Polievka mäsová s pečeňovými haluškami (fotorecept)
Autor receptu: sracz
… ale kľudne by som ju mohol aj výstižnejšie nazvať ako: „Obľúbená nedeľňajšia
mojeho dobrého otca i mojeho krajšieho, lepšieho a múdrejšieho JA“! Nepoznám totiž
žiadnu inú dvojicu, z priebehu mojej strastiplnej cesty životom, ktorá by túto polievku
tak milovala. Hrude z rozporcovaných králikov mi už dávno zavadzali v mrazničke, tak
som k nim prikúpil hovädzí chvost a rebierka. Potrebná zelenina je vždy po ruke! … a
tak hybaj ho „šplhnúť“ si u mojej nežnej ½ a pohladkať ju po ubolenom chrbáte!
10-12 porcií |
15-20 minút príprava |
240-300 minút tepelná úprava |
Postup
- na varenie tejto polievky úspešne využívam 4-dielny hrniec „All-Clad“ s dvomi košmi (horný je na parenie a do dolného umiestňujem mäso a koreňovú zeleninu), ktorý je možné kúpiť aj v Košiciach. Umyté mäso, uložené do koša v hrnci, som zalial studenou vodou a na maximálnom ohreve som priviedol do varu. Medzičas som využil na očistenie a pokrájanie zeleniny (z póru som odrezal iba asi 120 mm spodnej časti, zelený zvyšok použijem do králika na divoko) a prípravu veľkého čajového „vajíčka“, do ktorého som vložil jadrovník z tekvice, celé čierne korenie, hrsť sušeného ligurčeka a suchú poprepichovanú feferónku. Do olúpanej cibule som pozapichoval celé klinčeky.
- asi po 12÷15´ varu sa na hladine polievky vytvorila pena, ktorú som pomocou sitka povyberal a do hrnca vložil cibuľu s kličekami, všetku zeleninu i naplnené drôtené „vajíčko“, polievku som osolil a na povrch uložil zviazaný „valček“ stonkového zeleru s petržlenovou vňaťou. Ohrev som nastavil na minimum t.j. režim „buľkotanie“ a teraz mám na dobré 4 hodiny kľud a pokoj na raňajky s čiernou kávou
- tak a ide sa na „májkové“ halušky! Dva veľké olúpané zemiaky som postrúhal ako na bežné halušky napr. s bryndzou, pridal dobrú hrsť pokrájaných petržlenových lístkov, po KL soli a prdop_u, ML čerstvo mletého bieleho korenia (čMBK), zasypal asi 500 g polohrubej múky (phm) a pripoistil celým vajíčkom a na „drobné drobno“ rozsekanými 4 lalokmi kuracej pečene; vymiešal, nechal asi 30´ oddychnúť a pomocou „haluškátora“ pretlačil do hrnca s osolenou vriacou vodou; podľa desaťročiami overenej praxe nechal 3x speniť, scedil, dva razy prepláchol v studenej vode a počkal, kým sa dovarí polievka,
- ktorú som za horúca servíroval s lístočkami čerstvej petržlenovej vňate a s niekoľkými kolieskami zelenej časti póru. Mojej vznešenej pani chutilo, bol som obdivovaný, uznávaný a o ďalších výhodách a formách odmien radšej pomlčím! … aj Vám všetkým, ak si ju podľa mňa uvaríte, zo srdca želám dobrú chuť!