Hríbová polievka

Polievka šampiňónová s červenou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Túto polievku mám veľmi rád a je bez massa, ako by povedal jeden príbuzný.

8-10
porcií
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Kapustu pokrájam na krátke tenšie slíže.
  2. Pripravím si suroviny plus zemiaky s cesnakom.
  3. Koreňovú zeleninu a zemiaky krájam na 1 cm kocky. Pór na drobno. Cesnak posekám na malé kúsky.
  4. Šampiňóny asi 200 g na plátky. Keď mám všetko pokrájané, dám do 4-litrového hrnca olej a maslo zohriať. Na to dám podusiť pór, cesnak, kapustu a koreňovú zeleninu. Tak na 10 minút. Počas dusenia pridám za 1 KL drvenej rasce a trochu čerstvo zomleté korenie štyroch farieb plus osolím. Tak pred koncom dusenia posypem to múkou a poriadne premiešam chvíľu. Všetko to potom zalejem studenou vodou. Toľko, aby mi tam ešte potom vošli zemiaky a šampiňóny. Varím, pokiaľ kapusta nie je mäkká. Potom až pridám zemiaky a šampiňóny, to tiež uvarím do mäkká. Pripadne ešte dosolím. Cele mi to trvalo aj s dusením hodinu.
  5. Počas varenia si očistím ostatné šampiňóny. Pri stopke vyrežem tu sukničku, aby mi tam vznikol taký jarok.
  6. Do toho jarku všetky hríby osolím a prstami nasypem drvenú rascu po troche.
  7. Zapnem rúru n a 200 °C a šampiňóny naukladám stopkou hore na mriežku. Pečieme 10 minút. Môžme dať aj na plech no potom to pečieme o nejakých 5 minút dlhšie. Tak tiež počítame, že sa tam spraví voda a nech nám netečie do rúry.
  8. Takto upečené šampiňóny sú ohromná chuťovka, dajú sa jesť aj samotné. No ja som ich pripravil do polievky.
  9. Mám všetko hotové môžem servírovať. Naložím polievku a na vrch pár pečených šampiňónov. Skúste je to ohromné. Želám dobrú chuť.