očistenú zeleninu pokrájanú na hrubé kusy, všetky koreniny, zelené vňate, klinčeky napichám do cibule. Varím, kým zelenina nie je máličko "al dente", čo trvá dalšiu hodinu a pol. Po tejto dobe vyberiem zelenimu a kostry a kosti s mäsom a ostatné väčšie časti. Vývar scedím. Zeleninu, obraté mäso, kože, droby pokrájam a rozdelím na taniere, pridám zvolenú zavárku, zalejem horúcim vývarom .
  3. Podávam posypané na drobno posekanou petržlenovou vňaťou. Ako zavárka môže byť strúhanie, macesové knedličky, krupicové knedličky, pečeňové knedličky, niťové rezance...čo komu chutí. Vývar, ktorý mám navyše, používam k dalšiemu vareniu a časť zmrazím. Vývar v chladničke vydrží 5-7 dní.