Plnený moriak inak, ružičkový kel, pyré s pretlakom, brusnicová omáčka (fotorecept)

Autor receptu: janger

Na 1.vianocny sviatok sme mali na veceru plneneho moriaka. Nie toho klasickeho, ale bol trosku na iny sposob...Spojila som recepty z dvoch televiznych programov. Fotiek vela nemam, kedze som sa na Vianoce moc nechcela zdrziavat fotografovanim. Priprava nie je zlozita, takze sa to da zvladnut aj bez podrobneho fotopostupu.

5
porcií
60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Priprava masa: Jablko pokrajame na kocky. Dobre je pouzit pevnejsi druh jablka, aby sa pri peceni nerozpadlo, nerozvarilo na kasu. Na dostatocne velky kus aluminiovej folie rozlozime tenke platky slaninky, do dvoch radov. Ukladame ich tak, aby sa okraje trosku prekryvali. Platky morcacieho masa natenko vyklepeme. Ulozime ich vedla seba na platky slaninky. Trosku posolime, okorenime. Mlete maso (my sme mali zmiesane hovadzie s bravcovym) zmiesame s vajcom, struhankou, solou, korenim, cerstvym tymianom. Pridame pokrajane jablko a cerstve (pripadne mrazene) brusnice. Spravime z toho sulok a ulozime na morcacie platky. Skrutime to do rolady. Dobre, napevno to zavinieme do aluminiovej folie. Aj okraje dobre uzavrieme. Dame piect na pekac do rozohriatej rury. Na pekac si radsej dajte foliu, lebo trosku stavy vam asi vytecie a potom sa to dost pripecie. Takto budete mat menej prace s cistenim pekaca. Pecieme asi 45 minut, na 180 st. (klasicka rura). Potom maso vybalime z folie a dame este asi na 15 minut zapiect - 180 st. (klasicky vyhrev).
  2. Priprava zemiakov: Na panvici asi 2 minuty poprazime husty-koncentrovany paradajkovy pretlak. Zemiaky uvarime v osolenej vode. Spravime pyre (s maslom a mliekom) a primiesame paradajkovy pretlak.
  3. Priprava ruzickoveho kelu: Uvarime ruzickovy kel. Nevarime moc dlho, aby nebol uplne makky. Ako povieme aj pri cestovinach - al dente. Hned po uvareni oplachneme ladovou vodou. Udrzi si lepsie peknu, zelenu farbu. Potom ho trosku popucime, nie uplne najemno. Zmiesame s creme fraiche, pridame trosku soli, pripadne podla chuti cerstvo pomlete korenie.
  4. Priprava brusnicovej omacky: Robila som podla navodu na vrecku. Brusnice umyjeme. Na 100g brusnic dame 50g cukru a 1dl vody. Dame varit. Sem-tam pomiesame. Brusnice zacnu praskat. Potom este asi 5 minut povarime. Mozeme pridat trosku mletej skorice. Tato omacka je dobra tepla, ale tiez aj studena chuti vyborne. Cim bude studensia, tym bude aj hustejsia.
  5. Priprava taniera: Jedlo upravime na tanier pomocou formicky (kruhu). Navrstvime zemiaky, ruzickovy kel, hore platok masa. K tomu brusnicovu omacku. Vrstvy zemiakov a kelu mozu byt aj viacere, cize viacere poschodia. Zalezi to od vas. A aj podla toho, aku mate velku formicku.
  6. Zemiakove a kelove kruhy mozeme pripravit vopred. Polozime ich na pekac, na ktorom je papier na pecenie. Tesne pred podavanim dame do rury zohriat.
  7. Je to jedlo vhodne nielen na Vianoce. Tak isto aj na inu prilezitost. Napriklad takto upraveny ruzickovy kel mozete dat ako prilohu aj k inemu masu. Je chutny. Myslim, ze bude chutit aj tym, ktori ruzickovy kel moc neoblubuju. Tak isto aj brusnicova omacka sa hodi k roznym masam. Ale je vyborna napriklad aj ku kopceku vanilkovej zmrzliny...Ak vyskusate, prajem dobru chut.