Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu

julica - fotkajulica, 18. marca 2011
Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu
Foto: julica

Už presne neviem, kedy nám tak zachutila kombinácia cvikly a vlašských orechov. Tento recept som za posledné tri mesiace pripravovala už asi desaťkrát, sestra Zobraziť celý popisUž presne neviem, kedy nám tak zachutila kombinácia cvikly a vlašských orechov. Tento recept som za posledné tri mesiace pripravovala už asi desaťkrát, sestra si ho už dokonca objednala na svadbu :)

10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 väčšie hrste
1
2 ks - strúčiky
2 PL (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    (všetky suroviny sú sezónne aktuálne) Postup je veľmi jednoduchý: cviklu umyjeme a vložíme variť do hrnca s vodou. Použiť môžete aj tlakový hrniec alebo vyberajte menšie buľvy, ktoré sa rýchlejšie uvaria. Cvikla nemusí byť uvarená úplne domäkka, môžete ju odstaviť, keď sa jej začne nafukovať kožka. Ničím ju neprepichujte, aby nevytekala šťava. Uvarenú cviklu ošúpeme.

    Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu - obrázok 1
  2. 2

    Vychladnutú a očistenú cviklu nastrúhame do misy a pridáme ostatné suroviny - cesnak pretlačíme a orechy trošku posekáme (stačí ich vložiť do mikroténového vrecka a párkrát pobúchať tĺčikom).

    Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu - obrázok 2
  3. 3

    Všetko dobre zmiešame a dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Ak pár hodín počkáme, celý šalát prejde chuťou vlašských orechov a potom sa už len bude ľahko rozplývať na jazyku. Radi s k nemu dávame krajec čerstvého chleba alebo hrianky. Malý tip: keď sme mali doma hostí, šalát sme servírovali na kúsky čerstvej bagety a uložili naň kúsky syra s modrou plesňou (napríklad nivy). Po tejto obmene chlebíčkov sa len tak zaprášilo.

    Pochúťka z cvikly na raňajky, večeru i pre návštevu - obrázok 3

Diskusia k receptu

julica
Vyskúšajte, dievčatá, ono to vyzerá akože "také nič, čo už na tom môže byť", ale je to naozaj dobré. (Potvrdené desiatimi z desiatich gurmánov našej labužníckej komory :)
frezia68
Teraz cviklu občas odšťavujem,takže mám v zásobe a ten dobrý recept určite vyskúšam,tiež pridávam orechy všelikde :-)))
hannah22
ďakujem za nápad, cviklu môžem vždy, aj ráno aj večer, varenú pečenú aj surovú.... :))
julica
@alenka , ak nie je kyslá, možno by to šlo. V tomto šaláte sa mieša skôr nasladlosť uvarenej cvikly s cesnakom a orechmi, zo zaváranej som to neskúšala, teda sa ti bojím poradiť :)
janger
@julica , vidim, ze uz cviklu varis v kuse :-). Toto je vyborny receptik, iste niekedy vyskusam, mnam... A ten krasny chlebik pri tom si tiez piekla?
trencanka
Veru, treba využívat sezónne potraviny. Často robím tento šalát. Vynechávam tatarskú omáčku a pripravím dresing z bieleho jogurtu, bodliakoveho oleja, korenie citronový pfefer, citronová šťava.
julica
ja som tiež nedala, to len keď robím pre brata a tak. Prosím, ako chutí ten bodliakový olej, už som ho mala v košíku, no nakoniec som ho nekúpila.
julica
@janger , veru v kuse a vkuse, zbožňujem ju :) Ten chlebík v profilovke je môj výtvor podľa receptu @tizian1cat , tu pri šalátiku je kúpený, trošku opečený
jozefj
Recept je dobrý určite vyskúšam.Ale ta smotana s Tessca neviem neviem.
hubata
Ukladám si túto cviklu, lebo je to zdravý recept a vyzerá že aj chutný. Joj, keby som mala záhradu, tak ................
honestka
nastastie tu cviklu dostaneme kupit cely rok a tiez ju zboznujem v kazdej podobe. @Julica : Obmenu tohto salatu robievam- je ozaj vyborny a osviezujuci. Cvikla by sa mala denne pouzivat ako booster- ja ju bezne odstavujem v kombinacii s inym ovocim ci zeleninou- dokonca pouzivam jej mlade listy na prilohu s upravou ako spenat.
Vyborny recept!
bejaja
zaujímavý receptík, cviklu mám rada, vyskúšam a ukladám...
marikasu
Tiež sa mi páči receptík, zajtra sa ide kupovať cvikla :)
julica
Ďakujem vám veľmi pekne a prajem dobrú chuť. a tiež dobrú noc splnovým nespavcom :)
slawi
Mnam, u nas predavaju cviklu uz varenu vo vakuovom baleni po 3 kusoch tak ze hned skusam.Milujem ju
maartina
mňam ...toto rozhodne vyskúšam :)) ...tie orechy budem musieť nejako "zamaskovať", lebo moja polovička orechy veľmi nemusí
maartina
mňam ...toto rozhodne vyskúšam :)) ...tie orechy budem musieť nejako "zamaskovať", lebo moja polovička orechy veľmi nemusí
jerica
niečo som zmeškala , výborná kombinácia cvikla orechy, k tomu opečená bagetka,mňam :-))) MKK!
tizian1cat
Jul, skype mam rovnaky nick, ozvi sa a dohodneme sa , kde ti ten kvások dám, prenásanim sa mu nic nestane, vysvetlim ti aj ako ho skladovat a ako "ozivovat"
porzellanka
@julica vdaka za recept. Len neviem, odklai vies, ze "za par hodin prejde chutou vlasskych orechov"..... ja som salat robila pred hodinou a stale ho chodim "ochutnavat" - zopar hodin jednoducho nevydrzi :-)
je naozaj vynikajuci.
julica
Aj ja ho mám práve pripravený a veru sme s priateľom skonštatovali to isté :)
nazarboncuk
@julica opäť paráda. robila som včera večer s menšími úpravami /nemala som smotanu dala som jogurt/ a polovicu sme zbaštili hneď.frajír nasjkôr na to pozeral ako kura na zrno ale keď ochutnal,rozkázal urobiť na piatok na party :) super super super recept! dakujeme ;)
julica
Jó, tak to jsme tedy moc moc rádi, když i manža čvachtal :) Na párty sa hodí - overené.
ebaka
dnes som robila tento chutný šalátik....supéééér
zoozik
Mnam, vcera robila kamaratka na grilovacku tento salatik, a uuuplne ma ocaril, receptik ukladam a v najblizsej dobe sa ho chystam urobit :-)
julica
To sa veľmi teším, @zoozik . Tento recept má svoje netušené prekvapenia :)
vire
Toto je taká luxusná žranica, že sa to ani opísať nedá...Dneska večer som urobila prvý krát. Milujem cvikľu, väčšinou si robím šaláty zo surovej, ale toto je bomba. Luxusná chuť!!!!! Výborný recept!
vire
Dneska som teda porušila zásady nejesť pečivo:o)), ale neodpustila som si s týmto šalátikom:o)...
havino
čo som tu denne skoro, nepostrehla som tu tento šalát, alebo mi v tej dobe nešla po chuti cvikla, ako v tomto období, cviklu s pochúťkovou smotanou mám veľmi rada, orechy ma nenapadlo pridať, pečivo sa pečie tiež skoro denne, ja si šalát urobím
slawi
Nemam citronovu stavu ale aj tak je salatik vynikajuci :)
Dakujem :))
dvorka
Tento recept je variabilný, tak ako vlastne všetky. Každý podľa vlastnej chuti. No nápad, tip je to hlavné. Máme kopec cvikly tento rok a robím z nej už fakt všetko možné aj nemožné. Pomazánku teda prvý krát a je skvelá. Cviklu som nevarila, strúhala som ju surovú a dala som len chren, orechy a biely jogurt. Pre mňa - pochúťka dňa. Ďakujem za recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia