Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept)

Autor receptu: edith

Polenta je vlastne kukuričná kaša. Varí sa z kukuričnej múky, vody a soli. Pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nezastupiteľné miesto a pripravuje sa na viaceré spôsoby. Je ideálna ako príloha k mäsu, zelenine omáčkam či syrom, proste takmer k všetkému. Je veľmi sýta a ja z nej pripravujem najmä hlavné chody či plnené koláče. Tento recept vznikol v mojej kuchyni pri chvíľke rozmýšľania ako by tak mohla chutiť kombinácia surovín, ktoré som nakoniec použila. A veru chutila fantasticky :-).

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Postup

  1. Ako prvé si uvaríme polentu. Na 250 g kukuričnej múky potrebujeme liter vody. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme a keď nám začne pomaly vrieť postupne v sypeme múku a miešame metličkou ( postup ako pri krupicovej kaši ). Niektorý zvyknú pridať aj maslo no ja pri tomto recepte maslo nedávam ale za to dávam olivový olej ( cca 1 PL ). Odstavíme na bok a ešte za tepla si túto uvarenú kašu preložíme do formy na pečenie ( ja som použila silikónovú okrúhlu formu, ktorú som len trošku potrela olivovým olejom. Kašu si vytvarujeme do formy pomocou rúk ( pomohla som si mikrot.rukavicami , ale ak nemáte použite klasický mikroténový sáčok, aby sa vám s kašou lepšie pracovalo ).
  2. Na olivovom oleji si medzi tým opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, šampiňóny ( ja som mala domáce zavárané od babičky :-) ) ale ak máte čerstvé určite použite tie ), no a kapary, ktoré ne krájame ale dáme v celku ( ja som mala menšie tak som dala 3 PL ). Pridáme štipku čierneho korenia a necháme opražiť ( cca 5 min. ) NESOLÍME ! Kapary v náleve sú veľmi slané takže soliť netreba vôbec. Keď je zmes opražená odstavíme a necháme vychladnúť. Medzi tým si nakrájame pažítku na ľubovoľnú veľkosť, a ovčí syr. Mne vošlo do formy 5 plátov hrubších ( cca 1,3 cm ) .
  3. No a začneme ukladať suroviny na kašu : najprv si poukladáme ovčí syr, ten posypeme mletou červenou paprikou ( môže byť aj pikantná ), čiernym korením a čerstvo nakrájanou pažítkou. ( NESOLÍME ). Potom nanesieme o praženú zmes s kapary. Povrch pokvapkáme olivovým olejom. Takto vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme cca 30 minút +/- na 190 stupňov.
  4. Po upečení necháme trocha vychladnúť aby sa nám tento polentový koláč lepšie krájal a podávame so šalátom. Prajem dobrú chuť.