Polievka Titanic, krémová hrášková, skrátka jednoduchá verzia Potage Saint Germain

Autor receptu: bubaya

Táto skvostná polievka v plnej verzii, asi o 50% náročnejšej, sa vraj podávala na Titanicu. Kto je poverčivý, býva na hausbóte, alebo sa chystá tráviť sviatky kdesi na vode, nech ju radšej nevarí. Moja, zjednodušená verzia je na nerozoznanie od pôvodnej. Pravda, pokiaľ si nenavaríte pravú Senžerménku v druhom hrnci.

2 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do zeleninového vývaru /my lenivejší si uvaríme vlastný/ vsypem balenie mrazeného zeleného hrášku. Varím cca 7 -10 minút. Občas premiešam. Keď je hrášok mäkký, rozmixujem pomocou tyčového mixéra. Ešte precedím cez sito z umelej hmoty, aby mi v polievočke neplávali šupky.
  2. Šľahačku vyšľahám, ale nie celkom do tuha. Ak by bola úplne tuhá, mohla by sa v teplej polievke rozpustiť, miesto krému by boli mastné oká. Zamiešam do teplej polievky, osolím, okorením čerstvo pomletým korením, pridám na špicu noža curry korenie.
  3. Nakrájam šunku, alebo anglickú slaninu na tenké pásiky, posypem po povrchu polievky. Pre fajnšmekrov - údený losos. Pre vegetariánov - opražené žemľové kocky.