Polievka ragú zo srnčieho stehna so smrčkami a s estragónom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Mali sme doma ešte kúsok srnčieho stehna, spravila som z neho chutnú voňavú ragú polievku so smrčkami, zeleninkou, bylinkami, s citónom a zavarila som do nej nadýchané malé zemiakové knedličky a pochúťka bola na stole :-)

4 - 6
porcie
30 minút
príprava
90 minút
na 90 °C

Suroviny

Postup

  1. Srnčie stehno som poriadne umyla, osušila a pokrájala na menšie kocky, ktoré som krátko obarila vriacou vodou a nechala som ich na cedníku dobre odkvapkať z vody.
  2. Namočila som sušené smrčky do teplej vody na 30 minút, očistila som zeler, petržlen a mrkvu, pokrájala som ich na silnejšie kocky.
  3. Na rozohriatom oleji som orestovala pokrájanú cibuľu do sklovita, krátko som orestovala borievky, ktoré som na hrubo rozdrvila čepeľou noža, pridala som rozmarín, tymián, estragón, obarené srnčie mäso, ktoré som opražila zo všetkých strán, tým sa vytvorí na povrchu jemná kôrčička a zostane vo vnútri krásne šťavnaté, nerozvarí sa...
  4. ...pridala som soľ, bobkové listy, chvíľku som všetko restovala spolu za sústavného miešania, zvýšila som plameň na maximum, pridala so pokrájanú zeleninu a plátky citróna, nechala som ich skaramelizovať,...
  5. ...pridala som smrčky aj s vodou, v ktorej boli namočené, doplnila som horúcou vodou na objem 1500 ml, hrniec som prikryla pokrievkou, znížila som plameň na mierny a varila som do zmäknutia mäska, čo trvalo asi 90 minút,...
  6. ...zatiaľ som dala zelený hrášok do vody, mala som mrazený...
  7. ... a pripravila som zemiakové knedličky do polievky, uvarila som zemiaky v šupke, olúpala, ešte za tepla som ich rozpučila pretláčadlom na zemiaky, nechala som ich úplne vychladnúť, pridala som vajce, soľ, časť múky, na špičku noža soda bicarbonu a postupne som spracovala na polomäkké hladké pružné nelepivé cesto, múku som pridávala po malých častiach do studených zemiakov, aby som nepridala zbytočne veľa múky, lebo cesto z teplých zemiakov rýchlo redne, zbytočne sa pridáva dalšia múka a zemiakové knedličky by boli potom nechutne tvrdé, na nepomúčenej doke som z cesta vytvarovala valec, ktorý som rozdelia na 6 rovnakých dielov,...
  8. ...tie som rozšúľala na šúľky o hrúbke asi 1 cm a pokrájala na dieliky o rovnakej šírke, z ktorých som medzi oboma dlaňami vytvarovala malé guľôčky - zemiakové knedličky,...
  9. ...ktoré som dala zavariť do polievky, varila som ich pod pokrievkou pri nízkom plameni asi 10 minút, krásne zväčšia svoj objem a budú pekne nadýchané a ľahučké ako páperie, ...
  10. ...odstránila som pokrievku z hrnca, pridala som scedený zelený hrášok k uvareným knedličkám, ...
  11. ...priliala som sladkú smotanu, premiešala,..
  12. ...nechala spolu len krátko prevrieť, nechala chvíľku odstáť, na záver som ochutila ešte citrónovou šťavou a polievka bola hotová.
  13. Horúcu polievku som nabrala do tanierov a podávala.
  14. záber zblízka: ide o veľmi chutnú voňavú a pestrú polievku zo srnčieho stehna, nádherne vonia po smrčkoch a bylinkách, je spestrená zeleným hráškom, doplnená nadýchanými malými zemiakovými knedličkami, má príjemnú a osviežujúcu slano - sladko - kyslú chuť po citróne a skaramelizovanej koreňovej zeleninke, je zjemnená sladkou smotanou, mäsíčko je krásne šťavnaté, nerozvarené, je to úžasne chutná pestrá zdravá a výdatná ragú polievka z diviny, vrelo odporúčam vyskúšať a prajem Dobrú chuť :-)