Polievka z dubákov a vývaru z údeného (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Odložila som si vývar z varenia údeného mäska a dnes som dala do neho sušené dubáky, koreniny, cibuľu, cesnak cukor,vegetu, mlieko a zahustila som svetlou zásmažkou. Už som nesolila, vývar bol dosť slaný. Na záver som pridala ocot a bola z toho chutná polievočka. Túto polievku odporúčam aj vegetariánom, môžu ju aj diabetici, ale potom sa vynechá cukor, môže sa použiť umelé sladidlo, ale dobrá je aj bez neho, len na kyslo.

6-8
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. Sušené dubáky som namočila do teplej vody cca na 30 minút.
  2. Vývar z údeného mäska som dala zohriať na stredný plameň.
  3. Očistené nové zemiačiky som pokrájala na kocky.
  4. Očistila som si cibuľu a cesnak.
  5. Pripravila som si vegetu, koreniny do polievky a do cibule som zapichla klinčeky.
  6. Do vývaru z údeného mäska som pridala cibuľu s klinčekmi, cukor, bobkový list a dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené.
  7. Celé som priviedla pomaly do varu.
  8. Do variacej sa polievky som pridala mleté biele korenie.
  9. Pridala som ešte vegetu a celé nové korenie, nesolila som, lebo vývar bol dostatočne slaný.
  10. Do polievky som pridala mlieko.
  11. Na oleji som osmažila múku do svetlej žemľovej farby, nariedila som ju vodou a...
  12. ... pridala som ju do polievky aj so zemiačikmi. Polievku som povarila ešte 15 minút.
  13. Potom som vypla plameň, pridala som prelisovaný cesnak, nechala som chvíľu prikryté odstáť, aby sa cesnak pekne rozvoňal.
  14. Polievku som dochutila ešte octom, vybrala som cibuľu s klinčekmi, ostatné koreniny a podávala som horúce. Samozrejme pre vegetariánov sa požije len voda alebo zeleninový vývar, teda nie mäsový. alexdidi, ospravedlňujem sa, zabudla som to sem napísať.