Slané pečivo
Slané pečivo

Poğaça/Hubové Poača fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 11. februára 2018
Poğaça/Hubové Poača (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kysnuté slané pečivo plnené hubami a syrom :-)

30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
100 g
1 dl
2 PL
2 ks
50 g
cca 4,75 dcl
1,5 PL
Plnka:
500 g
1 ks
200 g (alebo iný hrudkovitý)
Na potretie:
2 ks
Na posyp:




Postup

  1. 1

    V jednej miske premiešame najprv lyžicou múku a soľ. Potom pridáme zmäknuté maslo, olej, bielky, 2 PL jogurtu a vo vlażnej vode rozmiešané droždie. Tie som si rozmiešala v 3 dcl vode s 1 KL cukru. Tých zvyšných cca 1,75 dcl vody prilievame postupne počas hnetenia. Vypracujeme polomäkké, jemné cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Poprášime ho múkou a ešte zopárkrát premiesime do tvaru bochníka. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplejšie miesto na 1 hod. nakysnúť.

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme si plnku, ktorá je veľmi jednoduchá. Šampiňóny si podľa potreby buď len pod tečúcou vodou opláchneme, alebo, ak to je nutné, tak ošúpeme. Cibuľu očistíme. Následne šampiňóny pokrájame na drobno a cibuľu na malé kocky. V panvici na troche oleja zosklovatíme trocha osolenú cibuľu. Dáme šampiňóny, osolíme, dáme čierne korenie podľa chuti a zakryté udusíme do mäkka. Hotové necháme vychladnúť a až potom pridáme 1 krúžok tureckého syra, ktorý rozmrvíme. Hotovú plnku dáme zatiaľ bokom.

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, urobíme valec a pokrájame ho na cca 23 rovnakých kúskov. Každý kúsok ešte raz vymiesime do bochníčka. Bochníčky netreba nechať podkysnút, ale ihneď s nimi pracujeme ďalej.

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníček vyvaľkáme na veľkosť cca 10 cm a dáme za 1 kopcovitú PL plnky. Boky cesta zahneme donútra a zľahka zvynieme. Naplnené poača poukladáme na plech s papierom a potrieme žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Posypeme čiernou rascou a dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 30 minút. Treba si to radšej sledovať.

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Už upečené poača :-)

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poača sú veľmi chutné samotné, ale u nás sa jedia najmä s nejakou dobrou polievkou :-)

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Používam takýto turecký syr, ale kľudne môžete použiť aj na Slovensku dostupnú kravskú hrudku, alebo grécky syr.

    Poğaça/Hubové Poača (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

motyka
Vidím, že stále máš vynikajúce nápady. Taká plnka by ma nikdy nenapadla. Vyzerajú ako páperie. Ukladám. Určite niekedy skúsim. Si neskutočne šikovná a obetavá..
mahreb
To je určitě mňam. Miluji slané plněné buchty. Škoda, že je to tak daleko, hned bych se přidala. Dobrůtka.
cesminaz
@Motyka :-) no vies,tie plnky musim obmienat,aby mi ich neunudili :-) A aj podla toho,čo mam práve doma,alebo čo treba spotrebovať.Dakujem za tvoje milé slová,ak mate radi huby,určite vám budu chutit :-) @Farbuska :-)) čo už, na varenie si vzdy treba nájst čas.Deti a manžel hladný..a u nas sú Poača s polievkou dost oblubené jedlo :-) @Mahreb aj u nas sú v oblube :-) Dakujem za nahliadnutie a tvoj komentík.Pekný den vsetkým :-)
1x motyka
pivonka
Už som robila podľa teba poaču s gréckym syrom, ku ktorému som pridala cheri rajčinky, aj s hubami. Boli výborné. Nabudúce spravím s touto zmiešanou plnkou.
babka123
Zaujímavá plnka, pre tých čo sa kamarátia so slaným pečivom. Ja by som sa bála, že také bledé ešte nie sú upečené.
cesminaz
@Pivonka tešim sa,ze si uz niektoré poača vyskušala a ze si bola spokojná :-) Budem rada ak aj s touto plnkou vyskusas.Nám velmi chutí. @Babka123 netreba sa bát,sú upečené :-) Oni sú síce bledsie,ale niektore cesto sa neupečie do tmavšia.Ono sa len vysuší ked ho nechas dlhšie :-) Toto cesto by som prirovnala k pizzovemu cestu a mám skúsenost,ze tieto druhy cesta nestmavnú tak,hoci sút natreté so žltkom.A potom záleží aj odtoho,ze kolko vody si do zltka pred natretím dala.Čim viac vody,tym bude pečivo svetlejšie :-)
babka123
Milá Cesminka ja Ti veľmi pekne ďakujem za perfektné vysvetlenie. No vidíš ja by som ich bola sušila , lebo by som čakala na stmavnutie. Určite prídu na rad aj u nás, lebo už sme sladkým prejedení. Srdečná vďaka.
haji
Krásný recept, plnka se mi moc líbí, těsto lehoučké jako pírko. Šikulka! Tak bych se chvíli chtěla mít.
cesminaz
@Babka123 :-))) nemas začo.Zálezi to aj toho zltka ako som uz pisala :-) Od tych 30-35 minut ich radsej dlhsie piect netreba.Jednoducho treba ist podla oka :-) @Olinecka @Haji dakujem vam za nakuknutie a milé slová :-)
1x haji
danda3
Jaj, tak toto by mi veľmi chutilo, ako sa poznám, krásny recept ako všetky od Teba milá @cesminaz !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia