Slané pečivo

Poğaça/Poača (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Slané buchtičky plnené šťaveľovými listami, tvarohom a klobásou :-)

28ks
porcií

Suroviny

Postup

  1. Muku, cukor a sol dame do jednej misky a premiesame lyzicou. Potom dame olej, jogurt, bielok vajca a napučany kvasok, ktory sme si urobili z 3 dl mlieka + drozdie + 1 kl cukru. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridavame postupne, ako cesto vypracúvame. Poriadne premačkáme, prehnetieme cesto :-) Vypracujeme polomäkke cesto, ktore sa ma oddelovat od misky. Ak nahodou budete potrebovat viac tekutiny,t ak pridajte. Trosku poprasime mukou a parkrat premiesime do bochnika, ktoremu vrch znova poprášime mukou a nechame na teplejsom mieste 1 h nakysnut..
  2. Zatial si pripravime plnku.. V zahrade som si nazbierala šťavel, za 2 poriadne hrste celych listov, to je cca 200 g. Listy pokrajame na tenučko, pridame na drobno nakrajanu 1 velku cibulu, hrudkovity tvaroh, nastruhany cesnak, sol podla chuti a premiesame. Nakoniec pridame za 1 kopcovitejsiu PL černušky (čiernej rasce) a znova dobre premiesame. Plnku dame zatial bokom, je lepsie, ked postoji, kym cesto kysne, aby nam tie listy zatial zvädli :-) Dalej budeme potrebovat klobasu, ktorej si nakrajame tolko krúžkov, kolko budeme mat potom bochnikov..
  3. Nakysnute cesto vyklopime na trocha pomúčenu dosku, urobime valec a odkrajujeme z neho rovnake kusky cesta. Cesto potom esteraz premiesime do bochnika. Mne vyslo 28 ks vo velkosti mandarinky..
  4. S cestom ihned pracujeme dalej... Bochníček rozťapkame, dame za kopcovitu PL plnky (alebo aj viac - kolko sa zmesti) a na nu polozime 1 krúžok klobasy. Potom cesto v dlani uzavrieme do tvaru buchty..
  5. Poğaça pokladieme na plech s papierom a potrieme zltkom, ktore sme zmiesali s par kvapkami vody. Posypeme semienkami. Ja som dala lanove, kedze ciernu rascu som uz dala do plnky. Poača dame uzaj piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovat.
  6. Uz upecene poaça :-)
  7. A takto vyzeraju z vnutra :-) Plnky je presne dost ,nie je jej ani malo ani privela. Šťavel,t varoh a klobasa davaju spolu naozaj vybornu chut. Pravdaze spravi svoje aj ta čierna rasca :-) Poača su mäkkucke a take zostanu aj niekolko dni ;-P Su vhodne na obed k polievke, na desiatu alebo aj na vylety. Dobru chut :-)