Pohárikový dezert s karamelom a krémom (fotorecept)

Autor receptu: bibajanka

Tento rok sme si na dovolenke dali trojchodový obed, v rámci ktorého bol aj dezert. Bol to pohárik naplnený kúskom cesta, krému a karamelu a bol neskutočne dobrý :) A môj manželík si ho rozkázal spraviť, tak som sa pustila do improvizácie - a vznikol tento recept, ktorý je neskutočne kalorický a hriešne dobrý...

6
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Naskôr si upečieme korpus. Ja som robila podľa jedného receptu z Varechy, takto: bielky vyšlahať na sneh so štipkou soli, asi v polovici šlahania postupne pridávať cukor. Potom postupne zašľahať olej a žĺtky. Do zmesi pridáme preosiatu hladkú múku a preosiate kakao, a opatrne premiešame. Upečieme cca 20 min.
  2. Korpus necháme vychladnúť a potom si z neho povykrajujeme kolieska do pohárikov a uložíme na dno. Ja som ich ešte trošku pokvapkala kávou a bazovým sirupom.
  3. Ďalej potrebujeme karamel, resp. karamelový krém. Cukor necháme rozpustiť na panvici a keď sa skaramelizuje, prilejeme šlahačkovú smotanu a maslo. Karamel sa zrazí a stvrdne, a tak ho treba znovu nechať rozpustiť a rozvariť. Ide to pomaly a ťažko, ale stojí to za to :) Vznikne hustý karamelový krém, asi takýto:
  4. Spravíme si krém: do šlahačkovej smotany nasypeme puding Olé, trochu cukru a vyšlaháme. Potom vmiešame mascarpone a prešlahame. Krém je úúúžasný!
  5. A teraz, keď máme všetko prichystané, všetko pekne vrstvíme do pohárikov. Mne z týchto surovín vyšlo do 6-tich asi 2-decových pohárikov. Čiže ukladáme: korpus - karamel - krém a znovu korpus-karamel-krém.
  6. Môžeme pridať na osvieženie aj nejaké ovocie, ja som dala maliny a na vrch ešte na ozdobu ríbezle a medovku. Necháme ešte stuhnúť v chladničke, alebo aj nie :) Toto spojenie chutí karamelu a krému je proste úžasné, mňam.