Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept)

Autor receptu: mariamka

Mrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre nás - jeho pánkov. Najskôr som si však pogúglila, či je to vhodné a píšu, že je. Dokonca vraj obsahuje viac živín a prospešných látok ako samotná mrkva (vit. C, betakarotén, draslík, vápnik, horčík, vitamín K, chlorofyl, antioxidanty :)). Mala by byť ale zdravá, z overených zdrojov. Reďkovkovú vňať nám už dostatočne predstavila Eldina, takže poďme na to.

6-8
porcií
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Vňate, ak sú zavädnuté, stačí na chvíľu ponoriť do studenej vody.
  2. Kým nám vňate "ožívajú", nakrájame a namočíme pečivo. Mala som zhodou okolností odloženú vodu z varených zemiakov, tak som použila tú /zas ďalší tip na jej využitie/. Na 6 rohlíkov asi pol litra tejto vody.
  3. Vňate scedíme a pokrájame. Pridáme k rohlíkom. Ja som ich už nežmýkala, bolo to vláčne akurát.
  4. Pridáme vajce a už tradičné pochutiny: soľ, mleté čierne korenie, cesnak. Mne sa tam žiadalo ešte niečo na oživenie, tak som pridala kôru z pol citróna a olivový olej na vstrebanie vit. A. To už mám zažité, kde je mrkva, patrí tuk.
  5. Spracujeme na homogénnu hmotu.
  6. Zapekaciu nádobu vymastíme. Ja som vyskladala plátkami slaniny. Ako som sa pri tom gúglení dočítala: "Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina." (Dough Larson) - vtipné a zároveň múdre, tak prečo tam okrem toho smradu nenechať aj niečo z chuti? :) Inak, musím priznať, bolo to aj trošku z vypočítavosti, moji chlapi, keď cítia slaninu, zblajznú všetko :).
  7. Navrstvíme to naše zelené čudo.
  8. Pečieme cca 30 min. na 200 °C, k záveru môžeme posypať syrom /mala som zrovna doma údený/. Zapečte si to podľa svojej chute, najlepšie trošku do chrumkava :)
  9. Chutí dobre samostatne, ale je vhodná aj ako príloha. U nás bola ku krkovičke na čiernom pive. Chutilo. Ak ste už varili s podobným "odpadom", dajte vedieť, rada sa inšpirujem.