Pokus o domáce cestoviny - klobúčiky alebo mušličky

Autor receptu: lyali

Ako deti sme milovali francúzsku polievku. Kvôli typickej cestovine sme ju volali klobúčiková. V iných rodinách aj mušličková. A hútala som, ako si vyrobiť domáce klobúčiky, či mušličky a ozvláštniť nimi napríklad nedeľný vývar. Pravdupovediac, rezance nerada robím, hoci ich moji Romankovia tak ľúbia. Tak som to skúsila na nich s takýmito klobúčikmi :-) Možno aj pre Vašu inšpiráciu :-)

Postup

  1. Vyvaľkané rezancové cesto (robievam z hrubej múky a vajec) :-)
  2. Pomohla som si kovovými rúrkami... Na vypekanie sladkých zákuskových trubičiek som ich doteraz nepoužila, no čo na ne má čo prach tak dlho sadať, že? :-) Cesto nakrájame na pásy (ideálne nech sú o trošku užšie ako sú kovové rúrky, ľahšie cesto potom stiahneme z rúrky).
  3. Na začiatok pása položíme rúrku a navinieme na ňu potrebný kúsok cesta (konce nech sa trošku prekrývajú).
  4. ...
  5. Chvíľu ich necháme oschnúť a rúrky vyberieme.
  6. Pripomínajú mi cannelloni :-))
  7. Rúrku z cesta nakrájame na prstienky a ideme na to :-)
  8. A pekne po lopate... Palcom jednej ruky prstienok na jednom konci otvoríme a druhou rukou na opačnom konci pritlačíme.
  9. Prácne, či neprácne, veď v kuchyni sme šikovné a šikovní :-)
  10. V osolenej vriacej vode uvaríme. Sú väčšie ako klobúčiky-mušličky z francúzskej polievky, ale náš nedeľný vývar ozvláštnili :-)