Polentový koláč plnený lososom, špenátom a tofu (fotorecept)

Autor receptu: edith

Opäť je tu moja obľúbená polenta. Tento koláč na slano je neuveriteľne univerzálny. Môžete ho naplniť čím koľ vek... Ja som sa v tomto recepte rozhodla pre lososa, špenát a chilli tofu. Je veľmi sýty ale zároveň zdravý a chutný. Kto má rád túto kukuričnú kašu tak ho odporúčam vyskúšať. Určite Vám bude chutiť :-)

6
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si uvaríme polentu. Do 1 litra vody dáme 1 PL olivového oleja a osolíme. Keď voda zovrie primiešame 250 g kukuričnej kaše a miešame rýchlo až kým nezhustne. Do silikónovej formy ( ktorú som si troška vytrela olivovým olejom ) nanesieme 3/4 kaše ( teda väčšinu tak aby sme ju vo forme vytvarovali na koláč, a kašu ponecháme aj na okrajoch formy ). Potrieme rozdrvenou chilli papričkou ( ja som si ju zmiešala s kvapkou olivového oleja tak aby sa ľahko natrela na kašu ), potom posypeme čerstvými listami špenátu. Ďalej si nakrájame na pásiky lososa a ľubovolne poukladáme na špenátové listy.
  2. Pokračujeme s tofu ( ktoré sme si tiež nakrájali ) a povrch potrieme s rozdrveným cesnakom. Pokvapkáme olivovým olejom a ako poslednú vrstvu použijeme opäť čerstvé listy špenátu. Povrch posypeme soľou. Na záver si so zvyšku kaše pomocou navlhčených rúk vytvarujeme menšie obdĺžniky, ktoré roztlačíme aby neboli veľmi hrubé a ľubovolne si ich poukladáme na povrch koláča. Ten ešte môžeme pokvapkať olivovým olejom a by bol chrumkavý po do pečení a posypeme na ozdobu ľanovými semienkami.
  3. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na cca 180 stupňov po dobu ( 35-40 min ). Po upečení vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť aby sa nám lepšie krájal. Podávame s čerstvým šalátom. Prajem dobrú chuť.