Plnka s mrkvovou a reďkovkovou vňaťou (fotorecept)
Autor receptu: mariamka
Mrkvovú vňať zatiaľ u nás konzumoval len náš domáci ušatý miláčik. Nakoľko to
väčšinou nestíha všetko pojesť, tak ma napadlo využiť ju aj pre nás - jeho pánkov.
Najskôr som si však pogúglila, či je to vhodné a píšu, že je. Dokonca vraj obsahuje viac
živín a prospešných látok ako samotná mrkva (vit. C, betakarotén, draslík, vápnik,
horčík, vitamín K, chlorofyl, antioxidanty :)). Mala by byť ale zdravá, z overených
zdrojov. Reďkovkovú vňať nám už dostatočne predstavila Eldina, takže poďme na to.
6-8 porcií |
25-30 minút na 200 °C |
Postup
- Vňate, ak sú zavädnuté, stačí na chvíľu ponoriť do studenej vody.
- Kým nám vňate "ožívajú", nakrájame a namočíme pečivo. Mala som zhodou okolností odloženú vodu z varených zemiakov, tak som použila tú /zas ďalší tip na jej využitie/. Na 6 rohlíkov asi pol litra tejto vody.
- Vňate scedíme a pokrájame. Pridáme k rohlíkom. Ja som ich už nežmýkala, bolo to vláčne akurát.
- Pridáme vajce a už tradičné pochutiny: soľ, mleté čierne korenie, cesnak. Mne sa tam žiadalo ešte niečo na oživenie, tak som pridala kôru z pol citróna a olivový olej na vstrebanie vit. A. To už mám zažité, kde je mrkva, patrí tuk.
- Spracujeme na homogénnu hmotu.
- Zapekaciu nádobu vymastíme. Ja som vyskladala plátkami slaniny. Ako som sa pri tom gúglení dočítala: "Dĺžka ľudského života by narástla míľovými krokmi, keby listová zelenina voňala tak dobre, ako slanina." (Dough Larson) - vtipné a zároveň múdre, tak prečo tam okrem toho smradu nenechať aj niečo z chuti? :) Inak, musím priznať, bolo to aj trošku z vypočítavosti, moji chlapi, keď cítia slaninu, zblajznú všetko :).
- Navrstvíme to naše zelené čudo.
- Pečieme cca 30 min. na 200 °C, k záveru môžeme posypať syrom /mala som zrovna doma údený/. Zapečte si to podľa svojej chute, najlepšie trošku do chrumkava :)
- Chutí dobre samostatne, ale je vhodná aj ako príloha. U nás bola ku krkovičke na čiernom pive. Chutilo. Ak ste už varili s podobným "odpadom", dajte vedieť, rada sa inšpirujem.