Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom fotorecept

edith - fotkaedith, 7. júla 2014
Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept)
Foto: edith

Polenta je vlastne kukuričná kaša. Varí sa z kukuričnej múky, vody a soli. Pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nezastupiteľné miesto a pripravuje sa Zobraziť celý popisPolenta je vlastne kukuričná kaša. Varí sa z kukuričnej múky, vody a soli. Pochádza z talianskej kuchyne, kde má svoje nezastupiteľné miesto a pripravuje sa na viaceré spôsoby. Je ideálna ako príloha k mäsu, zelenine omáčkam či syrom, proste takmer k všetkému. Je veľmi sýta a ja z nej pripravujem najmä hlavné chody či plnené koláče. Tento recept vznikol v mojej kuchyni pri chvíľke rozmýšľania ako by tak mohla chutiť kombinácia surovín, ktoré som nakoniec použila. A veru chutila fantasticky :-).

4
porcie
40 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

250 g
1 l
1 ČL
1 PL
5 plátov (1 +/- cm)
2-3 PL
250 g
4 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme polentu. Na 250 g kukuričnej múky potrebujeme liter vody. Do hrnca nalejeme vodu, osolíme a keď nám začne pomaly vrieť postupne v sypeme múku a miešame metličkou ( postup ako pri krupicovej kaši ). Niektorý zvyknú pridať aj maslo no ja pri tomto recepte maslo nedávam ale za to dávam olivový olej ( cca 1 PL ). Odstavíme na bok a ešte za tepla si túto uvarenú kašu preložíme do formy na pečenie ( ja som použila silikónovú okrúhlu formu, ktorú som len trošku potrela olivovým olejom. Kašu si vytvarujeme do formy pomocou rúk ( pomohla som si mikrot.rukavicami , ale ak nemáte použite klasický mikroténový sáčok, aby sa vám s kašou lepšie pracovalo ).

    Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na olivovom oleji si medzi tým opražíme nakrájanú jarnú cibuľku, šampiňóny ( ja som mala domáce zavárané od babičky :-) ) ale ak máte čerstvé určite použite tie ), no a kapary, ktoré ne krájame ale dáme v celku ( ja som mala menšie tak som dala 3 PL ). Pridáme štipku čierneho korenia a necháme opražiť ( cca 5 min. ) NESOLÍME ! Kapary v náleve sú veľmi slané takže soliť netreba vôbec. Keď je zmes opražená odstavíme a necháme vychladnúť. Medzi tým si nakrájame pažítku na ľubovoľnú veľkosť, a ovčí syr. Mne vošlo do formy 5 plátov hrubších ( cca 1,3 cm ) .

    Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a začneme ukladať suroviny na kašu : najprv si poukladáme ovčí syr, ten posypeme mletou červenou paprikou ( môže byť aj pikantná ), čiernym korením a čerstvo nakrájanou pažítkou. ( NESOLÍME ). Potom nanesieme o praženú zmes s kapary. Povrch pokvapkáme olivovým olejom. Takto vložíme do vopred vyhriatej rúry a pečieme cca 30 minút +/- na 190 stupňov.

    Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Po upečení necháme trocha vychladnúť aby sa nám tento polentový koláč lepšie krájal a podávame so šalátom. Prajem dobrú chuť.

    Polenta s kapary, šampiňónmi a ovčím syrom (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

edith
neviem kto je pusta ale tento recept som robila v piatok a podľa vlastnej predlohy ... tak ako väčšinu svojich receptov ktoré sem dávam takže ak má niekto podobný tak to bude náhoda ...
edith
@sheilinka pozrela som recepty od pusty a nevšimla som si že by tam mala rovnaký recept..a ten čo tam má ...má z polenty z prášky ... ja instatnú polentu nepoužívam ..ja si robím svoju z kukuričnej múky, vody a soli...
sheilinka01
Nechcela som ta urazit, nemyslela som to tak, ze je recept podobny, ale styl vyjadrovania a popis receptu mi ju pripomina...
1x edith
edith
Ach tak :-) ...tak svet je maly :-) ...a nie nie neurazila som sa len som branila svoj recept :-) ...ale aspon som sa preklikala na pustinich receptoch a niektore mi padli hned do ocka..urcite ich vyskusam ... :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia