Pohánkové halušky s cottage cheesom- bezlepkové (fotorecept)

Autor receptu: dobizu

Tieto halušky som robila aj s obyčajnou polohrubou múkou a veľmi som si ich obľúbila. Keď som prešla na bezlepkovú diétu, automaticky som obyčajnú múku nahradila bezlepkovou a s potešením zistila, že halušky sú oveľa nadýchanejšie a lahodnejšie. Je to veľmi chutné a zdravé jedlo aj pre tých, ktorí si strážia svoju líniu. A moja známa - vegetariánka - sa ich nevie dojesť.

2-3
porcie
30 minút
príprava
10-15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny. Do väčšieho hrnca si dáme variť osolenú vodu (asi 4 litre vody).
  2. Do misky dáme múku, pohánkovú krupicu, soľ a dobre premiešame. Pridáme zakysané mlieko a vajíčka.
  3. Vareškou vypracujeme hladké cesto ako na halušky. Ak je cesto príliš husté, zriedime zakysaným mliekom, ak je riedke, pridáme trochu múky. Množstvo múky v rozpise je orientačné, záleží od veľkosti vajíčok, podľa toho pridávame aj múku.
  4. Keď sa voda začne variť, z cesta pomocou sitka s väčšími otvormi (my ho voláme haluškár) zavárame halušky. (Kto je zvyknutý, môže halušky aj klasicky hádzať pomocou drievka a lyžice:-) - tak robí halušky moja stará mama.)
  5. Halušky za občasného miešania povaríme asi 10 minút.
  6. Potom halušky scedíme a servírujeme na taniere.
  7. Do stredu porcie dáme asi 2 lyžice Cottage cheesu (podľa toho, kto má koľko rád). Podávame so sladkým alebo kyslým mliekom. Tieto halušky robievam aj so syrokrémom, tvarohom alebo len s bielym smotanovým jogurtom (resp. kyslou pochúťkovou smotanou) a posolené - chutia výborne. Taktiež ich dávam ako prílohu k mäsu na šťave - vtedy ešte k horúcim pridám 2 lyžice masla a premiešam ich. Niekedy pre zmenu do cesta pridám ešte trochu rozmrazeného špenátového pretlaku - sú zelené a majú aj inú chuť. Vyskúšajte, sú nielen chutné, ale aj zdravé. Dobrú chuť!