Polievka z husacích drobov podľa receptu mojej babičky (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Nastala sezóna husí a kačiek, uvarila som osvedčenú polievku mojej babičky z husacích drobov :-)

30 minút
príprava
210 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

Postup

  1. Husacie droby som očistila, umyla a pokrájala na menšie kusy.
  2. Do veľkého hrnca som dala pripravené husacie droby,...
  3. ...zaliala som ich dostatočným množstvom vody, pomaly priviedla do varu zakryté a prikryté pokrievkou, pod hrncom som mala ešte liatinovú platňu, priebežne som zbierala šum z budúcej polievky.
  4. Zatiaľ som očistila koreňovú zeleninu, pór,...
  5. ...cesnak, dávam tak veľa, aby sa droby dobre ochutili, bude z nich ešte dalšie jedlo, niečo ako 2 v :-),...
  6. ...očistila som cibuľu, spodnú šupu som ponechala, umyla som ju, pripravila som jednu zelenú papriku, zbavila som ju potom stopky, jadrovníka, semienok a žiliek,prichystala som paradajky, mala som menšie, tak som dala 3 kusy aj tie som umyla,...
  7. ...do vývaru z drobov som najprv dala cibuľu, cesnak a koreniny, soľ, varila som prikryté až do takmer zmäknutia drobov pomalým varom, sotva znateľným čerením, čo trvalo asi 180 minút,...
  8. ...až potom som pridala všetku zeleninu, petržlenovú vňať, zelerovú vňať, znovu som prikryla hrniec pokrievkou a varila som pomalým varom až všetka bola zelenina na skus - al dente, u mňa asi 30 minút. Paradajky pridávam preto, lebo vývar bude číry a papriku pre lepšiu chuť vývaru.
  9. Pripravila som 3 kusy kuracej pečene, ktoré som pridala k polievke asi 15 minút pred koncom, husaciu pečeň som odložila na foie gras :-).
  10. Uvarené droby a zeleninu som vybrala do misy, nechala som všetko trocha vychladnúť, aby som mohla mäsko obrať a pokrájať.
  11. Vývar som precedila do iného hrnca, vyvarila som v časti vývaru domáce rezance.
  12. Do tanierov som rozdelila uvarené droby a zeleninu, pridala som uvarené domáce rezance, všetko som zaliala horúcim vývarom, posypala posekanou petržlenovou vňaťou a mojim hladošom podávala túto skvelú polievku :-)
  13. ešte jeden záber: je to voňavá úžasne chutná jesenná polievka s liečivými účinkami, o žalúdok, puchor - u nás zuzuka, a pečeň bol u nás doma najväčší záujem a tešili sme sa na druhý chod :-) Možno si poviete, že som varila na váš vkus pridlho, ale nie je to vôbec dlho, takto ma to učila moja drahá babička, že sotva znateľným čerením pri naozaj pomalom varení na platni a prikryté pokrievkou bude mať vývar najlepšiu chuť a vývar bude ako zlato, priehľadný a číry., za ten čas som mala voľno pre seba - vyskúšajte tento spôsob, vrelo odporúčam.
  14. doplnila som názov receptu, aby sa nemali do čoho obúvať z púhej zlomyseľnosti a obyčajnej závisti tí tzv. perfekcionalisti :-)))))