Polievka z cukrového hrášku s jarnou zeleninkou a s krupicovými haluškami /fotorecept/

Autor receptu: pusta

Dostala som od sesternice jarnú Bio zeleninku z jej záhradky, ktorú vlastnoručne dopestovala. Neodolala som a uvarila som polievku z cukrového hrášku s touto zeleninkou. Neviem si do nej predstaviť nič lepšie ako krupicové halušky. Bola to pre nás vzácna lahôdka, ktorú varím práve v tomto ročnom období. Je to pre nás vzácnosť, najmä ak žijeme v meste a nemáme vlastnú záhradku.

4 - 6
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 80 °C

Postup

  1. Mrkvičku a petržlen som nelúpala, len oškriabala ostrým nožom, kaleráb a zeler som olúpala.
  2. Mrkvičku a petržlen som pokrájala na kolieska, ostatnú zeleninku na malé kocky.
  3. Novú jarnú cibuľku som pokrájala na jemno.
  4. Čerstvo vylúpaný cukrový hrášok som dala do vody a umyla.
  5. Umyté lusky z vylúpaného hrášku som zaliala vodou, varila som ich 10 minút, scedila a zachytenú vodu z jeho varenia som odložila.
  6. V hrnci na oleji som orestovala zeleninku, kým pustila šťavu - asi 5 minút.
  7. Zaliala som ju vodou z varenia hráškových luskov, varila som 5 minút,...
  8. pridala som hrášok a varila dalších 5 minút. Polievku som osolila.
  9. Kým sa varila zeleninka, na oleji som orestovala pokrájanú cibuľu,...
  10. ...pridala som múku, restovala som ju do svetlej žemľovej farby,....
  11. ...pridala som papriku, za stáleho miešania som ju nechala rozpustiť, zaliala som studenou vodou, miešala do hladka, aby v zásmažke neboli žiadne hrudky a bola pekne hladká.
  12. Hotovú zásmažku som vliala do polievky a za stáleho miešania varila spolu ešte 10 minút, aby polievka nemala chuť surovej múky. V tomto prípade táto doba postačuje, lebo do polievky sa ešte zavaria krupicové halušky.
  13. Kým sa varila polievka, pripravila som si cesto na krupicové halušky. V miske som rozšľahala vajce, nesolím, aby halušky neboli tvrdé. Pridala som maslo.
  14. Pridala som detskú krupicu a pomocou vidličky...
  15. ...som spracovala na mäkšie cesto a nechala 15 minút postáť, aby krupica pekne nabobtnala. Cesto nesmie byť riedke, halušky by sa rozvarili, ale ani husté, lebo halušky by boli tvrdé. Je dobré na skúšku najprv zavariť jednu halušku, ak sa rozvarí, treba cesto ešte zahustiť krupicou do požadovanej konzistencie.
  16. Do vriacej polievky som vkladala čajovou lyžičkou malé halušky, varením zväčšia svoj objem. Po 3 minútach prudkého varu som stíšila plameň na polovicu a varila ešte 4 minúty. Nechala som polievku ešte 10 minút odstáť, halušky sú potom krásne nadýchané.
  17. Na tanieri som posypala posekanou petržlenovou vňaťou. Túto polievku nekorením žiadnym ďalším korením, ale dávam vyniknúť jedinečnej a lahodnej chuti cukrového hrášku a novej jarnej zeleninky.