Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. júla 2015
Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept)
Foto: sracz

V praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom Zobraziť celý popisV praxi sme „overili“ ďalšiu studenú polievku z „mníšskej kuchyne“, tentoraz pre osvieženie v horúčavách júna až augusta. Je zo str. 96 s názvom „Spanish Cilantro Sup“ s odporúčaním konzumácie za studena, s min. 600´ uložením v chladničke. My sme ju jedli horúcu, vlažnú aj studenú a naozaj sme nedokázali jednoznačne rozhodnúť, ktorá z nich je najchutnejšia. Možno sa to podarí Vám! Výsledná kombinácia chutí cibule, póru, cesnaku a zemiakov, korunovaná čerstvým korianderom, je neprekonateľná!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
33-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

6 PL
2 ks
2 ks
3 - 6 ks
500 - 600 g
2 000 ml (alebo kurací)
450 - 500 ml
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
podľa potreby




Postup

  1. 1

    už pri pohľade na základnú zostavu ingrediencií je zrejmé, že som navaril naozaj jednoduchú a zároveň časovo nenáročnú polievku

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do polievkového hrnca som nalial 6 PL rastlinného oleja (originál uvádza španielsky olivový /nie extra panenský, ani panenský/, mimochodom aj tu uznávaný za najlepší svetový), na ktorom som po pomiešaní krátko (max 5´) orestoval pokrájané dve cibule (zhodou okolností som mal bielu a žltú, ale na farbe až tak veľmi nezáleží), 6 (oproti 3 v originále), na plátky pokrájaných strúčikov cesnaku a biele časti dvoch pórov;

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    počas restovania som olúpal a na kocky pokrájal tri zemiaky a na drobno pokrájal aj veľkú kyticu (~ 500 ml) čerstvého koriandera (cilantro); malú kôpku pri pomocnej miske, použijem pri servírovaní hotovej polievky

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    k orestovanej cibuli s pórom som prisypal kocky zemiakov, premiešal a nechal ešte 2÷3´ prepojiť chute

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zostavu som zalial 2 000 ml zeleninového a kuracieho vývaru, prikrytú pokrievkou priviedol do varu, potom ohrev znížil na minimum a slabých 30´ povaril; prakticky, než sa uvarili zemiaky

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som hrniec odstavil z tepla, polievku zasypal pokrájaným korianderom a ponorným mixérom prešľahal,

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    pridal som 2 KL soli, ML čerstvo mletého čierneho korenia (originál použil červené „cayenne“ korenie), zarovnanú KL klobásovo-guľášovej zmesi z Komárna a domixoval do „hladko_hladka“

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ako som už bol napísal v úvode rcp, vychutnali sme si túto polievku postupne horúcu, potom vlažnú a ráno aj studenú; chuť aj vôňu má výbornú; plný tanier som posypal PL na sucho opražených lupienkov mandlí (v pôvodnom rcp sa nepoužíva), 2÷3 „diskami“ zelenej časti pokrájaného póru a ozdobil lístočkami koriandera. Kto potrebuje, polievku si doplní o opečené krutóny. Dobrú chuť Vám!

    Polievka na horúce dni - španielska s koriandrom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

patroveckypitrs
Vyzerá dobré aj by som sa nechal pozvať. Chválim je to taká zmena po sýtejších jedlách. posielam aj nejaké * za veľkú mláku. Ukladám do K.K.
farbuska
robím podobne zemiakovo-pórovú, ale s koriandrom to musí byť výborné.
izabella929
@sracz , polievky z póru milujem, je to výborná polievočka s pridaním zeleninky..vyzerá super a fajnovo si navaril.-)
marikafil
toľko koriandra veru nezoženiem v našich končinách . ten môj v záhradke sa opovážil vytŕčať nad trávnik, kde ho domáci pán nemilosrdne vykosil, takže teraz je taký úbohý. no ale cšetjko ostatné vyzerá super, tak to skúsim so zeleným petržlenom, ja viem, že chuť bude trochu iná, ale isto nebude zlá:-)
jarunka
Ja milujem takuto polievku a s tym koriandrom musi byt vynikajuca, ten moj muz nemoze ani citit koriander, ze ma vraj plesnivo-mydlovu chut :-)
samanka
polievka môže byť výborná.....len tak mimochodom @sracz v ,Európe sa
za najlepší a najkvalitnejší považuje olej taliansky

babav
Polievka nema chybu , iste chuti vyborne , ale ja sa tiez ako pise @jarunka ,
s koriandrom nekamaratim. Mrzelo ma to az pokial som sa nedocitala ,
ze v celom svete su ludia , ktori koriander miluju a ludia ktori ho neznasaju .
Takze tvoja polievka bude u mna s petrzlenom:-).
vybusna
@babav ja neviem ako sa to stalo, ale ja som sa prepracovala z jednej skupiny do druhej. Najprv som ho neznasala tak velmi, ze sa mi z jeho vone robilo nevolno...a teraz nieze ho milujem, ale kde ma byt koriandrova vnat, tak keby tam nebol, tak by mi chybal.
@sracz mne osobne by najviac chutila studena...ja mam rada vsetko studene, este aj masovy vyvar. Kremove polievky su skvela skvela vec, nepochybujem, ze aj tato Tvoja sa k nim zaradi.
sjuz
mňam, úžasný receptík, pripomína mi to vichyssoise soup, tá sa tiež je studená. Tvoja je ľahšia verzia na leto, a ten koriander...paráda. Minule som pozerala dokument o mníchoch v Španielsku niekde, jeden tam varil úžasné recepty, hlavne zeleninové, z vlastnej krásnej záhrady:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia